Sabıkalı şirketten bir ÇED raporu daha!

Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporunda hiçbir çevre sorununa değinmeyen Çınar Mühendislik, kirliliği ile tartışılan “Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın Depolama Sahası Projesi”nin ÇED raporunu da hazırlayacak.

Sabıkalı şirketten bir ÇED raporu daha!

Kanal İstanbul Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nu hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi, Maraş’taki Afşin- Elbistan B Termik Santralı için de ÇED raporu hazırlayacak.

Şirket, Artvin’in Şavşat ilçesindeki bir hidroelektrik santralının (HES) ÇED raporunu da hazırlamış, raporu inceleyen bilirkişiler, hazırlanan ÇED raporunun bilimsel ve teknik açıdan yetersiz olduğuna dikkat çekmişti.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yer alan bilgiye göre, Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu’nda hiçbir çevre sorununa değinmeyen şirket, kirliliği ile tepkileri üzerine çeken termik santralın ÇED raporu hazırlama ihalesini de kazandı.

169 BİN TL ALACAK

Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü (EÜAŞ) Satın Alma ve Malzeme Yönetimi Daire Başkanlığı, 19 Eylül tarihinde “Afşin-Elbistan B Termik Santralı Kül ve Cüruf Düzenli Depolama Sahası Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun Hazırlanarak Çed Olumlu Kararının Alınması İşi” başlığıyla ihale yaptı.
İki şirketin katıldığı ÇED raporu hazırlama ihalesini, 169 bin TL’lik teklif veren Çınar Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi ihaleyi kazandı. EÜAŞ ile şirket arasında 2 Ekim tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı. Sözleşmede yer alan bilgilere göre, şirketten 30 Eylül 2020 tarihine kadar ÇED raporu hazırlaması ve ÇED olumlu kararı alınması istendi.

ÖLÜMLERDEN BIKTIK

CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Belli ki bir şirket bulmuşlar ve bu şirkete ne isterlerse yaptırıyorlar. Belli ki bu şirket, hükümet yandaşı bir şirket. Afşin’de yaşanan sıkıntılar ortada, A Termik Santralı’nda yaşanan sorunlar ortada. Şimdi oraya bu iki santralın dışında bir de C Termik Santralı’nı yapmak istiyorlar. Biz bu termik santralların yaydığı çevre kirliliğinden ve yaşanan ölümlerden artık bıktık. AKP gideceğini bildiği için her yeri parsel parsel veriyor. İktidar giderayak ‘nereden ne götürebiliriz’ diye düşünüyor ve bu şekilde hareket ediyor” dedi.

YOLSUZLUKTAN YARGILANDI

Kanal İstanbul’un ÇED Raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik’in sahibi Selahattin Hacıömeroğlu, geçtiğimiz yıllarda da Biga Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

Şirket olarak kendi santralı da dahil Gelibolu Yarımadası’nda planlanan birçok santralın ÇED dosyasını hazırladı. BOTAŞ’taki yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davada da tutuklu yargılandıktan sonra serbest kalan Hacıömeroğlu’nun sahibi olduğu şirket, kamu kurumlarından da milyonlarca TL’lik ÇED raporu hazırlama ihalesi aldı. Şirketin hazırladığı ÇED raporları arasında çok sayıda ağacın kesildiği Kuzey Marmara Otoyolu Projesi de yer alıyor.

Etiketler
Kanal İstanbul Elbistan