New York Times, son 125 yılın en iyi kitabını belirleyecek: İşte finaldeki 25 kitap

New York Times, son 125 yılın en iyi kitabını belirleyecek. Çeşitli yapıtlardan oluşan eserlerden 25 tanesi finalist olarak seçildi.

New York Times, son 125 yılın en iyi kitabını belirleyecek: İşte finaldeki 25 kitap

New York Times gazetesi, son 125 yılın en iyi kitabının belirleneceği bir anket başlattı. Okurların önerilerini dinleyerek oluşturulan listede New York Times editörleri, en çok önerilen 25 kitabı finalist olarak seçti.

Söylenti Dergi'den Ceren Demirbaş, NYT editörlerinin listesini derledi. Listede yer alan kitaplar şöyle:

1984 – George Orwell

George Orwell tarafından kaleme alınan alegorik bir politik romandır. Distopya romanlarının öncülerindendir. Kitapta tanımlanan ‘Big Brother (Büyük Birader)’ kavramı günümüzde hala sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kitap sayesinde George Orwell ‘düşünce polisi’ gibi kavramları da günümüze kazandırmıştır. 1984 yılını ve o dönemdeki olayları, yaşanan ayaklanmaları anlatır.

Göremediğimiz Tüm Işıklar – Anthony Doerr

Marie-Laure, bir müzede kilit ustası babasıyla birlikte yaşamaktadır. Görme yetisi gün geçtikçe azalan Marie-Laure, altı yaşında kör kalır. Babası ona mahallenin bir minyatürünü yapar böylece her yeri parmaklarıyla ezberler bu sayede dışarı çıktığında yolunu rahatça bulabilecektir. Ancak bir sabah savaş şehrin üzerine çökünce, yanlarında müzeye ait sırlarla dolu bir taş ile, Saint-Malo’da deniz kenarında yaşayan, yirmi yıldır dışarı adım atmamış olan amcalarının yanına gitmek zorunda kalırlar.

Sevilen – Toni Morrison

Kölelik cehennemine içeriden bir gözle bakan Sevilen, çocuklarıyla birlikte kölelikten kaçan bir kadının özgürlük savaşını anlatıyor. Geçmişin ağırlığını omuzlarından yıllar sonra dahi indiremeyen, onun hayaletleriyle boğuşan Sethe, annelik vicdanıyla, kadınlığıyla ve ait olduğu toplumla hesaplaşıyor.

Madde 22 – Joseph Heller

II. Dünya Savaşı sırasınta İtalya’da Amerikan ordusu adına görev yapan, bombardıman uçağı pilotu eşsiz Yossarian’ın hikayesi. Hiç karşılaşmadığı binlerce kişi tarafından öldürülmek istendiği için kızgın olan Yossarian’ın asıl problemi ise askerlik görevini bitirmek için gereken uçuş sayısını her geçen gün artıran kendi ordusuyladır. Ancak Yossarian, tehlikeli görevlerden feragat etmek için herhangi bir girişimde bulunursa, fazlasıyla komik bir bürokratik kural olan Madde 22‘ye takılacaktır: Eğer biri tehlikeli savaş uçuşlarını yapmaya gönüllüyse aklını kaybettiği düşünülür ama görevlere katılmak istemediğini belirten resmi bir başvuruda bulunursa delirmediği ortaya çıkar ve böylece görevine devam etmek zorunda kalır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar – J.D. Salinger

Romanda, Holden’in okuldan atılması ile başlayan hikaye onun evden uzaklaşması sonucu başına gelenler ile devam ediyor. Liseli bir genç olan Holden Caulfield’in okuldan atılması sonucu dışarıda geçen üç gününü anlatan kitap, aile ve arkadaşları ile yaşadığı sorunlara da değiniyor.

Charlotte’un Sevgi Ağı – Elwyn Brooks White

Tüm zamanların en çok satan çocuk kitaplarından olan bu eserde bir örümcek ve domuzun arkadaşlığı konu ediniyor.

Alıklar Birliği – John Kennedy Toole

Alıklar Birliği’nin kahramanı obur, aksi, tembel, bencil, her şeye karşı, her şeyden hoşnutsuz, toplum düşmanı İgnatius. Annesi mutlaka bir iş bulup çalışması gerektiğini söylüyor, kız arkadaşı cinsel güdülerini serbest bırakırsa bütün sorunlarının çözüleceğini düşünüyor.

Yüzük Kardeşliği – J.R.R. Tolkien

Frodo, Pippin, Merry ve Sam, Gandalf ve Aragorn, hepsine hükmedecek Tek Yüzük’le gölgeler içindeki Mordor’a doğru yola çıkarlar. Peşlerinde ise Karanlıklar Efendisi Sauron’un Kara Süvarileri ve öykünün sonuna kadar bizden ayrılmayacak olan Gollum.

A Fine Balance – Rohinton Mistry

Mistry romanında Hindistan’daki yaşamı ve Indira Gandhi’nin yönetimi sırasında kast, sınıf ve din gibi mefhumlara odaklandığı romanı birbirinden farklı dört karakterin yaşadıkları üzerinden ilerliyor.

Moskova’da Bir Beyefendi – Amor Towles

Moskova’da Bir Beyefendi, yazdığı bir şiir nedeniyle suçlu bulunup hapse atılmasının ardından Sovyetler Birliği’nin en karmaşık zamanlarını bir pencere arkasından seyretmek zorunda kalışını anlatıyor.

