TOKİ’nin rant raporu İBB gündeminde

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin kasım ayı oturumu bugün başladı. İBB'nin rant raporu CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman tarafından İBB Meclis gündemine taşındı.

TOKİ’nin rant raporu İBB gündeminde

Oturumda gündem dışı söz alan CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, TOKİ'nin teknik elemanlarının İstanbul'daki projelerde yaptığı denetlemede ortaya çıkan “rant tablosunu” anlattı.

TOKİ ve İBB'nin onayladığı tüm projelerde, onaylı projelerine aykırı olarak binlerce metrekarelik fazlalık tespit edildiğini vurgulayan Ataman “Proje bazında inşaatlar denetleniyor, yapılan tespitlerde sadece 76 projede 12 milyon metrekarelik fazlalık tespit ediliyor. Resmi rakamlar böyle” dedi.

Sadece 76 projedeki toplam rant miktarının 250 milyar TL olduğunu vurgulayan Ataman, İstanbul'un neredeyse 8 yıllık bütçesine denk gelen bu rakam ile neler yapılabileceğini şöyle sıraladı:

“250 milyar TL ile 3 tane GAP, 7 tane Üçüncü Havalimanı, 53 tane 3. Köprü, 30 tane Marmaray, 3 bin okul, 5 bin 900 adet hastane yapılabilir. Ama ne yapıldı üç beş şirkete peşkeş çekildi.”

KAMU ZARARA UĞRATILDI

Ataman, 3-5 firmanın emsal değerinin üzerinde imalat yaparak haksız kazanç sağladığını ifade ederek “TOKİ bu tespitleri yaptıktan sonra bir işlem yaptı mı? Bildiğimiz kadarı ile yapmadı. İBB yaptı mı? Hayır. Bakınız TOKİ 12 milyon metrekarelik kaçak yapılaşmadan pay aldı mı almadı? Netice olarak kamu 250 milyar TL zarara uğratıldı” diye konuştu.

Ataman, 76 projede yaratılan rantı örneklerle anlatarak konuşmasını tamamladı.

TARTIŞMA YAŞANDI

Ataman'ın konuşmasının ardından AKP'li ve CHP'li meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. İBB Meclisi AKP Grup Sözcüsü Ömer Şahan, projelerin bazılarının CHP'li belediyelerin sınırları içinde yer aldığını belirterek “Sizin belediyeleriniz bu planların kaçına dava açtı? Yanlış yapılıyorsa denetime açık her şey. Ranttan bahsetmek doğru değil” dedi. CHP'li Meclis Üyesi Özgür Aydın, “76 proje sıfırdan incelensin, meclisten alnımız ak ayrılalım” diye konuştu. CHP'li İBB Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu ise TOKİ raporunun çok vahim bir tabloyu ortaya koyduğunu ifade ederek “Bu rapor bu meclisin ayıbıdır. Çoğu da AKP'nin işidir. CHP'nin bir iki yanlışı vardır ama biz onun hesabını zaten soruyoruz” dedi.

Etiketler
TOKİ