Polis Okulu arazisine yapılan projeye iptal kararı

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi iki odanın başvurusu üzerine açılan davada Etiler Polis Okulu arazisinden yapılan projenin iptaline karar verdi.

Polis Okulu arazisine yapılan projeye iptal kararı

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi iki odanın başvurusu üzerine açılan davada Etiler Polis Okulu arazisinden yapılan projenin iptaline karar verdi.

İstanbul Etiler’de bulunan Polis Okulu’nun boşaltılmasının ardından rezidans ve otel yapımı için başlatılan proje İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi tarafından iptal edildi.

Etiler’de bulunan Polis Okulu 2014 yılında boşaltılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. 32 bin metrekarelik arazi 2018 yılında, 1 milyar 356 milyon 600 bin lira artı KDV tutarında muhammen bedel ile satışa çıkartıldı.

Hasılat paylaşımı yoluyla verilecek olan arazinin yüzde 40’ında inşaat yapılmasına izin verildi. İhaleyi 2,6 milyar lira gelir hedefi teklif eden İBB şirketlerinden KİPTAŞ kazandı.

KİPTAŞ ise arazide yapılacak inşa için Astaş ile Yapı & Yapı şirketleriyle anlaşmaya vardı. Projede üç gökdelen ve bir alışveriş merkezi de bulunuyordu. Polis Okulu arazisinde hızla yıkım tamamlandı ve inşaat başladı. Proje doğrultusunda KİPTAŞ’ın önemli bir gelir elde etmesi hedefleniyordu.

İBB’nin AK Parti’de olduğu dönemde, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan itirazlar belediye lehine sonuçlandı. Ancak Haziran seçimlerinde İstanbul Belediyesi’nin CHP’nin kazanması ve belediye şirketlerinin yönetimlerinin değişmesi sonrası durum farklılaştı.

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin plana karşı açtığı dava bir süre önce sonuçlandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4’ncü İdare Dava Dairesi başvuruyu haklı bularak projenin iptaline karar verdi.

Kararda, projenin iptal kararını kaldıran İstanbul 7’nci İdare Mahkemesi’nin bilirkişi raporunu dikkate almadığı, dava konusu plan kararlarının yüzeysel bir değerlendirmesi yapılarak hüküm kurulduğu, dava konusu işlemde kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uyarlık bulunmadığından aksi yöndeki mahkeme kararında isabet görülmediği gibi gerekçeler sunuldu.

Etiketler
Mahkeme Okul Polis