Filozof Anaksagoras'ın hayatını anlatan belgeselin çekimleri Urla'da yapıldı

Felsefe tarihinin önemli düşünürlerinden Urla’lı filozof Anaksagoras’ın yaşamı ve öğretisini anlatan belgesel çekimleri tamamlandı.

Filozof Anaksagoras'ın hayatını anlatan belgeselin çekimleri Urla'da yapıldı

M.Ö. 510 yılında Batı Anadolu’daki site devletleri içinde yer alan Klazomenai’da (Bugünkü Urla) doğmuş olan filozof Anaksagoras(Anaxsagoras)’ın yaşamını ve öğretisini konu alan belgesel filmin çekimleri Urla’da yapıldı

.Senaryosunu gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın yazıp, yönetmenliğini üstlendiği “Rasyonel Bir Filozof Anaxagoras” adlı belgesel filminin kameramanlığını Umut Çınkır yaptı.

Belgeselde Anaksagoras’ı Feridun Hamarat, öğrencileri ise Sevinç Öztürk ve Gültekin Çavga antik dönem kıyafetlerle canlandırdığı belirtildi.Ege’de Antik çağın önemli kentlerinden Klazomenai'de doğmuş ve düşünce tarihine adını yazdırmış olan Anaxagoras’ın yaşamı ve onun felsefesini işleyen belgesel film, İzmir’in Urla İlçesinde ve bölgenin Efes, Priene, Miletos ve Didim Apollon Tapınağı gibi antik yerleşimlerde çekildi.

Edilen bilgiye göre, danışmanlığını Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın’ın yaptığı belgeselde, Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden Prof. Dr. Doğan Göçmenve felsefeci Prof. Kamuran Elbeyoğlu da Anaxagoras’la ilgili görüş bildirdiler.

“Filozof Anaksagoras” belgesel filminin yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Antik çağın Anadolulu filozoflarından biri olan Anaksagoras, Batı Anadolu’daki site devletleri içinde yer alan Klazomenai’da (Bugünkü Urla) doğumludur. Anaksagoras antik dünyanınilk gerçek bilginlerinden biridir. Anaksagoras felsefe yapmak için Anadolu’dan Atina’ya giden ilk filozoftur.

Anaksagoras, içinde bulunduğumuz evreni ve hareketlerini tanrısal olan üzerinden değil maddenin yapısı ve iç dinamikleriyle onu harekete geçiren şeylerden yola çıkmıştır.

Anaksagoras’ın ortaya koyduğu düşünceler, duyularımız aracılığıyla maddi varlıkları akıl yoluyla kavramayı, deney ve gözlemlerle anlamayı seçtiğini ortaya koymaktadır. Bu onun rasyonel dediğimiz akılcı bir düşünür olduğunu gösterir. Urla’da çekeceğimiz Anaksagoras belgeseli ile Anadolu felsefe tarihinde yer almış bu düşünürü Türkiye’nin felsefe ve kültür yaşamına kazandırmış olacağız.

Bu işin beni en mutlu eden yanı da budur; bu topraklarda felsefe adına bir şey üretmiş olmak” diye konuştu.Uğur Pişmanlık’ın, ilk yönetmenlik denemesi olan bu çalışma dışında, 2010 yılında Umut Hacıfevzioğlu’nun yapımcısı olduğu ve yönetmenliğini yaptığı “Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe”, 2012’de“Assos’ta Felsefe”, 2015yılında “Kölelikten Filozofluğa: Epiktetos” ve 2019’da “İlk Filozof Thales ve Miletos Okulu” belgesel filmlerinin senaryolarını yazdı ve yönetmen yardımcılığını üstlendi. Ayrıca bu belgesellerde oyuncu olarak filozofları canlandırdı.

Uğur Pişmanlık, yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos dergisinde yazdığı makaleden yola çıkılarak TRT Belgesel kanalı tarafından çekilen “Çıplak Mahallesi” belgeselinin danışmanlığını üstlendi.Açıklamada, “Rasyonel Bir Filozof Anaksagoras” adlı belgeselin bu yılın sonunda, yeni yayın döneminde TV’de gösterime gireceği belirtildi.

Etiketler
Urla