"İstanbul’un Ulysses"i Yapı Kredi Kültür Sanat’ta

İrlandalı yazar James Joyce’un baş yapıtı “Ulysses”in yayımlanışının 100. yılı Avrupa’nın on sekiz şehrini kapsayan “Ulysses: European Odyssey 2022-2024” projesiyle kutlanıyor.

"İstanbul’un Ulysses"i Yapı Kredi Kültür Sanat’ta

James Joyce'un benzersiz eseri 100. yılında İstanbul'da da unutulmadı.

“İstanbul’un Ulysses’i” üst başlığıyla düzenlenen etkinlikler, “Ulysses” romanını Nevzat Erkmen’in çevirisiyle Türkçe’ye ilk kazandıran yayınevinin Yapı Kredi Yayınları olması dolayısıyla Yapı Kredi Kültür Sanat’ta başlıyor. Erkmen'in çevirisiyle "Ulysses" 1996 yılında ilk kez Türkçe olarak okuyucularına kavuşmuştu.

İlk program, 5-6 Haziran günlerinde düzenlenecek olan “Bir Arada Olabilmek Mümkün mü?” başlıklı konuşmalar dizisi. 8 ve 10 Haziran’da ise “İstanbul’un Ulysses’i” kapsamında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ücretsiz film gösterimleri olacak.

10 Haziran’da ise performans ve çocuk atölyeleri düzenlenecek.

ULYSSES EŞİLİĞİNDE İSTANBUL'DA "BİR ARADA VAR OLMAK"

”ULYSSES European Odyssey” projesi, romanın on sekiz bölümden oluşmasından esinlenilerek Atina, Paris, Budapeşte, Berlin, Kopenhag, İstanbul ve Dublin’in de aralarında yer aldığı on sekiz şehirde gerçekleştiriliyor.

Söz konusu on sekiz kentteki proje ortaklarıyla hayata geçirilen ”ULYSSES European Odyssey” tasarlanırken, her şehrin kendi güncel meselelerine odaklanılarak bugünün Avrupa haritasını keşfetmek amaçlandı. Tam da bu amaçla her bir şehre Ünlü İrlandalı yazarın romanından bir bölüm ve bu bölümle ilintili bir tema atandı.

İstanbul’a “Gezen Kayalar” başlıklı 10. bölüm ve “bir arada var olmak (co-existence)” teması verildi. Tema, coğrafi, demografik, sosyolojik ve siyasi açılardan kentin kişiliğiyle ve dolayısıyla kentle ilgili güncel tartışmalarla son derece uyumlu.

"İstanbul’un Ulysses"i Yapı Kredi Kültür Sanat’ta - Resim : 1

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Yapı Kredi İstanbul Kredi