Zeki Sarıhan’dan yeni kitap: 1921 Maarif Kongresi

Zeki Sarıhan’ın kaleme aldığı “1921 MAARİF KONGRESİ” Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

Zeki Sarıhan’dan yeni kitap: 1921 Maarif Kongresi

Kurtuluş Savaşı’nın çeşitli yönleri hakkında temel kaynak değerinde yapıtları bulunan araştırmacı-yazar Zeki Sarıhan’ın kaleme aldığı “1921 MAARİF KONGRESİ” Tarihçi Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

Ülkemizde ilk eğitim şûrası olan, 15-21 Temmuz 1921’de Ankara’da toplanan Maarif Kongresi, Türk ulusal eğitiminin kurulmasında önemli bir aşamayı temsil etmektedir.
15 gün sürmesi planlanmışken, Yunan saldırılarının Ankara’yı tehdit etmesi üzerine bir haftanın sonunda bitirilen, açılışını Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa’nın önemli bir konuşmayla gerçekleştirdiği kongreyi, araştırmacı-yazar Zeki Sarıhan, kitabında bütün yönleriyle ele alıyor. Yeni Türkiye Devleti için kongrenin önemine vurgu yaparken, bu kongre hakkında az sayıdaki çalışmada göze çarpan eksik bilgileri tamamlıyor, yanlışları düzeltiyor.

Bu kapsamlı çalışma yalnız eğitim tarihine değil, o günlerin basınında yer alan kongre üzerindeki tartışmalar vesilesiyle siyasi tarihe de ışık tutuyor…

Bu çalışmada, kongrenin ele aldığı konular ve görüşmelerin yanı sıra Millî Mücadele kadrolarını böyle bir eğitim toplantısı düzenlemeye sevk eden nedenlere, o günün siyasi koşullarına, kongrede ele alına konularla ilgili daha önce yapılmış bazı çalışmalara, kongrenin daha sonraki etkilerine, özellikle Bakan Hamdullah Suphi Bey hakkında Meclis’te verilen gensoru üzerine çoğu kongre çalışmalarından kaynaklanan tartışmalara da yer verilmiştir. Böylece Kurtuluş Savaşı yıllarında eğitim sorunumuz, Bakanlığın uygulamaları ve bunlar hakkında farklı görüşler de ele alınmış olmaktadır.

1921 Maarif Kongresi; Türkiye’nin bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan, aydınlanmış ve halkçı kuşaklar yetiştirecek bir ulusal eğitimin Türkiye’de yeniden canlanması ve güçlenmesi umuduyla, bu yolda yürüyen eğitimcilerin konuya ilgi duymalarını ve bilgilerini arttırmalarını sağlayacaktır.

Yazarın Nafi Atuf Kansu Eğitim Bilimleri Ödülü’ne değer görülen “Milli Mücadelede Maarif Ordusu” kitabını 2013’te yayımlayan Tarihçi Kitabevi, şimdi de “1921 Maarif Kongresi”ni yayınlayarak, eğitim tarihimiz için birbirinden kıymetli bu iki çalışmayı okuyucu ile buluşturuyor.

Zeki Sarıhan’dan yeni kitap: 1921 Maarif Kongresi - Resim : 1

Etiketler
Kongre