3. Havalimanı için büyük tehlike!

Uzmanlara göre üçüncü havalimanı yakınında bulunan rüzgar enerji direkleri kaldırılmadan havalimanının uçuş trafiğine açılması büyük risk. Bunun için de en az 6 ay gibi süre gerekli.

3. Havalimanı için büyük tehlike!

Seda Önceler/ SÖZCÜ- Türkiye'nin en çok tartışılan projelerinden birisi olan 3. havalimanında açılış töreni geldi çattı.

Havalimanın resmi açılışı 29 Ekim’de gerçekleştirilecek. 31 Aralık’a kadar da Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın kademeli olarak 3. Havalimanı’na taşınması hedefleniyor. Yani resmi açıklamalara göre 1 Ocak 2019’dan itibaren yeni havalimanı tüm pistleriyle hizmete girmiş olacak.

RÜZGAR ENERJİ DİREKLERİ KALDIRILMALI

Açılışına bir haftadan az bir süre kala yeni havalimanı için uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Uzmanlara göre; bölgede bulunan rüzgar enerji direkleri büyük risk taşıyor. Sözcü’ye konuşan emekli Hava Trafik Kontronörü ve Uçuş Harekat Uzmanı İbrahim Özcan; “Rüzgar enerji direkleri yaklaşma hattına yakın ise çok ciddi sorunlar oluşturur, yıkılmadan açılış yapılmamalı” dedi.

“CİDDİ SORUNLAR YARATABİLİR”

Bölgede bulunan rüzgar enerji direklerinin, iniş-kalkış yapan uçakları olumsuz etkileyeceğini belirten Uçuş Harekat Uzmanı İbrahim Özcan “Yeni havalimanının çok fazla düşünülmeden ve acele bir şekilde yapıldığını düşünüyorum. Öncelikle alan kuşların göç yolu üzeri olduğu için sezon değişiminde yani göç mevsimlerinde sorunlar yaratacaktır. Hem kuş, hem insan ölümüne sebebiyet veren kazalar yaşanabilir. Rüzgar enerji direkleri ise yaklaşma hattında ise yani iniş ve kalkış istikametine yakın yerlerdeyse ciddi sorunlar yaratabilir ve açılış onlar yıkıldıktan sonra yapılmalı. Ancak iniş ve kalkış istikametine yakın değilse bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.” diye konuştu.

Havacılık uzmanı, gazeteci Uğur Cebeci de 29 Ekim’de açılacak olan 3.havalimanı için “31 Aralık ne kadar doğru?” başlıklı bir yazı kaleme almış “Mayıs ayının açılış için daha doğru bir tarih olduğuna ve sakıncalı olarak görülen pis civarındaki rüzgar enerjisinin iri direkleri tamamen kaldırılarak açılış yapılması gerektiğine” dikkat çekmişti.

Cebeci şu uyarılarda bulunmuştu “Her şey defalarca kontrol edilmeli. Taşınma asla aceleye gelmemeli. Dünyanın en önemli havayollarından biri THY taşınacak. Marka değerine küçücük bir leke gelmemeli. Mayıs doğru bir tarih. Şimdi sakıncalı görülen pis civarındaki rüzgar enerjisinin iri direkleri tamamen kaldırılır. Madem sakınca yaratıyor, neden kaldırılmadan operasyon başlıyor. İlk uçuşlarda bir sorun olmaz diye bir kural mı var. Yoğun bir siste ya da başka nedenle bir pas geçişte o direkler madem sakınca yaratıyor, kalkmadan operasyon yapmakta ısrar etmenin anlamını biri bana anlatsın lütfen… Kızanların yüzlerini görür gibiyim. Türkiye'nin marka değerine katılacak üçüncü havalimanını korumanın tek yolu doğru zamanda açmaktan geçiyor. Unutmayalım. Lütfen bir daha düşünelim.”

EN AZ 6 AY LAZIM

Uzmanlara göre üçüncü havalimanı yakınında bulunan rüzgar enerji direkleri kaldırılmadan havalimanının uçak trafiğine açılması büyük risk. Bunun için de en az 6 ay gibi süre gerekli.

İSMİ 29 EKİM’DE AÇIKLANACAK

Resmi açılışı 29 Ekim’de yapılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına günler kala, dev merkezin adının ne olacağı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi açılışta havalimanın ismini açıklaması bekleniyor.

Türk Havayolları (THY) İstanbul Yeni Havalimanı’ndan seferlere 31 Ekim’de başlayacak. THY, 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek ilk uçuşu Ankara seferinin ardından 30 Aralık tarihine kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan; dış hatlarda, Azerbaycan/Bakü ve Kıbrıs/Ercan, iç hatlarda ise Ankara, Antalya ve İzmir’e her gün uçuş planlıyor.

THY’nin İstanbul Yeni Havalimanı’ndan Boeing 737/800 tipi uçaklarla gerçekleştirmeyi planladığı seferler haftalık 7 frekans olarak yapılacak. THY, 31 Aralık’ta gerçekleşecek büyük taşınma sonrasında, tüm operasyonu Atatürk Havalimanı’ndan, yeni havalimanına aktaracak bir planlama yapacak. İstanbul Yeni Havalimanı 31 Aralık tarihine kadar ISL kodunu kullanacak; bu tarihten sonra da IST kodunu alacak.

Etiketler
3. havalimanı işçileri direnişi