Yeni havalimanında 'rent a car' pazarlığı

İşçi ölümleri, çökmeler, göçmen kuşların göç yolu üzerine inşa edilmesi, şehir merkezine uzaklığı, ormanları talan etmesi ve yeşil alanları ranta açma eleştirileri arasında, üçüncü havalimanı 29 Ekim'de açılacak.

Yeni havalimanında 'rent a car' pazarlığı

Tamamlandığında 200 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacağı söylenen havalimanı şehirden çok uzak olduğu için, her ne kadar toplu taşıma araçları devreye sokulacak olsa da, sistemin büyük ölçüde özel araç kiralama üzerinden ilerlemesi bekleniyor.

Hürriyet Gazetesi yazarı Emre Özpeynirci, uzaklıktan dolayı günlük araç kiralama şirketlerinin olmazsa olmaz olduğunu belirtiyor.

"O bölgeye toplu taşıma yapılacak, taksiler gidip gelecek ama yurtdışında olduğu gibi birçok kişinin tercihi ise yine araç kiralama olacaktır. Bu nedenle resmi açılış yapılmadan günlük araç kiralama şirketleri yeni havalimanında yerlerini almak için büyük çaba sarf ediyor. Ama uzun süredir havalimanının yönetimi ile araç kiralama şirketleri arasında çok ciddi pazarlıkların yapıldığını öğrendim. Aslında pazarlıktan ziyade sıkı tartışmaların olduğunu, bazı şirketlerin yeni havalimanında yer almaktan vazgeçtiğini bile duyuyorum" yorumunu yapan Özpeynirci, sözleşmelerin TL üzerinden yapılması zorunluluğuna rağmen şirketlerden kira bedellerinin Euro olarak istendiğine değiniyor.

"Yeni havalimanı yönetiminin araç kiralama şirketlerinin her birinden ayda 25 bin Euro kira ve hava parası olarak 1 yıllık kira bedeli istemiş" diye yazan Özpeynirci, bir şirketin dış ve iç hatlarda olmak üzere iki ofis açacağını ve istenen kiranın çok yüksek olduğunu kaydediyor.

Euro ile kira bedelinin yanı sıra 1 yıllık yani 300 bin Euro da ofis başına hava parası talep edilince meselenin çıkmaza girdiğine değinen Özpeynirci yazısını şöyle sürdürüyor:

"Son 2-3 haftadır yapılan görüşmelerden, sıkı pazarlıklardan tam anlamıyla bir sonuç çıkmamış. Yeni havalimanı yönetimi Euro’da ısrar ederken sadece kira bedelinde ve hava parasında kolaylık sağlamaya yanaşmış. Aylık 25 bin Euro’luk kira bedelinde yüzde 25 indirim yapabileceği, hava parasını da bir kerede değil de yıllara bölerek alabileceği yönünde mesaj vermiş. Ama henüz ortada netleşen bir durumun olmadığı ve pazarlıkların sürdüğü söyleniyor. Elde ettiği duyumlara göre pazarlıkları süren şirketler arasında Budget, Avis, Hertz, Europcar, Sixth, Garenta ve Enterprise yer alıyormuş. Ancak aylık kiralama bedeli 20 bin Euro’nun altına inse bile bazı araç kiralama şirketlerinin yeni havalimanına girmekten vazgeçtiği de iddia ediliyor.

Bundan 2-3 hafta önce ‘Eğer TL’ye dönülmezse yokuz’ açıklamasını yapan rent a car şirketleri bakalım 29 Ekim’e kadar bu krizi aşabilecek mi? En çok merak ettiğim ise hangi şirketlerin yer alacağı. Bekleyip göreceğiz, sonuçta açılışa çok az kaldı."

Yazının tamamı için TIKLAYIN

Etiketler
3. havalimanı işçileri direnişi İşçi