TGC İlhan Selçuk'u ölüm yıldönümünde andı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazeteci-yazar İlhan Selçuk’un dokuzuncu ölüm yılında bir açıklama yaptı.

TGC İlhan Selçuk'u ölüm yıldönümünde andı

TGC Başkanı Olcayto: “İlhan Selçuk’a gazeteciliğe katkılarından ötürü şükranlarımızı sunuyoruz”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, gazeteci-yazar İlhan Selçuk’un dokuzuncu ölüm yılında bir açıklama yaptı.

Başkan Olcayto’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Basınımızın usta kalemlerinden Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesi İlhan Selçuk’u ölümünün dokuzuncu yılında özlemle anıyoruz. Kendine özgün köşe yazısı tarzıyla okurların beğenisini toplayan İlhan Selçuk, karikatür ve mizah dergilerinde yaptığı çalışmalarla da belleklerde yaşıyor. Gazete yazılarıyla toplumda iz bırakan İlhan Selçuk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile dayanışması ve verdiği katkıyla da ayrıca hatırlanacaktır. Çağdaş bir demokrasiye ulaşılması için ödün vermeden ağır bedeller ödeyen İlhan Selçuk'a gazeteciliğe verdiği katkılardan ötürü şükranlarımızı sunuyoruz.”

İLHAN SELÇUK KİMDİR?

1925 yılında İzmir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk yazıları kardeşi Turhan Selçuk'la birlikte hazırladığı 41 Buçuk ve Dolmuş adlı mizah dergilerinde yayınlandı. 1961 yılında Akşam gazetesinde yazarlığa başladı. Aynı yıl Tanin’e oradan da Vatan'a geçti. Kısa bir süre Günlük Spor gazetesini çıkardı. Bir süre Semih Balcıoğlu'yla birlikte Ulus gazetesinin mizah sayfasını düzenledi. 1962 yılında Doğan Avcıoğlu, Mümtaz Soysal, İlhami Soysal ve Cemil Reşit Eyüboğlu'yla birlikte Yön dergisini kurdu. Aynı yıl Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığına başladı.

Köşe yazısı dalında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden ödüller alan İlhan Selçuk 1989'da Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin Onur Ödülü'ne, 1994'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Özgürlüğü Ödülü'ne değer görüldü. 2003 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne değer görüldü. 21 Haziran 2010’da vefat etti.

Selçuk'un eserleri: Güzel Amerikalı, Uzak Komşu Rusya'da Gezi Notları, Mustafa Kemal'in Saati, Yüzbaşı Selahattin'in Romanı, Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri, Yeni Krallar, Yeni Soytarılar, Atatürkçülüğün Alfabesi, Ağlamak ve Gülmek, Düşünüyorum Öyleyse Vurun, Görülmüştür. Ziverbey Köşkü, Japon Gülü, Duvarın Üstündeki Tilki, İskele-Sancak ve Enel Hakk'ın Hakkı

Etiketler
Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Türkiye Gazeteciler Cemiyeti