İPA açıkladı: İşte İstanbul'da 4 kişilik ailenin aylık yaşam maliyeti

İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan "İstanbul'daki Yaşam Maliyeti" araştırmasının sonuçları belli oldu. Buna göre 4 kişilik bir ailenin İstanbul'da yaşama maliyeti ağustos ayında 23 bin 500 lirayı geçti.

İPA açıkladı: İşte İstanbul'da 4 kişilik ailenin aylık yaşam maliyeti

İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan "İstanbul'daki Yaşam Maliyeti" araştırmasının sonuçları belli oldu. Buna göre 4 kişilik bir ailenin İstanbul'da yaşama maliyeti ağustos ayında 23 bin 500 lirayı geçti. Söz konusu rakamın son 12 ayda artış oranı ise yüzde 101.69 oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak çalışan İPA tarafından açıklanan İstanbul'daki Yaşam Maliyeti araştırmasının haziran - temmuz - ağustos rakamları belli oldu. Buna göre ağustos ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı yüzde 5,23 olarak gerçekleşti. 4 kişilik bir ailenin ağustos ayında yaşama maliyeti ortalaması 23 bin 586 lira olarak belirlendi. Maliyet temmuz ayına göre bin 173 lira arttı. Haziran ayı 21 bin 592 lira, temmuz ayı ortalaması ise 22 bin 413 liraydı.

YAŞAM MALİYESİ NASIL HESAPLANIYOR?

Belirli bir yaşam standardını sürdürebilmenin maliyeti olarak tanımlanabilecek yaşam maliyeti, tüketim tercihlerine, harcama eğilimlerine, sosyoekonomik koşullara göre farklılıklar göstermektedir. Kentsel nüfusun giderek arttığı günümüzde kent sakinlerinin yaşam maliyetlerinin ortaya konulması, periyodik olarak izlenmesi karar alıcılar açısından önem arz etmekte ve kentin dinamiklerini görünür kılmaktadır. Üç aylık periyotlarla yayımladığımız “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması” ile İstanbul’da ortalama bir hanenin yaşam maliyetindeki değişiklikler ortaya konularak yaşam maliyetini etkileyen harcama grupları ve incelenen maddeler paylaşılmaktadır.

AYLIK VE YILLIK DEĞİŞİM

Ağustos ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı %5,23 olarak gerçekleşti. Ağustos ayı değişim oranlarına göre İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık (son 12 ay) artış oranı %101,69 olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam 23.586 TL olarak ölçüldü. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 1.173 TL arttı.

ARTIŞTA SALÇA REKOR KIRDI

Ağustos ayında geçtiğimiz aya göre en çarpıcı fiyat değişimlerinden biri %34 artışla salça olduğu görüldü. Yaşam maliyetini oluşturan ürünler arasında hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin aylık fiyat değişim oranları tek tek sıralandı.

Etiketler
İstanbul Ağustos Şili