İBB'den Deniz Feneri'ne 10 yıllığına bedelsiz arazi!

İstanbul'da 3775 metrekarelik taşınmaz, 10 yıllığına Deniz Feneri Derneği'ne tahsis edildi.

İBB'den Deniz Feneri'ne 10 yıllığına bedelsiz arazi!

Hazine'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Zeytinburnu'ndaki yaklaşık 4 bin metrekarelik taşınmaz, 10 yıllığına bedelsiz Deniz Feneri Derneği'ne tahsis edildi.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre; dernek, 7 Haziran 2018'de bir dilekçe ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak genel merkez olarak kullandığı Zeytinburnu'ndaki 3 bin 775 metrekarelik taşınmazın kendisine 25 yıl bedelsiz tahsis edilmesini talep etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlâk Müdürlüğü, Deniz Feneri Derneği'nin tahsis talebini, bir rapor haline getirerek, komisyonlara sundu.

Belediye Meclisi'nde tahsis raporu görüşülürken, AKP'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

Dosya İBB Meclisi'nde görüşüldüğü sırada söz alan CHP Grup Sözcüsü Süleyman Tarık Balyalı, belediye mülklerinin vakıf ve derneklere bedelsiz tahsis edilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Bugüne kadar pek çok taşınmazın vakıf ve derneklere verildiğini, ancak, bunun bir süredir kesildiğini hatırlatan Süleyman Tarık Balyalı, "Ne dernekler ne vakıflar geldi geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak gayrimenkuller verdik, bakım ve onarımlarını üstlendik. Tahsis konusu bir süredir gelmeyince, ben herhalde tahsis edilecek bir yer kalmadı diye düşünmeye başladım. Ama yanılmışım. Şimdi karşımıza, geçmişi son derece karanlık ve kirli olan Deniz Feneri Derneği geldi. Bu tahsislerin yanlış olduğunu söylediğimizde, buradaki arkadaşlarımız çıkıp bize bu vakıf ve derneklerin ne kadar yararlı işler yaptığını anlatıyorlar." diye konuştu.

"Bu vakıf ve derneklerden başka sosyal yardım yapan kurum ve kuruluş yok mu?" diye sorulması gerektiğini dile getiren Süleyman Tarık Balyalı, şunları söyledi, "Sürekli olarak sizin partinizin yandaşı vakıf ve derneklere belediyemizin mallarını tahsis etme gibi bir zorunluluğunuz mu var? Başka vakıf ve derneklerin talepleri olmasına rağmen, sürekli belli derneklere belediyenin imkânlarını oluk oluk akıtmayı anlamak, gerçekten mümkün değil. İçimiz artık, kan ağlamaya başladı. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tahsis konusunda kantarın topuzunu kaçırdı, adaleti yok saydı. 'Bizden olsun' diye yandaş vakıf ve derneklere sonsuz imkân sağlıyorsunuz. Hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir iş yapıyorsunuz. Bu nedenle rapora ret oyu vereceğiz."

Hukuk Komisyonu Başkanı Sibğetullah Şahin ise şunları söyledi, "(Derneğin geçmişi son derece karanlık.) denildi. Deniz Feneri için soruşturmaların neticesi takipsizlik. Takipsizlik kararı, gerekçeleriyle önümde. Ayrıca derneğin sosyal yardımlaşma faaliyetine ilişkin dosya da önümde. 823 bin insanın faydalandığı bir meseleden bahsediyoruz."

Tartışmanın ardından, CHP'lilerin "red" verdiği dosya oy çokluğu ile kabul edilerek, İBB Meclisi'nden geçti.