Filmlerde rol almayı bıraktığını açıklayan Adèle Haenel: Film endüstrisi gerici, ırkçı ve ataerkil

Céline Sciamma'nın "Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi" filminde başrolde yer alan oyuncu Adèle Haenel, yakın zamanda herhangi bir filmde rol almayacağını açıkladı.

Filmlerde rol almayı bıraktığını açıklayan Adèle Haenel: Film endüstrisi gerici, ırkçı ve ataerkil

Alman dergisi FAQ'a konuşan Haenel, kadınların ve azınlıkların maruz kaldığı muamelelerden ötürü sinema endüstrisinden uzaklaştığını söyledi.

IndieWire'ın aktardığı habere göre, Haenel şu ifadeleri kullandı:

"Politik nedenlerden dolayı artık filmlerde rol almıyorum. Çünkü film endüstrisi kesinlikle gerici, ırkçı ve ataerkil. Güçlülerin iyi niyetli olduğunu, dünyanın onların iyi ve bazen başarısız yönetimi altında doğru yönde ilerlediğini söylersek yanılırız. Toplumu yapısal olarak hareket ettiren tek şey toplumsal mücadeledir. Bana öyle geliyor ki benim durumumda ayrılmak, savaşmaktır. Bu sektörden temelli ayrılarak başka bir dünyada, başka bir sinemada yer almak istiyorum."

HAENEL, OYUNCULUĞA TİYATRODA DEVAM EDECEK

Oyuncunun yer alacağı bir sonraki filmi, yönetmen Bruno Dumont'un yeni bilim kurgu filmi "Emperor" olacaktı. Ancak oyuncu, konu ve oyuncu kadrosuyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle projeden ayrıldı.

Projeye ilişkin de konuşan Haenel, "İlk başta çok eğlenceli göründüğünü düşündüm: Uzayda bir tür Luke Skywalker. Sorun şu ki, bu komik cephenin ardında karanlık, cinsiyetçi ve ırkçı bir dünya savunuluyor. Senaryo, linç kültürü ve cinsel şiddet hakkında şakalarla doluydu. Bunu Dumont ile tartışmaya çalıştım çünkü bir diyaloğun mümkün olduğunu düşünüyordum. Bunun kasıtlı olmadığına defalarca inanmak istedim. Ama kasıtlı. Bu ihmal kasıtlıdır" dedi.

Haenel, oyunculuğa tiyatroda devam edeceğini ve bir gün, niyetlerine güvenecek kadar iyi tanıdığı iş birlikçilerle bağımsız filmler yapmaya açık olacağını ifade etti.

Etiketler
Film