‘Büyük Resim’ sergisi açıldı

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılını kutlamak ve onurlandırmak için ‘Büyük Resim’ sergisi açtı.

‘Büyük Resim’ sergisi açıldı

Evrensel / Cansu Pişkin Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi’nin, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılını kutlamak ve onurlandırmak için düzenlediği ‘Büyük Resim’ sergisinin açılış resepsiyonu, İstanbul Depo gerçekleşti.

Uluslararası Af Örgütü’nün, eylül ayında başlattığı “Haklarımız 70 Yaşında” kampanyası çerçevesinde düzenlediği ‘Büyük Resim’ isimli sergide 26 sanatçının eseri yer alıyor. Resim, video art, illüstrasyon, heykel ve kolaj tarzı eserlerin yer aldığı sergide; sanatçıların, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin insan hayatına ne kadar dokunduğu, günlük hayata ne kadar işlediği ve hakları elinden alınanların yaşadığı travmalar gibi konular üzerinden ürettiği pek çok eser sergilendi.

UAÖ Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılı kapsamında birçok etkinlik düzenlediklerini söyledi. ‘Büyük Resim’ sergisinin sanat ve insan hakkı ilişkisini anlattığını belirten Gardner, “Sergi, bu kara günlerde güzel bir dayanışma etkinliği oldu” dedi.

‘DÜNYA GENELİNDE KARA GÜNLER YAŞIYORUZ’

İnsan hakları açısından dünyada ve Türkiye’de çok kötü günler yaşandığına dikkat çeken Gardner, “Hak ihlalleri konusunda Türkiye’deki geriye gidiş OHAL’den dolayı son 2 sene olarak düşünülüyor. Fakat aslında yaklaşık 5 senedir kötü muamele, işkence, sivil toplumun durumu, ifade özgürlüğüne çeşitli saldırılar açısından maalesef geriye gidiş vardı. Tabii ki umutlu olmak lazım ama umutlu olmak zor. İnsan hakları konusundaki geriye gidiş sadece Türkiye’ye özel bir durum değil tabii ki. Avrupa’ya baktığımız zaman da ciddi bir geriye gidiş var. Dünya çapından insan hakları prensiplerini destekleyen hükümetler artık sessiz kalıyorlar ya da evrensel insan hakları ilkelerine direkt saldırıyorlar. Sadece Türkiye’de değil dünya genelinde kara günler yaşıyoruz. Böyle günlerde bu tür etkinlikler daha da önem kazanıyor.” diye konuştu.
Gardner, UAÖ’nün 70. yıl kapsamında cumartesi günü bir panel etkinliği düzenleyeceğini söyledi.

‘SANATÇILAR BEYANNAMENİN HİSSETTİRDİKLERİNİ ÇİZDİ’

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener de ‘Büyük Resim’ sergisi ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılını onurlandırdıklarını ifade etti. Af Örgütü için beyannamenin özel bir yeri olduğunu belirten Akşener, “Çünkü Evrensel Beyanname Uluslararası Af Örgütü’nün tamamen dayanak aldığı belge” dedi.

Sergide tutuklu gazeteci Zehra Doğan’ın da aralarında bulunduğu 26 sanatçının eserinin bulunduğunu belirten Akşener, “Sanatçılar İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin onlara hissettirdiklerini eserlerine yansıttı” diye konuştu.

SERGİDE ESERLERİYLE YER ALAN SANATÇILAR

Sergide eserleriyle yer alan sanatçıların isimleri şöyle: Aslı Alpar, Arzu Yayıntaş, Başak Bugay, Berrin Simavlıoğlu, Bengü Karaduman, Candaş Şişman, Cansu Gürsu, Çağrı Saray, Ethem Onur Bilgiç, Fatoş İrwen, Gümüş Özdeş, Hakan Gürsoytrak, Halil Yavuz Ertürk, Kemal Gökhan Gürses, Lamia Karaali, Memet Güreli, Murat Başol, Nalan Yırtmaç, Nermin Er, Neriman Polat, Nazım Dikbaş, Sevil Tunaboylu, Oğuz Demir, Tan Cemal Genç, Zehra Doğan, ZULAL.

Sergi, 30 Aralık’a kadar İstanbul Depo’da pazartesi hariç her gün 11:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

Etiketler
İnsan hakları sergi Türkiye Urla