Osmanlı sultanlarının bulunduğu türbeye Erdoğan afişleri asıldı

İstanbul'da Eminönü’ndeki Yeni Cami Külliyesi’nin bir parçası olan ve içinde 5 Osmanlı sultanının mezarının bulunduğu Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi’ne AKP’nin seçim afişi asıldı.

Osmanlı sultanlarının bulunduğu türbeye Erdoğan afişleri asıldı

ÖZLEM GÜVEMLİ - SÖZCÜ - Türbeye asılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı “Darbelere direnmek cesaret ister” yazılı afişe tepki gösteren CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, “Camiler bitti sıra türbelere geldi. Dinin siyasete bulaştırılmasında gelinen son nokta bu. CHP'nin astığı bayrakları söken, yasal propaganda çalışmasına bile tahammül edemeyenler türbeleri siyaset arenasına çevirdi” dedi.

Osmanlı sultanlarının bulunduğu türbeye Erdoğan afişleri asıldı - Resim : 1

Fatih Eminönü'nde Yeni Camii'nin yan tarafından bulunan ve külliyenin bir parçası olan “Hatice Turhan Valide Sultan”, “Havatin” ve “Cedid Havatin” olmak üzere 3 türbeden oluşan kutsal mekanın etrafına AKP afişleri asılması tepki çekti. Restorasyon kapsamında kapalı olan türbenin bütün duvarlarına tarihçesiyle ilgili bilgilendirici panolar asılırken türbenin Mısır Çarşısı'na bakan duvarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı “Darbelere direnmek cesaret ister. Daha demokratik Türkiye için Recep Tayyip Erdoğan. Vakit Türkiye vakti” sloganlarının yazılı olduğu afişle kaplandı. AKP propagandasının yapıldığı türbenin yapımı 3. Mehmed'in annesi Safiye Sultan tarafından başlatılmış ancak uzun bir aradan sonra 4. Mehmed'in annesi Hatice Turhan Valide Sultan tarafından 1661-1665 tarihlerinde tamamlanmıştı. Türbede Hatice Turhan Valide Sultan, 4. Mehmed, 3. Osman, 2. Mustafa, 3. Ahmed, 1. Mahmud'un sandukaları (mezar üzerine yerleştirilen tabut büyüklüğünde sandık) ile birlikte Osmanlı hanedanına ait toplam 83 adet sanduka bulunuyor. Bir hükümdar adına inşa edilmese de 5 Osmanlı sultanının defnedilmesiyle zaman içinde bir hükümdar türbesi haline geldi.

OSMANLI'YA SAYGILARI YOK

5 Osmanlı sultanının mezarının bulunduğu bu kutsal mekanın siyasete alet edilmesine tepki gösteren CHP'li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, “Camiler yetmedi artık sultanların, padişahların mezarlarının bulunduğu türbelere bile siyaset bulaştırdılar. Osmanlı'nın soyundan gelmekle övünen AKP'nin dillerinden düşürmedikleri padişahların mezarına bile saygısı yok” dedi. Dinin her fırsatta siyasete alet eden AKP'yi sert bir dille eleştiren Ataman camilerin de türbelerin de siyaset yapılacaklar yerler olmadığını vurguladı.

Osmanlı sultanlarının bulunduğu türbeye Erdoğan afişleri asıldı - Resim : 2

TÜRBELER BİLE SİYASET ARENASINA DÖNDÜ

Ataman “Türbeler, camiler bizim kutsalımız. Bu kutsal mekanların daha fazla istismar edilmesine CHP iktidarında izin vermeyeceğiz. Dini kullanarak vatandaşların oylarını alan AKP'nin dine de geçmişe de saygısı yok. İslam dini AKP dönemindeki kadar sömürülmemişti. Şimdi kaybedeceklerini anlayan AKP'liler camilerden sonra türbelerde bile seçim çalışması yapacak kadar gözlerini kararttılar” diye tepki gösterdi. Ataman, CHP'nin İstanbul'da birçok ilçede astığı bayrakların, afişlerin kesilerek tahrip edildiğine dikkat çekerek “CHP'nin yasal propaganda çalışmasına bile tahammül edemeyenler türbeleri siyaset arenasına çevirdi. İbadet yerlerimizi siyasete alet ediyorlar. Camiye okula kışlaya siyaseti soktular ve Türkiye'yi bu hale getirdiler. Onlar camilerimizi rant için AVM için cami yıktılar, ‘yol için cami yıkarız' dediler. Şimdi camilerde siyaset yaparak CHP'yi suçluyorlar. Onlar camileri yıkarlar bir deterjanla yıkarız” diye konuştu.

CAMİYE BAYRAK ASILDI

Bu arada Gaziosmanpaşa Hürriyet Mahallesi'ndeki Beraat Camii'ne de AKP'nin bayrakları ve afişleri asıldı. Vatandaşların tepkisine yol açan bayraklar Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'na da şikayet edildi.

Etiketler
Eminönü Osmanlı Seçim