Sosyal demokratlar Maltepe’de 'Göç Kurultayı'nda buluştu

“Siyaset ve Göç Kurultayı” Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Sosyal demokratlar Maltepe’de 'Göç Kurultayı'nda buluştu

Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu Avrupa (HDF) ve Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) işbirliği ile düzenlenen “Siyaset ve Göç Kurultayı” Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Dilerim göç sorununun çözümüne ilişkin bu toplantılar Maltepe ile sınırlı kalmaz Türkiye çapına yayılarak özellikle göç veren illerde bu konuda önemli adımlar atılır” dedi.

Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kurultaya Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra SODEV’in kurucusu siyasetçi Ercan Karakaş, SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy, HDF Genel Başkanı Necip Şahin, CHP Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kurultayın açılış konuşmasını Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve HDF Genel Başkanı Necip Şahin yaptı. Sosyal demokratların göç sorununu konuşmak İçin buluşmasına ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyetini dile getiren Kılıç, “Türkan Saylan’ın çatısı altında böyle bir toplantı yapmak çok güzel. Türkan Saylan’ın kardelenleri Türkiye’nin her tarafında yeşeriyor. Bir uzantısının da artık Avrupa sınırlarında yeşeriyor olmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“HDF YURT DIŞINA GİDEN TÜM VATANDAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKTI”

HDF’nin göç sorunları, İslamofobi ve ırkçılığa karşı Avrupa’da sürdürdüğü mücadeleyi takdirle takip ettiğini belirten Kılıç, “Yurt dışında özellikle islamofobinin, ırçlığının yabancı düşmanlığının çok körüklendiği ortamlarda, o yıllarda, 70’li yıllarında başlarında başlayıp özellikle doksanlı yılların sonlarına kadar kim Türkiye’den Almanya’ya Avrupa’ya gittiyse, kollarının altına aldıkları dosyalarla, ordaki vatandaşlarımızın soruınlarını en detaylı bir şekilde anlatanlar yine HDF’nin o zamanki yöneticileri olmuştur.

Hiçbir siyasi beklentisi olmadan, hatta bir çoğu Almanya’da yaşamaya karar vermiş, Alman vatandaşı olmuş, ama Türk insanının, göçmenlerin insan hak ve özgürlüklerine dayalı bir yaşama haklarının olduğunu, adil bir ortamda, hukukun üstünlüğünün herkese eşit bir şekilde dağıtıldığı bir ortamda yaşamanın kaçınılmaz olduğunu, alt kültür ve üst kültür tartışmalarından sıyrılarak, üstün kültür hümanizmine ve hümanist değerlerin ön plana çıkarılmasının gelecekteki AB için çok önemli olduğunu vurgulayan, yine HDF olmuştur” diye konuştu.

“GÖÇ VEREN İLLER HAREKETE GEÇMELİ”

Göç sorunun bir Türkiye sorunu olduğunu vurgulayan Kılıç, “Ben ısrarla ve inatla bu toplantıların önümüzdeki yıllarda da sadece Maltepede değil, Türkiye’nin değişik ilçe ve illerinde, özellikle göç veren illerde de yapılması gerektiğini vurguluyorum. İnşallah daha güzel günlerde, yoldaşların kol kola olduğu, sorunların çözüldüğü bir Türkiye’yi bir Avrupa’yı hatta bir dünyayı birlikte kurar, birlikte o güzel dünyada yaşarız. Bu duygularla toplantımızın başarılı geçmesini diliyorum” dedi.

Maltepe’nin kapılarını açtığı ve uzun yıllar yurt dışında göç sorunu için verdiği mücadeleden dolayı Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a teşekkür eden HDF Genel Başkanı Necip Şahin de; “Türkiye gibi ekonomik sıkıntıların yoğun yaşandığı bir ülkede sıkıntıları göçmenlerin üzerine atmak ne yazık ki kolaycılıktır. Avrupa’da da biz bu sorunları yaşıyoruz. Göçmenleri suçlamak yerine göç meselesini yaratan sorunları ortadan kaldırmak gerekir” diye konuştu.

“YABANCI DÜŞMANLIĞINDAN GÖÇMEN KADINLARA”

İki oturum halinde gerçekleştirilen kurultayın ilk oturumunda Ertan Aksoy moderatörlük yaptı. Birinci oturumda Halkçı Devrimci Birliği (HDB) Başkanı Ahmet İyidirli “Almanya’da Uyum Tartışmaları’nın Dünü Bugünü” Frankfurt Belediye Meclis Üyesi Figen Brandt “Avrupa’da Kadın Hakları ve Göçmen Kadınlar”, Erlangen Üniversitesi’nden Anıl Şahin ise “Almanya’da Yabancı Düşmanlığının Yakın Tarihi” konularında sunum yaptı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Mehmet Okyayuz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise ODTÜ Öğretim Üyesi Helga Tılıç “Yurt Dışında Yaşayan Yurttaşlar Lobi mi? Olmalılar mı?” sorusuna yanıt ararken, TED Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Kezban Çelik de “Türkiye’de Göçün Yansıması ve Nedenleri”ni anlattı.

Etiketler
Maltepe