Ceyhun Atuf Kansu 100 yaşında

Ozan, yazar, aydınlanmacı, çocuk hekimi Ceyhun Atuf Kansu 100. doğum yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak.

Ceyhun Atuf Kansu 100 yaşında

Ozan, yazar, aydınlanmacı, çocuk hekimi Ceyhun Atuf Kansu 100. doğum yıldönümünde, 2019 boyunca çeşitli illerde sergiler, yeni kitap yayımları, belgeseller, çalıştaylar, toplantılar, şiir ve beste yarışmaları ile anılacak.

Kansu için bu yıl ilk etkinlik 12 Mart saat 14.00’te Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

Prof. Dr. Asker Kartarı’nın açılış konuşması ile başlayacak toplantı, Ceyhun Atuf Kansu belgeselinin gösterimi ile sürecek.

Etkinlikte daha sonra “Toplumcu Şiirin Dünü Bugünü” adlı açık oturum gerçekleştirilecek. Şair Haydar Ergülen’in yöneteceği açık oturumda, yazarlar Eren Aysan, Enver Aysever ile şairler Ataol Behramoğlu, Şükrü Erbaş ve Turgay Fişekçi konuşacak.

İlk toplantı martta...

100. doğum yılı kapsamında Ankara’daki ilk toplantı, 15 Mart saat 13.30-17.30 arasında Türk Tabipleri Birliği salonunda yapılacak. Türk Tabipleri Birliği ayrıca, Ceyhun Atuf Kansu’nun büyük bölümü Varlık dergisinin çeşitli sayılarından derlenen ve “Bir Kasaba Hekiminin Defteri” başlıklı seri yazılarını kitaplaştırarak yayımlayacak.

Ankara’daki bir diğer etkinlik ise, 28 Mart Perşembe günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi Osman Hamdi Bey Salonu’nda 28 Mart saat 18.00’de açılacak ve yurtiçi ile yurtdışından 38 değerli sanatçının katılımıyla düzenlenecek olan “Bağımsızlık Gülü-Ceyhun Atuf Kansu 100 Yaşında” sergisinde, Kansu’nun çeşitli şiirlerinden esinlenerek yapılmış olan resim ve yontular yer alacak.

Kişisel eşyaları da sergilenecek

Etkinlik kapsamında, Ceyhun Atuf Kansu’nun kimi kişisel eşyaları da sergilenecek. Aynı sergi, 25 Nisan-15 Mayıs arasında Antalya Kültür Sanat Kaleiçi Evi’nde açılacak. 28 Mart saat 19.00’da da, Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Salonu’nda, BESOM (Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği) ile Ceyhun Atuf Kansu ailesinin birlikte düzenlediği, Kansu’nun şiirlerinden bestelenmiş şarkı yarışması final konseri gerçekleştirilecek.

Törende gerçekleşecek beste yarışmasının final konserinin ardından, yapımcılığını Işık Kansu’nun, yönetmenliğini Egemen Adak’ın yaptığı Ceyhun Atuf Kansu belgeseli izlenecek.

Kurtuluş Savaşı’nın 100. yıldönümü nedeniyle Ceyhun Atuf Kansu’nun yazı ve şiirlerinden derlenmiş halk oyunları ve müzikle bezenmiş bir gösteri, Mayıs ayı içinde, Samsun’da, ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu Mezunları tarafından sahnelenecek. Ayrıca Telgraf Yayınları Ceyhun Atuf Kansu’nun “Baba, Yağmur Bitti” adlı ilk öykü kitabını okurla buluşturdu.

Etiketler
Aydın