Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanları mekansallaştırıldı

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın mekanları ve sokakları artık haritada! Projeyi Meryem Süreyya Karaca hazırladı.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanları mekansallaştırıldı

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan, kentlere ve şehirleşmeye dair projeler yürüten Şehir Araştırmaları Merkezi’nin stajyerleri tarafından hazırlanan “Tematik İstanbul” başlıklı mekânsallaştırma projesinde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur” ve “Yaz Yağmuru” adlı romanları da yer aldı.

Tematik mekânsallaştırma çalışmaları, İstanbul’un ünlü sokaklarının caddelerinin, meşhur ressamlara ve fotoğrafçılara ilham veren ilçelerinin gezilebilmesine olanak sağlanıyor. Roma ve Bizans eserlerinin ziyaret edilebildiği proje ile Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanlarına konu olan semtlerin duygularını hissetmek mümkün hâle geliyor.

Tanpınar’ın 1948 yılında yayımlanan “Huzur” ile 1955 tarihli “Yaz Yağmuru” adlı romanlarının mekânsallaştırıldığı çalışmayı İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Meryem Sümeyye Karaca hazırladı. Romanlarda bahsi geçen semtler, hangi duygu ile ilişkili olarak konu edildikleri, yıl ve roman kahramanlarının bilgisi ile birlikte mekânsallaştırılarak haritada işaretlendi.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanları mekansallaştırıldı - Resim : 1

Kültür Servisi’nin haberine göre, proje kapsamında yer alan tematik mekânsallaştırma çalışmaları şöyle:

Tarihin bir döneminde İstanbul’da inşa edilmiş ancak günümüze kadar ulaşamamış yapıları konu edinen “İstanbul’un 100 Kaybolan Eseri”; Roma ve Bizans döneminden günümüze kadar ulaşmış eserleri konu edinen “İstanbul’un 100 Roma ve Bizans Eseri”; kadrajından İstanbul’a bakmış ünlü fotoğrafçıları konu edinen “İstanbul’un 100 Fotoğrafçısı”; tuvalinde İstanbul’u anlatmış ünlü ressamları konu edinen “İstanbul’un 100 Ressamı”; İstanbul’da iz bırakmış meşhur kişilerin mezarlarını konu edinen mekânsallaştırma çalışması; İstanbul’un önemli sokak ve caddelerinin hikâyesini konu edinen “İstanbul’un 100 Cadde ve Sokağı”; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Huzur” ve “Yaz Yağmuru” adlı romanlarında bahsedilen semtler, hangi duygu ile ilişkili olarak konu edildikleri, yıl ve roman kahramanlarının bilgisi ile birlikte mekânsallaştırma; sahnelerinde İstanbul’a dokunan 100 sinema filmini konu edinen “İstanbul’un 100 Filmi”.

Etiketler
Roma