Tarihi camiye proje darbesi: 'İstanbul silüetinden bir yıldız daha kayıyor'

Çizer Tarık Tolunay, İstanbul Tophane'de bulunan ve Galataport projesi kapsamında önüne otel inşa edilen Nusretiye Camii'nin fotoğrafını paylaşarak, "İstanbul silüetinden bir yıldız daha kayıyor" dedi.

Tarihi camiye proje darbesi: 'İstanbul silüetinden bir yıldız daha kayıyor'

'Dünyanın en büyük sahil şeridi projelerinden' birisi olarak nitelendirilen ve 1.7 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Galata Port Projesi şehrin silüetini ve tarihi dokuyu bozması nedeniyle de sık sık eleştiriliyor.

Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Çeşmesi, Nusretiye Camii, Nusretiye Saat Kulesi, Tophane-i Medrese-i Amire Binası, Sokullu Camii gibi eserlerin bulunduğu bölgede inşa edilen proje için kıyı kanununda değişiklikler yapıldı.

Son olarak 'kentçizer' Tarık Dolunay, Galataport projesi kapsamında önünde Hong Kong menşeili Peninsula Grubu ortaklığıyla inşa edilen Peninsula Otel'in silüetini kapattığı Nusretiye Camii'nin fotoğrafını paylaştı.

Tolunay'ın paylaşımı şu şekilde:

"İstanbul silüetinden bir yıldız daha kayıyor. Nusretiye Camii II.Mahmut tarafından Ermeni mimar Krikor Amira Kalfa’ ya yaptırıldı. 1823-1826 Şimdilerde önüne bir otel inşaatı yapılıyor. İnşaat yükseldikçe cami denizden görünmez olacak. (Facebook Özgür Sanal paylaşımından)"

1823’teki Firuzağa yangınında yanmış olan “Arabacılar Kışlası Camii”’nin yerinde II. Mahmut tarafından inşa ettirilen ve 1826'da ibadete açılan Nusretiye Camii halk arasında daha çok “Tophane Camii” olarak da anılıyor. Yapı, tarihi İstanbul’un sınırları dışında inşa edilmiş en büyük camilerden birisi.