Rüzgar Gibi Geçti – Margaret Mitchell

Pulitzer ödüllü bir aşk ve savaş destanı. Güçlü ruhu, çarpıcı güzelliğiyle Scarlett O’Hara, hür ve etkileyici Rhett Butler ve romantik, son derece yakışıklı Ashley Wilkes’ın içinde bulunduğu aşk üçgenini, iç savaş kıyametini konu alıyor.

Gazap Üzümleri – John Steinbeck

Küçük toprak sahiplerinin bankalar ve tüccarlar tarafından aldatıldığı, insanların kuraklık, yoksulluk, zorbalık veya sadece açlık yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve 1930’larda 3 milyon insanın Kaliforniya’ya yeni bir yaşama başlamak için yerleştiği zor yıllarda, bireysel ailenin parçalanışı konu alır.

Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Muhteşem Gatsby 1920’ler ABD’sinin toplumsal portresini çizerken, “Amerikan rüyası” düşüncesini eleştiriyor. Birinci Dünya Savaşı sonrasında hızla zenginleşen ABD toplumunda yaşanan dönüşümü ele alan Muhteşem Gatsby, zenginlik, aşırılık, gösteriş ve beraberinde gelen değerler çöküşünün toplumsal güncesi haline gelmiştir.

Damızlık Kızın Öyküsü – Margaret Atwood

Damızlık Kızın Öyküsü kitabı, kadınların erkeklerin egemenliğinde kaldığı ve bunun kadın doğasına aykırı olduğu ve kadın haklarının da hiçe sayıldığı konu alıyor.

Harry Potter ve Felsefe Taşı – J.K. Rowling

Efsanevi film serisi Harry Potter’ın ortaya çıkmasını sağlayan kitap da tabii ki de bu listedeki yerini almış. Felsefe Taşı sahibine ölümsüzlük ve üstün güçler vermektedir. Harry’nin anne ve babasını öldüren kötü büyücü Voldemort da felsefe taşının peşindedir. Harry, Ron ve Hermione profesör Severus Snape’in Voldemort’a yardım ettiğinden şüphelenir. Ama aslında Snape felsefe taşını korumaya çalışmaktadır.

Infinite Jest – David Foster Wallace

Wallace’in bu 1000 sayfalık başyapıtı, gençlere hitap eden bir tenis akademisiyle bir terapi evi arasında geçiyor. Hikâye Infinite Jest adlı gizemli bir film kasetinin peşindeki gençlerden bağımlılara, devletten suikastçılara, anarşistlerden teröristlere kadar geniş bir karakter örgüsü etrafında şekilleniyor.

Bülbülü Öldürmek – Harper Lee

Bülbülü Öldürmek kitabı, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde yer alan bir ırkçılığı konu alıyor. Kitabın detaylı incelemesini sitemizden okuyabilirsiniz.

Değersiz Bir Hayat – Hanya Yanagihara

Üniversiteden tanışan dört erkek arkadaş: Nazik, yakışıklı ve oyunculukta kariyer yapmak isteyen Willem. Bu arkadaş grubunun merkezinde duran, tam bir kapalı kutu olan avukat Jude. Yıllar içinde dörtlünün dostlukları bağımlılık, şöhret ve kibirle dönüşür ve derinleşir.

Lolita – Vladimir Nabokov

“Lolita, hayatımın ışığı, kasıklarımın ateşi. Günahım, ruhum, Lo-Li-Ta; Dilin ucu damaktan dişlere doğru üç basamaklık bir yol alır, Üçüncüsünde gelir dişlere dayanır. Lo-Li-Ta”

Yalnız Güvercin – Larry McMurtry

McMurtry imzalı romanda Teksas’tan yola çıkan iki yaşlı kovboyun Montana’ya doğru yolculukları anlatılıyor.

Yüzyıllık Yalnızlık – Gabriel Garcia Marquez

Buendia ailesinin, yapılan bir büyü sonucu akraba evliliği nedeniyle 100 yıl süren bir lanetle yaşamalarını konu alıyor. Bu evlilik yüzünden domuz kuyruklu olan ailenin, lanetin sona ermesi için tüm üyelerinin ölmesi gerekiyor.

The Overstory – Richard Powers

Yazar, bu romanında doğanın sesine kulak veriyor. Yıldızlara, ağaçlara, onların iletişim kurmalarına ve hatta sabretmelerine bakarak dünyanın canlılığı ve değişimleri anlatıyor.

A Prayer For Owen Meany – John Irving

Irving’in dostları John Wheelwright ve Owen Meany hakkında kaleme aldığı bu eseri aşk ve inancın türlü yönlerine bakış atıyor.

A Tree Grows in Brooklyn – Betty Smith

A Tree Grows in Brooklyn, Betty Smith tarafından yazılan ve 1943’te ABD’de yayınlanan yarı otobiyografik bir romandır. Büyük bir ticari başarıya ulaşan kitap, 20. yüzyılın ilk yirmi yılında Williamsburg, Brooklyn, New York City’de yaşayan yoksul ergen kız ve ailesini konu ediniyor.

Ulysses – James Joyce

Dublin’de gezintiye çıkan iki farklı karakterin yaşadığı 24 saatlik bir zaman dilimini konu alıyor. 16 Haziran 1904 tarihinde geçen romanda, asıl ana karakteri ise mekan oluşturuyor.

Etiketler
New York New York Times