10 milyon dolarlık Frida Kahlo eserini yaktı

Meksika'da bir sanat koleksiyoncusu, NFT koleksiyonunu tanıtmak için Frida Kahlo'nun 10 milyon dolarlık çizimini yakınca hakkında adli soruşturma açıldı. Ancak eserin, henüz gerçek bir Frida Kahlo eseri olup olmadığı bilinmiyor.

10 milyon dolarlık Frida Kahlo eserini yaktı

Martín Mobarak isimli koleksiyoner, Frida Kahlo’nun günlüklerinden birinin sayfalarından yırtılmış ve 10 milyon dolar değerinde olduğuna inanılan bir çizimi, yaktığını söyledi.

Olay üzerine Meksika Ulusal Güzel Sanatlar ve Edebiyat Enstitüsü olayla ilgili olarak, “Meksika’da sanatsal bir anıtın kasıtlı olarak imha edilmesi, arkeolojik, sanatsal ve tarihi anıtlar ve bölgeler hakkındaki federal yasa açısından suç teşkil ediyor” dedi.

Frida.NFT şirketinin kurucusu olan Mobarak, “Fantasmones Siniesros” olarak bilinen çizimi bir martini bardağına yerleştirdi ve Temmuz ayında Miami’deki malikanesinde halka açık bir gösteride ateşe verdi.

FRIDA KAHLO ONURUNA DEDİ, RESMİ YAKTI

Mobarak, NFT koleksiyonunu tanıttığı YouTube videosunda da neden Kahlo’nun eserini yaktığını şu sözlerle anlattı: “Bu etkinliğin Frida Kahlo’nun onuruna dünyanın en büyük sorunlarından bazılarını çözeceğini söylemekten gurur duyuyorum.”

Video paylaşımında, Meksika’nın en ünlü sanatçısı tarafından yapılan çizimin yakılmasının, sanat dünyasında olduğu kadar talihsiz çocuklar, kadınlar ve dünyadaki diğer daha az şanslı kişiler adına umut kazanmak ve devrim yaratmak için yapıldığını da belirtiyor.

GERÇEK OLMADIĞINA DAİR ŞÜPHELER VAR

Mobarak’ın sanat koleksiyonuna dikkat çekmek için Frida eserini yaktığı konuşulsa da çizimin gerçekten Kahlo tarafından yapılıp yapılmadığına dair şüpheler de var.

Söz konusu eserde Kahlo, Fantasmones Siniestros’u 1944’te resimledi ve Venezüellalı sanat eleştirmeni Juan Röhl’e hediye etti. Eser 2003 yılında New York’taki bir galeri tarafından satın alındı ve o zamandan beri birkaç kez el değiştirdi.

Mobarak, VICE News’e çizimi 2015 yılında özel bir koleksiyoncudan satın aldığını söyledi. Ancak çizimi iki kez satan Martin, Mobarak’ı hiç duymadığını, kendisine çizimi satmadığını söyledi.

Etiketler
Meksika Soruşturma