Usta oyuncu Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı

Pazartesi günü COVID-19’a bağlı zatürre nedeniyle hayatını kaybeden usta oyuncu Fatma Girik, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Usta oyuncu Fatma Girik son yolculuğuna uğurlandı

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle pazartesi günü hayatını kaybeden sinema sanatçısı Fatma Girik için 1989-1994 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı Şişli Belediyesi’nde tören düzenlendi. Fatma Girik’in Türk Bayrağına sarılı tabutu Şişli Belediyesi salonuna getirildi.

Törene, Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik, manevi kızı Fatma Ahu Turanlı, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, belediye çalışanları ve sevenleri katıldı.

Girik için ikinci tören Cemal Reşit Rey Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Fatma Girik, Teşvikiye Camii’nde öğle namazına müteaakip kılınacak cenaze namazı için Cemal Reşit Rey’den alkışlar eşliğinde uğurlandı.

MEMDUH ÜN'ÜN YANINA DEFNEDİLECEK

Fatma Girik'in cenazesi, Teşvikiye Camii'nde kılınan namazın ardından toprağa verilmek üzere Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne uğurlandı. Sanatçının cenazesi, Bodrum’da hayat arkadaşı Memduh Ün’ün yanına defnedilecek.

AİLESİ VE DOSTLARI FATMA GİRİK'İ ANLATTI

EKREM İMAMOĞLU: "RÖPORTAJ İÇİN BULUŞACAKTIK, NE YAZIK Kİ BU BULUŞMA GERÇEKLEŞEMEDİ"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Tabiri caizse Türk Sineması'nı Fatma Girik'siz anlatamayız, tarif edemeyiz. İBB olarak tam da şu anda güzel bir kitabın hazırlığındayız. Fatma Girik'le kitap için bir röportaj yapılacaktı. Ben de açıkçası kitabı hazırlayan arkadaşlara kendisiyle buluşmayı istediğimi söylemiştim. Ne yazık ki bu buluşma gerçekleşemedi böyle buluştuk" dedi.

"ŞİŞLİ'YE ÇOK EMEK VERDİ"

Manevi kızı Fatma Ahu Turanlı "Fatma annem Şişli’ye çok emek verdi. Benim çocukluğumda Şişli Belediye başkanıyken onu evde görmek çok zordu. Hafta sonları bile evde yoktu. Sabahın yedisinde kalkıp işçilerle yolları yıkamaya giderdi" dedi.

"FATMA GİRİK'İN ADININ VERİLDİĞİ KIZ YURDUNU AÇACAKTI"

Fatma Girik’in kardeşi Günay Girik "Diyecek bir şey bulamıyorum. Ama biz daha önceden Şişli’de ablamın adının verildiği kız yurdunun açılışını Muammer Keskin ile planlamıştık. Çok hoşuna gitmişti. Bu toplantı olacaktı zaten. O bunları görüyor olacaktı. Muhtemelen şu anda da görüyordur. En mutlu olduğu gün bugün olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

AHU AŞKAR

Fatma Girik'in manevi kızı Ahu Aşkar annesine olan duygularını paylaştı: "Anne şefkatiyle gözlerime baktı ellerime dokundu onun çocuğu olmamı istedi. Anneliği onda öğrendim. İyi ki annem oldu iyi ki onun kızıyım. Gurur duyuyorum onunla. Onu çok seviyorum. O benim çınar ağacım."

HÜLYA KOÇYİĞİT

Hüya Koçyiğit yakın arkadaşına gözyaşlarıyla veda etti: "Ne söylesem yetersiz benim için, Türk sinemasının çok büyük starı ama benim canım arkadaşım. 50 yıllık paylaşımımız var acı çok büyük. Sevenlerinin ve ailesinin başı sağ olsun. O filmleriyle hiçbir zaman ölmeyecek Türk halkının kalbinde yaşayacak."

EDİZ HUN

Ediz Hun Fatma Girik'in ardından şunları söyledi:

‘Kitaplar yetmez Fatma’yı anlatmaya 58 yıldır beraberiz… Son derece dürüst mert bir hanımefendiydi. Çok büyük bir kayıp Türk Sineması için…Dürüsttü, mertti, çıkar peşinde hiç koşmadı. Tolstoy'un bir sözü var: 'İnsanın gerçek gücü sıçrayışta değil, sarsılmaz duruşundadır.' Böyle mert bir kadındı. En yakınlarından biriyim. Dostluğumuz bugünlere geldi. Yokluğu Türk Sanar alemi için çok büyük bir kayıptır"

NURİ ALÇO

"Sadece sinemanın değil Türkiye’nin en sevilen isimlerinden. Birçok filmde rol aldık. Fatma bambaşkaydı hep garibanın, fakirin yanında yer alan bir insandı…"

BİN KEZ DÜNYAYA GELSEM...

Fatma Girik’in menajeri Bircan Usallı Silan, Fatma Girik’in ardından duygularını dile getirdi:

“Olayı öğrendiğim gün vurgun yemişe döndüm. Fatma Girik benim için mavi direnişti. Gözlerine küçük bir kız çocuğunu da bir anneyi de… O kadar kapsamlı bir kadındı ki ne desem az… Aşkın en güzelini de yaşadı filmlerin en güzelinde de oynadı. Film yapma hayali vardı. En son hayali Suna Kıraç’ın hayatını oynamak istiyordu. Onun hayatı Fatma Girik’e çok yakındı kısmet olmadı.

Biz Fatma Girik’i filmleriyle değil hayata tutunuşuyla, Atatürk aşkıyla seviyoruz. Onun için milli bayramlar inanılmaz önemliydi. Atatürk benim her şeyimdi, olmazsa olmazım derdi. Fatma Girik’i insan olarak daha fazla bağrımıza bastık. Yaklaşık 10 yıldır hiçbir şey yapmıyordu ama 10 yıldır ona karşı saygımız sevgimiz hiç azalmadı.
Halkın sanatçısıydı. En kıymetli eşyası minicik bir küpesi vardı. Hayvanlara olan aşkı çok başkaydı.

Memduh Ün’ün vefatından sonra bir türlü kendini toparlayamadı. Memduh Bey’in gitmesi onu hayattan erteledi… Kopmadı ama bir yanı gitti. ‘Bin kere dünyaya gelsem, bin kere Memduh’la beraber olurdum, Fatma Girik olmak isterdim, Türkiye’de doğmak isterdim’ derdi.”

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUAMMER KESKİN: "KIYMETLİ İSMİ EBEDİYEN ŞİŞLİ'DE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK"

Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin "Fatma Girik Şişli’miz için bir değerdir. Büyük bir şanstır. Şişli’de toplumdan yana pek çok hizmette, kurumda, yapıda tartışmasız bir emeği var. Kız yurdumuz ve kreşimiz Fatma Girik adıyla hizmet sunmaya devam etmektedir. Kıymetli ismi ebediyen Şişli’de yaşamaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

HELALLİK ALINDI

Yapılan konuşmaların ardından helallik alındı. Daha sonra da ikinci törenin yapılacağı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na götürüldü.

BODRUM’A YOLCULANDI

Girik, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından, son yolculuğuna çıkma üzere, Muğla’nın Bordum ilçesine uğurlandı. Girik, uzun yıllardır ikamet ettiği Bodrum’da defnedilecek.

Etiketler
Urla