4. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi

Çevrimiçi olarak yapılan 4. Kadın Yönetmenler Festivali’nin ikinci etabı, 5 Mayıs akşamı gerçekleştirilen kapanış töreninin ardından sona erdi.

4. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi

Kadın yönetmenlerin emeklerine vurgu yapma amacıyla her yıl 8 Mart haftasında düzenlenen Kadın Yönetmenler Festivali, bu yıl #sığamıyoruz etiketi ile 1-7 Mart arasında ilk etabını tamamlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Kadın Yönetmenler Derneği tarafından düzenlenen festivalin 22 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasındaki ikinci etabı da bugün kapanış töreni ile tamamlandı. Festivalin ikinci etabı, tıpkı ilk etap gibi dopdolu geçti.

Youtube üzerinden 20:00’dan itibaren canlı yayınlanan ve katılımcıların çevrimiçi dahil olduğu kapanış töreninde konser, tanıtım filmi ve Mart ayı etkinliklerinin gösterimlerinin ardından, Festival Direktörü Gülten Taranç, "Bu festivali uluslararası boyuta taşımamıza destek veren ekip arkadaşlarıma ve emeği geçen tüm ekibime teşekkür ederim." sözleriyle tüm ekibe ve katılanlara, emeklerinden ötürü teşekkür etti.

4. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi - Resim : 1

Törenin devamında festival direktör yardımcısı Duygu Kocabaylıoğlu Arazlı, "Web sitemizin toplam sayfa ziyareti 80 bini buldu. Seyircilerimizin % 72’si tüm Türkiye çapındaki kullanıcılarımız olarak şekillenirken bizi yurt dışında % 13,5luk bir oranla başta İngiltere olmak üzere Amerika, Almanya, Sırbistan, Kanada, Kosova, Fransa, Hollanda ve Kuzey Makedonya’dan da pek çok seyircimizin takip ettiğini eklemek isteriz. Festivalimiz boyunca yerli yabancı pek çok konuğumuzla gerek İngilizce ya da çevirmen destekli ya da Türkçe olarak Youtube üzerinden canlı yayınladığımız 40’tan fazla söyleşi gerçekleştirdik ve yayınlarımız 200 saate yakın bir izlenme süresi ile yaklaşık 8500 kişiye ulaştı. " detaylarıyla festival istatistiklerine yer verdi.

Festival Uluslararası Direktörlerinden Prof. Zeynep Merve Uygun, festival destekçilerinden bahsederek, verdikleri katkı ve desteklerden ötürü her birine teker teker teşekkür etti: "Uzun bir maratonun sonuna geldik. Post-Covid dünyasında, buradan bile olsa görüşebilmek çok güzel. Yönetmenlerimiz, hocalarımız, ekip... İyi ki varsınız, iyi ki katkıda bulundunuz." Yine Festival Uluslararası Direktörlerinden Dr. Ebru Beyazıt festivalin uluslararasılığı hakkında eklemelerde bulundu: "Festivalin uluslararası olduğu ilk sene. Değerli yapımları İngiltere'de, Kosova'da ve hatta ikinci etapta başka birçok ülkeye açtık."

Sinema yazarı ve festivalin basın iletişim sorumlusu Banu Bozdemir, Sinema Yazarlığı dalında Emek Ödülünü Sevin Okyay'a takdim etti. Sinema Yazarı Emek Kategorisi ödülü artık Sevin Okyay adıyla anılacak. Festivalin Balkan temsilcisi Nena Popovic ise, Bal Ülkesi filmiyle Oscar adaylığı olan ünlü yönetmen Tamara Kotevska’ya festival adına Yönetmenlik Başarı Ödülü’nü takdim etti.

4. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi - Resim : 2

Altın Makara Uzun Metraj En İyi Film Ödülü’nü ve Biket İlhan En İyi Yönetmen Ödülü’nü Leyla Yılmaz’ın Bilmemek filmi alırken Kamera Göz En İyi Film Ödülü, seramik sanatçısı ve akademisyen Tuba Korkmaz’ın çarpıcı hayat hikayesini ele alan ve Neşe Uğur Nohutçu imzalı Töz filminin oldu.

4. Kadın Yönetmenler Festivali sona erdi - Resim : 3

4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nde ödül kazananların tam listesi ise şu şekilde:

ULUSAL YARIŞMA

Altın Makara Uzun Metraj En İyi Film: Bilmemek

Biket İlhan En İyi Yönetmen Ödülü: Bilmemek

Uzun Metraj Jüri Özel Ödülü: Amina

Kamera Göz En İyi Film: Töz

Kamera Göz Jüri Özel Ödülü: Ufka Bakma Durağı

En İyi Kısa Film: Paydos

En İyi Deneysel Film: Kam

Deneysel Jüri Özel Ödülü: Kendine Ait Bir Kamera

Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Özel Ödülü: Kader Postası

Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Balkan Özel Ödülü: Then Comes The Evening (Ve Akşam Çökerken)

Emek ve Başarı Ödülleri

Sinema Yazarı Emek Ödülü : Sevin Okyay

Yönetmenlik Başarı Ödülü : Tamara Kotevska

Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Akademik Başarı Ödülü : Prof. Eylem Atakav

Balkan Özel Seçkisi'nin yarışma sonuçları ve ödül kazanan filmleri ise 15 Mayıs 2021 tarihinde açıklanacak.

Nitelikli Etkinlikler Düzenlendi!

Festivalin ikinci etabı “Prof. Berrak Taranç ile Çocuklar için Müzik Atölyesi”nin coşkusuyla başladı. Günün anlam ve önemine yakışır bir şekilde başlayan festival, “Hira Selman ile Sanatla Terapi Atölyesi” ile devam etti. WMC’nin katkılarıyla Sezen Kayhan ile “Belgesel Yapımında Fırsatlar ve Engeller Atölyesi” de festival kapsamında dikkat çeken atölyelerden biri oldu. Yüksek ve aktif katılım ile dopdolu geçen atölyelerin ardından, Dr. Ebru Beyazıt’ın fotoğraf seçkisi yine festivalin web sitesi üzerinden yayınlandı.

Ulusal ve Balkan Seçki Rüzgarları Esti!

Dördü yarışma seçkisi olmak üzere toplam sekiz ayrı kategoride 45 film festival programında seyirci ile buluştu; ulusal seçkinin yarısından fazlası tüm dünyadaki sinemasevelerin izlemesi için İngilizce altyazılı olarak Türkiye dışına da açık gösterildi. Festivalin ikinci etabından ulusal seçkide yer alan yönetmenlerle film söyleşileri gerçekleştirildi ve bu söyleşiler festivalin YouTube hesabı üzerinden canlı yayınlandı. Balkan Sinemasının birbirinden kaliteli 24 filmi, Balkan Özel Seçkisi başlığı altında seyircilerle buluştu. 24 filmin 16’sı Türkiye’de ilk kez Kadın Yönetmenler Film Festivalinde gösterildi.

Festivalin önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen fiziki ödül törenine ise pandemi koşulları çerçevesinde karar verilecek.