Genco Erkal duruşu: Ceza ertelemesini kabul etmedi

'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla hâkim karşısına çıkan Genco Erkal, olası bir ceza çıkması durumunda ertelemeyi kabul etmedi. Erkal, yargılamaya konu edilen tweetlerinde hakaret unsuru olmadığını söyledi.

Genco Erkal duruşu: Ceza ertelemesini kabul etmedi

GERÇEK GÜNDEM/ Usta sanatçı Genco Erkal’ın 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 4 yıl 2 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Erkal'ın bir sonraki duruşması 11 Mart 2022'ye ertelendi.

Duruşmayı sanatçı Fazıl Say, Ece Dağıstan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık takip etti.

BASIN VE İZLEYİCİ ALINMADI, VEKİLLER İTİRAZ ETTİ

Genco Erkal ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya mahkeme hâkimi Covid-19 gerekçesiyle basın ve izleyici almadı. Avukat Turgut Kazan duruma itiraz ederek, “Biz böyle olacağını belirterek sizden büyük salon talep ettik” dedi.

Mahkeme hâkimi, “Şu an bu ortam hem yargılama açısından hem de pandemi açısından sağlıklı değil. Avukatlar ve sanık ile bir gazeteci kalsın geri kalan dışarıya çıksın” diye konuştu. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ben çıkmayacağım adil yargılama hakkı gereği duruşmayı izleyeceğim" yanıtını verdi.

TİP Milletvekili Ahmet Şık ise, "Eğer sağlıklı bir karar almak istiyorsanız yargılamayı yapmadan beraat yapmalısınız. Mahkeme salonlarında sağlık değil hukuk tartışılır" dedi. Erkal, alkışlar ve 'Genco Erkal yalnız değildir' sloganları eşliğinde duruşma salonuna giriş yaptı.

'HAKARET UNSURU YOK'

Duruşma, Genco Erkal’ın kimlik tespitiyle başladı. Erkal, olası bir ceza çıkması durumunda, 'Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması'nı (HAGB) istemediğini söyledi. Erkal, yargılamaya konu edilen tweetlerinde hakaret unsuru olmadığını vurguladı.

"Ayder Yaylası ile ilgili paylaşımla başlayayım" diyen Erkal, "Bu iktidarın doğa ile arası pek sağlıklı olmamıştır. İnşaat ve beton aşkı doğa sevgisinin önüne geçmiştir. Cumhurbaşkanı da zaman zaman özeleştiri yaparak İstanbul için, 'Biz bu şehre ihanet ettik' dedi. Aynı şekilde Ayder yaylası için de 'Biz burayı kirlettik' dedi. Ayder yaylası doğal yayla olma özelliğini yitirmiştir" şeklinde konuştu.

Erkal, "Benim yazdığım parmağının değdiği yeri kurutuyor şeklindeki söylemim bir tespitten ibarettir hakaret değildir" dedi.

'NERESİ HAKARET SAYILABİLİR ANLAMIYORUM DOĞRUSU'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diplomasına ilişkin yaptığı paylaşıma değinen Erkal, "Bir kurul, diplomanın paylaşılması isteğini 'özel hayatın gizliliği' kapsamında değerlendi. Bugüne kadar hiçbir Cumhurbaşkanımızın diploması tartışma konusu olmamıştı. Hepsi devlet arşivinde yerini aldı. Açık ve netti. 'Bu diplomayı görelim' diyorum. Mizahi bir ifade var bu tweette. İroniktir. Ama neresi hakaret sayılabilir anlamıyorum doğrusu" dedi.

ERDOĞAN'IN AVUKATLARI: SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Erkal'ın savunmasının ardından katılma talebinde bulunan Erdoğan'ın avukatları ise, "Suça konu paylaşımlarda alenen hakaret vardır. Gerçek olgular üzerinden yapılmayan eleştirilerle sınırlar aşılmıştır. Müvekkilimin kişilik hakları zarar görmüştür. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Erkal'ın avukatı Turgut Kazan ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan 'ihlal kararı' verdiğini hatırlatarak, geniş bir savunma yapmak istediklerini belirtti. Kazan, Savcılık mütalaası sunulduğu takdirde ona ilişkin de bir savunma yapacaklarını belirterek bir sonraki duruşmanın daha geniş bir salonda yapılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, esas hakkında mütalaasını sunmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına tevdiine ve duruşmanın daha geniş bir salonda yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 11 Mart 2022'ye erteledi.

ERKAL: BUNDAN SONRAKİ DURUŞMALARDA DAHA ÇOK KONUŞACAĞIM

Erkal, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, "Gösterilen ilgiye teşekkür ederim. Dava devam ediyor, 11 Mart'a ertelendi. Yazılı savunmamı basına ileteceğim" dedi.

Herhangi bir üzgünlüğü olmadığını belirten Erkal, "Bana böyle bir fırsat verildiği için mutluyum aslında. Çünkü burada ben kendimi savunabiliyorum, bana yapılan suçlamaları savunabiliyorum. Sadece o suçlamaları değil, düzenin eleştirisini dile getirebiliyorum. Bundan sonraki duruşmalarda daha çok konuşacağım" diye konuştu.

AHMET ŞIK: ERDOĞAN MAĞDUR, ERKAL YARGILANIYOR

Duruşmayı takip eden TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise, "Memleketin canına okuyan kişi Erdoğan, mağdur olarak gözüküyor. 83 yaşında sanat camiasına adını altın harflerle yazdırmış Genco Erkal yargılanıyor" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında yapılan ihbar gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılmıştı.

19 Nisan’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesine giderek savcılığa ifade veren Erkal, "Başkanlık sistemine, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların, düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine, betonlaştırılmasına, yoksulları daha yoksul kılan bu acımasız bozuk ekonomik düzene, laik bir ülkede din olgusunun bu kadar ön plana çıkarılmasına ve sürekli dinin bir siyasi malzeme olarak kullanılmasına karşıyım" demişti.

Soruşturma sonunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Erkal hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı.

Erkal, geçtiğimiz gün yaptığı paylaşımda da, "Suçum; Twitter paylaşımlarımda Cumhurbaşkanının diplomasını sorgulamak. Kaç çocuk yapılacağına karışmasın demek. Ayder Yaylasındaki yapılaşma girişimine karşı çıkmak. Türk usulü başkanlık sistemini eleştirmek" demişti.

Etiketler
Genco Erkal Hakaret