Musa Kart'tan Kırmızı Pazartesi göndermesi: Herkes biliyordu

Yargıtay kararı ile serbest kalan karikatürist Musa Kart, "Açıkçası bu cinayet gelmekteydi, gelmek üzeredi ve herkes cinayet işleneceğini biliyordu." dedi.

Musa Kart'tan Kırmızı Pazartesi göndermesi: Herkes biliyordu

Cumhuriyet gazetesi davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet davasında verilen mahkûmiyet kararlarının bozulması ve beraat etmeleri gerektiği yönünde karar verdi.

Kararın ardından Cumhuriyet Gazetesi eski yazarları Önder Çelik, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör serbest bırakıldı.

Karikatürist Musa Kart, ARTI TV'de yayınlanan Haber Aktüel'e telefonla bağlanarak Duygu Bozkurt'un sorularını yanıtladı.

'HERKES BU CİNAYETİN İŞLENECEĞİNİ BİLİYORDU'

Sorulan soru üzerine Kart, "Ben bir mizahçıyım, olayları mizah süzgecinden geçirerek değerlendirmeye çalışıyorum. Her koşulda, her ortamda. Cezaevinde bile mizaha sarılmaya devam ediiyordum. Dolayısıyla çok sert sözcükler zöylemekten yana olmadım hiçbir zaman. Ama arkadaşlarım, tüm dostlarım yaşadığımızın hukuk cinayeti olduğunu söylüyorlar. Gerçekten bir hukuk cinayeti yaşadığımızı ben de kabul ediyorum.

Türkiye'de bu davayla ilgili bir hukuksuzluk olduğunun belli olduğunu ve bu hukuksuzluğun düzeltilmesine dair kanaatların tartışılmaya başlandığını dile getiren Kart, "Ne yazık ki, ne adalet mekanizması, ne de yasama gerektiği zaman ve gerektiği ölçüde bir refleks sergileyemedi. Biz göz göre göre cezaevine girdik ve 4 buçuk ay cezaevinde kaldık." ifadelerini kullandı.

'UMUDUM, TÜRKİYE'NİN YAŞADIĞIMIZ HUKUKSUZLUK FAYDA SAĞLAMASI'

Yaşadıkları hukuksuzluk üzerinden fazla konuşmaktan sıkıldığını belirten Kart, "Çünkü yaşanan yegane hukuksuzluk değil bu ülkede. Bir dizi hukuksuzluk var. umuyor ve diliyorum Türkiye bunları geride bıraksın ve birinci lig ülkeleri düzeyine çıkabilsin. Buna şiddetle ihtiyacımız var.

Eğer yaşadığımız hukuksuzluk, bir başka tartışmayı beraberinde getirecek ve derinleştirecekse, buradan hukuk devletine doğru bir adım daha atabileceksek, bunları yaşanmış diyeceğim. Ama yeter ki Türkiye bundan bir fayda sağlasın" dedi.

KIRMIZI PAZARTESİ

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez’in 1981’de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsü. Romanın kahramanı Santiago Nasar’ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin potresini de çiziyor.

Etiketler
Yargıtay Ordu