İlhan Koman kimdir?

İlhan Koman hem Türkiye’de hem de İsveç’te birçok kamusal sanat çalışmalarında bulunan Türk heykel sanatının simge ismidir. Peki, İlhan Koman kimdir? İşte İlhan Koman hakkındaki detaylar…

İlhan Koman kimdir?

Bilim ve sanatı bir araya getiren eserleriyle sanat dünyasında kendini özgü bir konum edinen İlhan Koman Türk Da Vinci'si olarak bilinir. İstanbul'un en tanınan heykellerinden biri olan Akdeniz Heykeli’nin heykeltıraşı İlhan Koman Türk heykel sanatının simge isimlerinden biridir. Peki, İlhan Koman kimdir? İşte İlhan Koman’ın hayatı ve eserleri…

İLHAN KOMAN KİMDİR?

1923 yılında Edirne’de doğdu. Bir yıl İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünde (şimdiki adı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) okuduktan sonra Heykel bölümüne transfer oldu ve orada Profesör Belling’den ders aldı.

1945 yılında Avrupa Sınavını geçtikten sonra Paris’e gitti ve Louvre Okulu’nda Julien Akademisinde öğrenim hayatına devam etti. Louvre Müzesi'ndeki çalışmaları sırasında özellikle Mezopotamya ve Mısır sanatından etkilendi. 1952–1954 yılları arasında bu proje kapsamında gerçekleştirdiği ‘Sakarya Meydan Muharebesi’ konulu rölyefleri Paris'te görüp etkilendiği Mezopotamya ve Mısır rölyeflerinden izler taşımaktadır.

1948 yılında ilk kişisel sergisini Paris’te açan Koman, bu sergiden sonra dünya çapında birçok farklı yerde kişisel sergiler açtı ve grup sergilerine katıldı. Bir çok önemli bienal ve sergilerin yanında, 1956, 1962 ve 1979 yıllarında Venedik Bienali, 1957’de Soa Paolo Bienali, 1966 yılında 5. Tahran Bienali, 1961 yılında Paris, Rodin Müzesinde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Çağdaş Heykel Sergisine katıldı ve aynı zamanda hem Türkiye’de hem de İsveç’te bir çok kamusal sanat çalışmalarına bulundu.

1967'de Stokholm Uygulamalı Sanatlar Yüksek Okulu'na öğretim üyesi olarak kabul edildi. Bu dönemde yeni geometrik türevler ve yel değirmenleri gibi bilimsel buluşları tescillendi.

1969'da İsveç'te Sundsvall'da bir alan düzenlemesi için açılan yarışmada birincilik ödülü, 1970'te de Örebro Belediye Sarayı önüne konulmak üzere yaptırılan heykel yarışmasında da birincilik ödüllerinden birini aldı.

Çoğunluğu Stokholm'da olmak üzere 20 şehrin sokak ve meydanlarında Koman’ın heykelleri bulunur. Stokholm’da Mimarlık Yüksek Okulu önünde "Leonardo'ya Selam" heykeli sanatçının beğenilen eserlerindendir.

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli sanatçının Türkiye'de bulunan çalışmalarından en bilinenidir. 1986 yılında İsveç’te vefat eden Koman, Türk heykelinde, orta kuşağın, kalıplaşmış formu parçalamakta ve yeni arayışlara yönelmekte etkili olan üyeleri arasında önemli bir yere sahiptir.

İlhan Koman kimdir? - Resim : 1

Etiketler
İsveç Türkiye