Alman Filozof Hegel'in 4 bin sayfalık ders notları bulundu

Hegel'in 4 bin sayfayı aşkın ders notu bulundu. Notlar, felsefe profesörü Christian Illies başkanlığındaki uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından açıklamalı bir baskı halinde derlenecek.

Alman Filozof Hegel'in 4 bin sayfalık ders notları bulundu

Alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel'i araştıran profesör Klaus Vieweg, Münih ve Freising başpiskoposluğunun kütüphanesinde Hegel'in derslerine ilişkin 4 bin sayfadan fazla not buldu.

Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nde profesör olan Vieweg, "Bu el yazmalarının keşfi, Beethoven'ın yeni bir notasını veya Constable'ın daha önce görülmemiş bir tablosunu bulmaya benziyor" dedi.

Gazete Duvar'ın The Guardian'dan aktardığına göre; Vieweg notların, Hegel'in estetik, güzellik ve sanat etrafındaki felsefe üzerine etkili fikirlerini nasıl oluşturduğuna ve fikirlerini geliştirmeye yardımcı olmak için Shakespeare'in oyunlarını nasıl analiz ettiğine dair yeni bir anlayışa işaret edeceğini söyledi.

''NOTLAR, HEGEL'İN ÖĞRENCİLERİNDEN BİRİ TARAFINDAN YAZILDI''

Notların, 1816 ile 1818 yılları arasında Heidelberg Üniversitesi'nde Hegel'in ilk öğrencilerden biri olan Friedrich Wilhelm Carové tarafından yazıldığı düşünülüyor. Bulunan notlar, Vieweg ve Bamberg Üniversitesi'nde felsefe profesörü olan Christian Illies başkanlığındaki uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından açıklamalı bir baskı halinde derlenecek.

Illies şu ifadeleri kullandı:

"Hegel'in çalışmalarının önemli bölümleri yalnızca dersleri aracılığıyla biliniyor, bu nedenle akademisyenler uzun süredir transkript bulmaya çalışıyorlar. Transkriptlerin birkaçı 19. ve 20. yüzyıllarda bulundu ve yayınlandı ancak yıllar geçtikçe yeni materyalleri ortaya çıkarma olasılığı giderek azaldı."