10 yıldır atıl halde bulunan Yedikule Hisarı için harekete geçildi

Kiralandığı şirket tarafından taşları sökülünce davalık olan ve 10 yıldır atıl halde bulunan 1600 yıllık Yedikule Hisarı için nihayet harekete geçildi. Yeni bir restorasyon felaketi yaşanmaması için gözler Yedikule’de.

10 yıldır atıl halde bulunan Yedikule Hisarı için harekete geçildi

Türkiye’nin ve dünyanın en eski açık hava müzelerinden biri olan, İstanbul’un sembol yapılarından Yedikule Hisarı için yıllar sonra adım atıldı.

Fatih Belediyesi'nden yapılan açıklamada hisarda restorasyon sürecine girildiği ve hisarın aşamalı olarak ziyarete açılacağı belirtildi. Tarihi yapı, müzik dinletileri, ulusal ve uluslararası sergiler ile kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacağı da açıklandı.

Yapımına 5’inci yüzyılda başlanan ve Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’nde şehri çevrelemesi için inşa edilenYedikule Hisarı’na ismini veren yedi kuleden üçü Bizans Dönemi’nde dördü ise Osmanlı Dönemi’nde yaptırıldı.

GENÇ OSMAN'IN BOĞULDUĞU ZİNDAN

Yedikule, Bizans İmparatorluğu'na misafir olarak gelen kralları ve yabancı sarayların mensuplarını ihtişamlı bir şekilde karşılamak için yapıldı. Hisarda 1600 yıllık Altın Kapı bulunuyor. Sultan II. Selim döneminde zindan olarak kullanılmaya başlandı. Osmanlı İmparatorluğu'nun en genç padişahlarından Genç Osman da Yedikule Zindanları'nda boğuldu. Zindan, 1856 yılında baruthaneye dönüştürüldü.

ŞİRKET 1600 YILLIK TAŞLARI SÖKMÜŞTÜ

1968 yılında, İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü’ne bağlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen tarihi yapı, 2004 yılında Maliye Bakanlığı tarafından geri alındı.

Zindanlar, özelleştirilerek Swees Turkish International (STI) İç ve Dış Ticaret Şirketi’ne Maliye Bakanlığı tarafından 30 yıllığına kiralandı. Şirket, tarihi yapının zeminindeki taşları söküp mıcır dökünce tepki çekti. Sivil toplum örgütlerinin açtığı dava sonucunda kiralama işlemi iptal edildi. Karar 2008 yılında onandı. diğer davalar da uzun yıllar sürdü. Bu sürede hisar kaderine terk edildi.

İBB'YE DEĞİL İLÇE BELEDİYESİNE VERİLDİ

Koruma kurulu 2018’de Yedikule'nin İBB’ye tahsis edilmesi için görüş verdi. Kültür Bakanlığı da ‘uygun’ buldu. Ekrem İmamoğlu’nun İBB başkanlığına seçilmesinin ardından Yedikule Hisarı’nın belediyeye tahsisi için başvuruda bulunuldu. Ancak yanıt verilmedi. İBB kendi alanına giren Altın Kapı'ya kadar olan dış bölgenin düzenlenmesi ve ahşap köprünün yeniden yapımı için proje geliştirdi. İstanbul’a ilk giriş noktası olan Altın Kapı’nın da açılmasını istedi. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat gecen mayıs ayında bölgede yaptığı gezide altın kapının yeniden açılması gerektiğini hatırlatmıştı.