Türenç: Turkuaz kartını ve yeni komisyonu kabul etmiyoruz!

Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Ağustos ayının ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştirdi.

Türenç: Turkuaz kartını ve yeni komisyonu kabul etmiyoruz!

Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Ağustos ayının ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştirdi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, "Turkuaz kartını ve yeni komisyonu kabul etmiyoruz. Amaçları, muhalif gazetecilere gözdağı vermek" dedi.


Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Ağustos ayı ilk toplantısı İzmir’de yapıldı. Toplantının ilk bölümünde konsey üyeleri, İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve basın mensuplarıyla gazeteciliğin sorunları üzerine konuşuldu.

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, basın kartlarının değişmesiyle ilgili olarak, “Kimliklerimizin elimizden gitmesine tepki gösteriyoruz. Turkuaz kartını ve yeni komisyonu kabul etmiyoruz. Amaçları, muhalif gazetecilere gözdağı vermek” dedi.

Birgün gazetesinin haberine göre toplantıya, Basın Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Murat Önok, Basın Konseyi Okur Temsilcisi, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Gazeteci-Yazar Tufan Türenç, Okur Temsilcisi, eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, Milliyet Gazetesi Temsilcisi-eski Devlet Bakanı Yaman Törüner, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Gazeteci-Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Büyükdağlı, Gazeteci-Yazar Doğan Satmış ve Gazeteci-Zonguldak ÇGDD Başkanı Ali Ayaroğlu katıldı.

“MEDYA ALANINDA CİDDİ SORUNLAR VAR”

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, ilk olarak Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nın amacından bahsederek, “Basın Konseyi, 15 gün arayla ayda iki kez toplanıyor. Gelen şikâyet dosyalarını yüksek kurul el alır. Büyük toplantı ile etik dosyalar işleme sokulur. Baro başkanları, cemiyetler, okul temsilcileri bu kurulun içinde. Bu kurulun içinde çıkacak kararlar ilkelidir. Tartışmaya açık olmayan kararlar çıkıyor. Bunu da uzmanlar titizlikle incelerler. Bölge gazetecilerle bu vasıtayla buluşuyoruz. Sizlerin de önemeli bir süreçten geçen Türk basınıyla ilgili düşüncelerinizi almak isteriz. Medya alanında ciddi sorunlar var. Bu sorunlar üzerine konuşacağız” dedi.

“AMAÇLARI, MUHALİF GAZETECİLERE GÖZDAĞI VERMEK”

Medya sektöründe yaşanan sorunları dile getiren Türenç, “Basın kartımızın dünyanın her yerinde avantajları vardı. Basın kartı dünyada çok saygındır. Bugün geldiğimiz noktada ise basın kartlarının değeri yere düştü. Biz buna karşı cevap vermeliyiz. Bu dayatmalara karşı gelmeliyiz. Gazeteciler olarak özel imtiyaz istemiyoruz. Kimliklerimizin elimizden gitmesine tepki gösteriyoruz. Turkuaz kartı ve yeni komisyonu kabul etmiyoruz. Amaçları, muhalif gazetecilere gözdağı vermek” dedi.

“KATLEDİLEN MUHALİF GAZETECİLİK”

Son olarak Türenç, şunlar söyledi:

“Gazeteciler işsiz. Buna boyun eğmeyeceğiz. Burada bir dayatmaya karşı karşıyız. Bir mesleğin onuru vardır. Birçok siteye yasak getirildi. Yapılan engeller anayasaya aykırıdır. Bununla ilgili de eliniz kalem tuttuğu sürece mücadele etmemiz gerekir. 200 bin haber yapan sitenin bir şikâyet ile kapatılması kabul edilemez. Katledilen muhalif gazetecilik. Eleştirilen gazeteciliğe karşı tahammülsüzlük var. Basın konseylerinde dünyada kötü duruma düşmeyelim. Dünyada birçok basın konseylerine üyeyiz. Bunu bilerek hareket etmeliyiz.”

"SARI BASIN KARTI MESLEĞİ SİMGELEYEN BİR RENK”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise, “Basın Konseyi her ay 2 kere toplantı yapar. Genelde toplantılarını İstanbul’da yapıyor ama bazı dönemlerde bölgelerde yapıyor. Basın kartı sorunu gazetecilerin en büyük sorunu. Hak etmiş ama basın kartını alamayan gazeteci arkadaşlarımız var. Sarı basın kartı mesleği simgeleyen bir renk. İllaki bir avantajlar sağlamak için değil ama bunun getirisi var. Baroda çalışanların nasıl kartı varsa bizlerinde var. O kartın verilebilmesi için taranıyorsunuz. Bu hoş değil. Yeni arkadaşlarımız sendikalı olmaktan da çekiniyorlar. Genç gazetecilerimiz bunu önemsemelidir” şeklinde konuştu.

Etiketler
İzmir Ağustos