İstanbul'da toplu taşımayla ilgili tarihi karar! Oy birliğiyle kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul’daki tüm otobüslerin İETT’ye bağlanmasına karar verdi.

İstanbul'da toplu taşımayla ilgili tarihi karar! Oy birliğiyle kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin eylül ayı oturumunda oy birliği ile alınan karar doğrultusunda özel halk otobüsleri tarih oldu.

İstanbul'daki toplu taşıma sistemini kökünden değiştiren karar ile ilgili meclis oturumunda bilgi veren CHP'li İBB Meclis Üyesi ve grup sekreteri Mesut Kösedağı şu ifadeleri kullandı:

* Özel halk otobüsleri, Ulaşım A.Ş, İstanbul Otobüs A.Ş, İETT tek çatı altında birleşiyor. Artık tüm otobüsler tek renk olarak İETT çatısı altında birleşecek.

* Seferler, metro güzergahlarına uygun olacak şekilde tekrar şekillendirilecek. Böylece İETT ilave mali yükten kurtulmuş olacak.

* Özel halk otobüsü şoförleri için de yeni bir dönem başlıyor. Tek tip kıyafet olacak, mesai saatleri ve sosyal haklarına düzenleme gelecek. İstanbul halkının toplu taşımadaki şikayetleri azalacak.

“GELİR GARANTİSİ OLACAK”

İETT'nin artık İstanbul'un çok daha fazla noktasına sefer düzenleyeceğini belirten Kösedağı sözlerini şöyle sürdürdü:

* Pandemi sürecinde bir belirsizliğe sürüklendi toplu taşıma. Artık özel halk otobüslerinin İETT ve İBB tarafından gelir garantisi olacak. Her ay gelirleri ve giderleri belli olacak. Sübvansiyon ödemeleri kalkacak.

* Tüm otobüslerin her ay ne kazanacağı belli olacak. 1 yıllık çalışmanın sonunda bu noktaya gelindi. Bu yeni bir dönem. Tüm otobüsçülere ve İstanbul halkına hayırlı olsun.

3.7 MİLYON YOLCULUK

İETT'nin hazırladığı teklifte yer alan bilgilere göre İstanbul'da 814 otobüs hattında 5 bin 697 otobüs ile günlük 3 milyon 785 bin yolculuk yapılıyor.

İstanbul genelinde otobüsle toplu taşıma hizmeti özel taşımacıları temsilen 5 tüzel kişilik, 1 adet İBB iştiraki ile İETT otobüsleri tarafından sağlanıyor.

71 MİLYON LİRALIK SÜBVANSİYON

Teklifte otobüs ile yapılan toplu taşımacılıkta, aylık ortalama 80 milyon adet yolculuk, 110 milyon TL yolculuk geliri, 22 milyon kilometre yol yapıldığı aktarılarak İBB'nin İETT hariç özel otobüslere 71 milyon lira sübvansiyon ve 11 milyon TL öğrenci abonman desteği yaptığı aktarıldı.

Buna rağmen işletmeci gelirleri arasında önemli farklar oluşabildiği belirtildi. Otobüslerde yapılan toplu taşıma hizmetinde elde edilen yolculuk gelirlerinin işletme giderlerini karşılamaması, yoğun yolcu taşınması gibi nedenlerle toplu taşıma işletme modelinin yeniden yapılandırılmasının zorunlu hale geldiği kaydedildi.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar ise bu konunun Ak Parti’nin yönetime sorunları aşma konusunda yardım ettiğini ifade ederek, “Bu sistem değişikliği ile ilgili komisyonda görüşme yapma gereği duyduk çünkü, komisyonun yönetime veya meclis çoğunluğu sahibi olan Ak Parti’nin yönetime sorunları aşma konusunda nasıl yardımcı olduğumuzun güzel bir örneği olduğunu ifade etmek isterim. Hayırlı olsun” dedi.

Etiketler
İETT