Haydarpaşa'daki kazı çalışmalarında 12 bin kasa tarihi eser bulundu

İstanbul Kadıköy’de Haydarpaşa Garı’nın arkasındaki bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda şimdiye kadar 12 bin kasa tarihi eser ortaya çıktı.

Haydarpaşa'daki kazı çalışmalarında 12 bin kasa tarihi eser bulundu

İstanbul Kadıköy’de Haydarpaşa Garı’nın arkasındaki bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Helenistik Dönem’den Osmanlı’ya kadar çeşitli kültürel katmanlara ait izler ve buluntularla birlikte 28 iskelete rastlandı.

Sözcü'den Zeynep Kaplan'ın haberine göre, 300 bin metrekarelik alanda 25 arkeolog, sanat tarihçisi, restoratör ve fotoğrafçıyla sürdürülen kazılarda çıkarılan kalıntılar belgelenerek bölümlere ayrılıyor. Çıkan eserler sandıklarda depolanıyor. Son durumdaki kasa sayısı ise 12 bin. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal “Yenikapı için özel şey 37 adet batığıydı. Beşiktaş için ilk Türk çağı yerleşmesi çok önemliydi. Burası için şunu söyleyebiliriz. Kaynaklarda Khalkedon'un Batı Limanı denilen bölgedeyiz ve onun kalıntılarının üzerinde duruyoruz. Bu çok önemli bir şey” dedi.

ORDULARIN GEÇİŞ YERİ

Kazı alanının en önemli yerlerinden birinin Azize Bassa Kilisesi'nin varlığından söz edilen nokta olduğuna işaret eden Asal, ''MS beşinci yüzyıla tarihlenen bir yapı. Burada yaklaşık 28 bireye ait iskelet elde edildi. Kazı alanında erken Roma, genç Bizans dönemine ait kandilleri gördük. Aslında burası her dönem orduların geçiş yolu olmuş. Osmanlı Ordusu'nun da konakladığını biliyoruz. Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri için çok karakteristik bir buluntu grubu var'' diye konuştu.

10 BİN SİKKE BULUNDU

Asal “Bu alanda 10 bin sikke elde edildi. Çoğunluğu bronz ve bakır sikkeler ama altın gümüş sikkelere de ulaşıldı. Bu kadar çok sikkenin elde edildiği alan karşımıza ilk kez çıktı” dedi.

Etiketler
Kadıköy Arkeoloji Haydarpaşa Garı