Sinemada 'sansür' yasası güle oynaya geçti

Tartışmalı Yeni Sinema Yasası, AKP’li cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Saray’da sinemacılarla düzenlediği toplantıdan güle oynaya geçti.

Sinemada 'sansür' yasası güle oynaya geçti

Birçok sinemacı ve eleştirmen tarafından tartışılan Yeni Sinema Kanunu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki akşam Saray’da gerçekleştirdiği toplantı sonrası imzalandı.

Sinemada büyük sansürlere yol açabilecek olan Kanun, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı toplantıya sinemacılar katıldı.

Sinemada 'sansür' yasası güle oynaya geçti - Resim : 1

Saray’a Erdoğan’la görüşmeye giden isimlerin arasında Birol Güven, Şükrü Avşar, Timur Savcı, Cemal Okan, Muzaffer Yıldırım, Çağrı Özeren, Yılmaz Erdoğan, Necati Akpınar, Fatih Aksoy, Mahsun Kırmızıgül, Kerem Çatay, Mehmet Bozdağ, Serdar Öğretici, Bülent İnal, Burak Özçivit, Oktay Kaynarca, Ata Demirer, Tamer Karadağlı, Şoray Uzun, Demet Akbağ, Raci Şaşmaz, Onur Tan, Bahadır Özdener, Elif Dağdeviren ve Şükrü Erol Avcı vardı.

Sinemada 'sansür' yasası güle oynaya geçti - Resim : 2


SANSÜR KAPISI AÇILDI

Yeni Sinema Yasası’na göre artık, 8 üyeden oluşacak komisyon, sinema filmlerini gösterime girmeden önce değerlendirecek ve sınıflandıracak. Komisyon tarafından uygun görülmeyen filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.


BÖYLE HIZ GÖRMEDİK


Erdoğan’ın sinema yapımcıları ile bir araya geldiği buluşmada sinema yasasını onaylanırken, Yılmaz Erdoğan ve Şahan Gökbakar, Erdoğan’a teşekkür konuşması yaptı.


Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Yılmaz Erdoğan, sorunlarının çözümü noktasında daha önce böyle bir ivme ve hızı görmediklerini söyledi. Yılmaz Erdoğan, “Sektörün sorunlarının çözümünde gösterdikleri hassasiyetleri ve kabulleri dolayısıyla teşekkür ettiğini”, Şahan Gökbakar ise millî sinema ve geleceği açısından ‘Çok önemli bir adım atıldığını’ söyleyerek Erdoğan’ın yasayı onayını ‘tarihî bir imza’ olarak niteledi.


BUGÜNLERİ HİÇ UNUTMAYIN

Erdoğan’ın Saray’da düzenlediği toplantıya katılan isimlere sosyal medyadan çok fazla tepki geldi. Sinemacıları eleştiren sanatçı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, “Sansür yasası imzalanırken, Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde, suratlarında gülücüklerle el pençe divan duran, korkudan gıkını çıkarıp yasa hakkında tek kelime edemeyen oyuncular, yönetmenler; sizler sinemacılığın yüz karasısınız. Bu yasa sizin eseriniz. Bugünleri hiç unutmayın” dedi.


Tepki gösteren isimlerden biri de oyuncu İlkay Akdağlı idi. Akdağlı, sansüre yol açacak maddeyi işaret ederek, “Yeni sinema yasası çok güzel bir iki küçük pürüz var o da diyalogla çözülür” dedikleri küçük pürüz bu madde işte” dedi.


SENDİKADAN AÇIKLAMA

Oyuncular Sendikası, Saray’da gerçekleştirilen Sinema Kanunu toplantısına katıldığı için eleştirilen başkanları Demet Akbağ hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Akbağ’ın toplantıya katılma sebebinin, ‘Sinema yasasında sorunlu görülen, sansüre sebep olabilecek noktaları dile getirmek ve oyuncu-set çalışanı tüm sinema emekçilerinin sorunlarını ve ihtiyaçlarını yansıtmak için” katıldığı vurgulandı.

Etiketler
Mars Group - Sinema krizi Recep Tayyip Erdoğan Saray Sinema