İDO'dan tepki çeken karar!

İDO, 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren Bostancı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş ve Adalar’dan oluşan iç hat seferlerini zarar ettiği gerekçesiyle durdurma kararı aldı.

İDO'dan tepki çeken karar!

İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (İDO)’nin 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren Bostancı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş ve Adalar’dan oluşan iç hat seferlerini zarar ettiği gerekçesiyle durdurma kararı ile ilgili Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Genel Başkanı Aziz Koçal bir açıklama yaptı.

Tüketiciyi Koruma Derneği Aziz Koçal, “İDO İç Hat Seferlerinin kaldırılması Özelleştirme Politikalarının tüketiciye sunduğu acı reçeteden biridir.

Kamu oyunun gündeminde yer alan; İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Ticaret A.Ş (İDO)’nin 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren Bostancı-Bakırköy, Bostancı-Kabataş/Beşiktaş ve Adalar’dan oluşan iç hat seferlerini zarar ettiği gerekçesiyle durdurma kararı vatandaşlarımızı endişelendirmiştir.

İDO’nun özelleştirmesi aşamasında da yaptığımız açıklamalarda, bu özelleştirmenin hatalı olduğunu, ulaşım gibi önemli kamu hizmetlerinin özelleştirilmesinin, rant kapısını açacağını, kamu yararı olarak vatandaşlarımıza verilmesi gereken hizmetin rant yararına dönüşeceğini ifade ederek karşı çıkmıştık. İDO’nun almış olduğu bu kararda da görüldüğü üzere ne endişelerimizde haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır. “Ulaşımda gereken yeni yatırımların özel teşebbüs tarafından gerçekleştirilmesinin sağlanması” ve “kamu menfaatlerinin temini ve genel kamu yararının tesisi için özelleştirmenin uygun olacağı” gibi süslü sözler ile özelleştirmenin gerekçesini oluşturma anlayışının dibe vurmuştur.

Ulaşım Tüketicilerin Temel haklarından biri olduğu, Türkiye’nin de taraf olduğu Evrensel Tüketici Haklarından biridir. Bu nedenle, Tüketiciye ulaşım; kolay ulaşılabilir, kaliteli ve ucuz kamu hizmeti olarak verilmelidir.

Dolayısı ile Temel ihtiyaçlarda, kar ön planda olamaz, hizmet ve tüketicinin temel ihtiyacının karışlanması ön plandadır. Özelleştirilen ulaşım hizmetlerinde rant yolunun açık olması, hizmet kalitesini öldürürken, tüketicinin en temel haklarından olan ulaşım hakkının da pahalı olmasına sebep olmaktadır.

Evrensel Tüketici Haklarından bir diğeri olan, Ekonomik çıkarların korunması hakkı; tüketicilerin çeşitli mal ve hizmetler arasında gelir düzeylerine göre kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, istedikleri mal ve hizmetleri ucuz ve kaliteli olarak alabilmesi ve seçeneklerin artırılmasını ifade eder. Bu hak dikkate alınarak, çeşitli diğer hizmetler gibi kamu hizmetlerinde de daha iyi ve uygun koşullarda mal ve hizmet sunulmasının sağlanması ile bu konularda tüketicilerin aldatılmamaları, zarar görmemeleri ve mağduriyetlerinin önlenmesi, tüketicilerin yaşam düzeylerinin yükseltilmesine ilişkin yasal, idari, teknik, sosyal ve ekonomik önlemler alınmalıdır.

Etiketler
Bakırköy Beşiktaş Zarar