65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı sahibini buldu

65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nın sahibi "Nohut Oda" adlı öykü kitabıyla Melisa Kesmez oldu.

65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı sahibini buldu

Bu yıl 65.'si verilen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın sahibi "Nohut Oda" adlı öykü kitabıyla Melisa Kesmez oldu.

Kesmez, "Bu ülkede genç bir yazar olarak, bir kadın olarak, öykülerim dikkate alındığı, çabam kayda değer bulunduğu için müteşekkirim. Sesim bir yerlere ulaşıyor, ne mutlu bana!" dedi.

Gazete Duvar'dan Anıl Mert Özsoy'un haberine göre, yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl yazarın vefat yıl dönümünde bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 65.'sinin sahibi "Nohut Oda" adlı öykü kitabıyla Melisa Kesmez oldu. Kesmez, bugün yapılan törenle ödülünü aldı.


Gazete Duvar'a konuşan Kesmez, "İsmimin, öykülerini okuyarak büyüdüğüm, yazı dünyasına hayran olduğum Sait Faik Abasıyanık ile aynı cümlede yan yana gelmiş olması, tek başına bu bile, müthiş bir mutluluk… Kendimi çok şanslı hissediyorum. Öte yandan, bu ülkede genç bir yazar olarak, bir kadın olarak, öykülerim dikkate alındığı, çabam kayda değer bulunduğu için müteşekkirim. Sesim bir yerlere ulaşıyor, ne mutlu bana!" dedi.

1955'te Sait Faik'in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964'ten itibaren Darüşşafaka Cemiyetince veriliyor. Sait Faik'in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi seçerek "Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı"nı veriyor. Yarışma jürisinde Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Jale Parla, Murat Gülsoy, Metin Celâl ve Beşir Özmen yer alıyor.

Melisa Kesmez kimdir?

Eylül 1980'de İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi'nde Sosyoloji okudu. Bir dönem Londra'da yaşadı. Çeşitli dergi ve gazetelerde edebiyat ve müzik üzerine yazıları ve söyleşileri yayınlandı. Çeviriler yaptı. Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz, Bazen Bahar ve Nohut Oda adlı üç öykü kitabı yazdı.

Oyun çevirileri:

Dövüş Gecesi (Fight Night / Alexander Devriendt)
Yeni Öğretmenimiz Bir Canavar (Our Teacher's a Troll / Dennis Kelly)
Bunu Ben de Yaparım (NippleJesus / Nick Hornby)
İyi Şeyler Olacak Diye Düşün (Growth / Luke Norris)
Limon Limon Limon Limon Limon (Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons / Sam Steiner)
İnsan Kulağı (Human Ear / Alexandra Wood)
Dramaturji:

Bunu Ben de Yaparım (NippleJesus / Nick Hornby)
İyi Şeyler Olacak Diye Düşün (Growth / Luke Norris)
Çirkin (The Ugly One / Marius von Mayenburg)
Aslında Özgürsün (Duygu Asena, Ali Kemal Güven)
Kitap çevirileri:

Ateşteki Güve, Sel Yayıncılık (The Early Stories of Truman Capote / Truman Capote)

65. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı sahibini buldu - Resim : 1 Melisa Kesmez