Mephisto çalışanları hakları için eylemde

İşten çıkarılan Mephisto Kitabevi çalışanları çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eyleme başladı.

Mephisto çalışanları hakları için eylemde

İstanbul’un önde gelen zincir kitabevlerinden Mephisto, son dönemlerde işten çıkarmalarla gündemde. Kadıköy, Taksim ve Beşiktaş’ta mağazaları bulunan kitabevinin Beşiktaş şubesinde 7 çalışanın işine son verildi.

Gazete Duvar'dan Anıl Mert Özsoy'un haberine göre çalışma koşullarından ve yemek ücretlerinden şikayetçi olan işçiler, yönetimle yapılan toplantı sonrasında kendilerine belirtilen ‘farklı gerekçelerle’ işten çıkarıldı. 10 gün önce basın açıklaması yaparak eyleme başladıklarını duyuran işçiler Ahmet Batur ve İbrahim Öztürk, “Başta işe iade olmak üzere kimi taleplerimiz var. Bunların karşılanması için direniyoruz. Netice alınıncaya kadar da direnmeye devam edeceğiz” dediler.

‘YEMEK ÜCRETİ ÜÇ YILDIR DEĞİŞMİYOR’

Çalışma koşullarına ilişkin şikayetleri olduğunu dile getiren İbrahim Öztürk “Burada asgari ücretle çalışıyoruz ve başka hiçbir gelirimiz yok. Üç yıldır değişmeyen bir yemek ücreti ödeniyor. Aylık 250 lira… Günde 9 lira 60 kuruşa denk düşüyor bu rakam ve yeterli olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Kitabevi sahibinin, dinlenme alanlarını “çalışanlar ve müşterilerin aynı alanda olmasının rahatsızlık verici” olduğunu gerekçe göstererek ellerinden aldığını vurgulayan Öztürk, “Günde 7.5 saat ayakta çalışıyoruz ve alternatif bir dinlenme alanı tahsis edilmedi. Bu durumla ilgili tüm çalışanlar olarak yönetime toplu dilekçe verdik ve yanıt alamadık. İşten çıkarmalardan sonra bodrum katta, tuvalet duvarına bitişik, ısınmasız ve kötü kokuların olduğu bir alan tahsis edildi ama burayı hiç kullanamadık” diye konuştu.

‘YÖNETİMLE YAŞADIĞIMIZ GERİLİMDEN DOLAYI İŞTEN ÇIKARILDIM’

13 ay kesintisiz bir şekilde çalıştığını ve yasal haklarını henüz alamadığını ifade eden Öztürk, işten çıkarılma gerekçesini, “Asık suratlı olduğum ve müşteriyle ilk iletişimi kurmakta geç kaldığım söylendi. Gerçek neden bu değildi, kendileri bile bu nedenlere inanmadı. Yönetimle yaşadığımız gerilimden dolayı işten çıkarıldım” diyerek anlattı.

“Yönetimin ileride vereceği idari kararlara uymama ihtimalinin yüksek olması” gerekçe gösterilerek işten çıkarılan Ahmet Batur ise, “Taleplerimizi toplu bir şekilde dile getirdik. Bu taleplerde iki ana konu vardı: Dinlenme alanı ve yemek ücretleri… Ocak ayıyla birlikte her şeye zam gelirken yemek ücretlerine zam gelmemesiyle birlikte içerideki huzursuzluk arttı. Yönetimin çağrısıyla yapılan toplantıdan dört gün sonra işten çıkarıldık. Toplantı sonucunda birilerini işten çıkarıp geri kalanları işsizlikle tehdit ederek talepleri bastırmak istediler” dedi.

‘BİRİLERİNİN HAKSIZLIKLARI DİLE GETİRMESİ GEREKİYORDU’

Eylemin başarıya ulaştığını belirten Öztürk ve Batur “Biz kendimizi ifade ettik. Birilerinin bu haksızlıkları dile getirmesi, haksızlıkları ifade etmesi gerekiyordu. Biz bunu sağladık. Artık Mephisto yönetimi keyfi olarak insanları işten çıkartamayacak. Mephisto yönetimi bir kez daha böyle bir direnişi göze alır mı, bunu bilemiyoruz. Bu durumun bir kazanım olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili görüşmek istenilen Mephisto yönetimi herhangi bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.