Avcılar Belediye Başkanı Hançerli: İlçedeki yapıların 3'te 1'i yenilenmeli

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli deprem hazırlıklarını anlattı. Hançerli ilçede bulunan 35 bin yapı stoğundan 10 binin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

Avcılar Belediye Başkanı Hançerli: İlçedeki yapıların 3'te 1'i yenilenmeli

İstanbul’da en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu belirtilen Avcılar’da Belediye Başkanı Turan Hançerli, yaptıkları son hazırlıkları anlattı.

İstanbul’da iki ay önce yaşanan 5.8 şiddetindeki depremin en fazla etkilediği ilçelerden biri Avcılar oldu.1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nde de büyük hasar alan ilçede yapı stoğu geçen sürede yenilenemedi.

Depremin üzerinden 20 geçmesine uygulanmaya başlanan kentsel dönüşüm yasası Avcılar’a hiç uğramadı. En son yaşanan 5.8’lik deprem ise ilçeye deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Bu yıl yapılan 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’den Belediye Başkanı seçilen Turan Hançerli, geçmişten ders alarak deprem hazırlıklarına vakit kaybetmeden başladıklarını belirtti. Hançerli’ye göre ilçede bulunan 35 bin yapıdan 10 binin yenilenmesi gerekiyor.

Belediye bünyesinde “kentsel dönüşüm müdürlüğü” kuran Hançerli, kalıcı bir çözüm için vatandaş, ilçe belediyeleri, İBB ve devletin birlikte çalışması gerektiğini kaydetti. Göreve gelmesinden bu yana sekiz ay geçen Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, şimdiye kadar hayata geçirdikleri projeleri ve depremle ilgili son hazırlıkları anlattı.

Hançerli’nin Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın sorularına verdiği yanıtlar şu şekilde:

İŞÇİLERİN ÖDEMELERİNİ YAPACAĞIZ DEMİŞTİK YAPTIK

Göreve gelmenizin üzerinden sekiz ay geçti, seçimden önce sözünü verdiğiniz projeler vardı. Onların hangilerini hayata geçirebildiniz? Hangileri devam ediyor?

Turan Hançerli: Biz seçimden önce bizi denetleyin, sorular sorun, eksik yaptığımızda söyleyin demiştik. Dolaysıyla soruyorsunuz, biz de yanıtlıyoruz. Öncelikle en büyük sözlerimizden biri şuydu: Biz çalışanlarımızın maaşlarını ödeyeceğiz. Çalışanlarımızı mağdur etmeyeceğiz. Belediyenin önünde grev yapan protesto yapan işçiler olmayacak, ödemelerini alınterini alınlarının teri soğumadan yapacağız demiştik ve bunu yaptık. İşleyen güçlü bir sistem hedeflemiştik. Bunu da yaptık.

3 BİN ÇOCUĞA YÜZME ÖĞRETTİK, İKİ MAHALLEDE PARK YAPIYORUZ

Neler yaptınz?

Neler yaptık. Bir, biz iki yoksul mahallemizde prefabrik havuzlar kurduk ve üç bine yakın çocuğumuzun yüzmeyi öğrenmesini sağladık. 500 çocuğumuzun bireysel ve en iyi koşullarda sünnet olmasını sağladık. 40 bin çocuğumuza İran Edebiyatı’ndan Samet Behrengi’nin kült eseri olan “Küçük Kara Balık” adlı kitabını ulaştırdık. Okullar açılırken okullarını boyadık ve temizledik. Defter ihtiyacı olanlara defter, çanta ihtiyacı olanlara çanta verdik.

ON BİN ÖĞRENCİ KURSLARIMIZDAN YARARLANIYOR

Park ihtiyacı en çok olan iki mahallemizde şu ana kadar başlattığımız iki park inşaatı devam ediyor. Bir engelli merkezi inşaatına başladık. Türkiye’nin en kalabalık okulun bulunduğu Yeşilkent Mahallemizde 24+24=48 derslikli iki tane okulun inşaatının başlamasına öncülük ettik, destek verdik. Bir kapalı pazarı tamamladık ve hizmete açtık. Başka bir kapalı pazarın inşaatını hızla sürdürüyoruz. Bunun dışında kültür-sanat ve kentlilerin yaşamlarının ihtiyacı olan onlarca başka etkinlik yaptık. Şu an 10 bin çocuk bizim kültür-sanat kurslarımızdan yararlanıyor. Çok borçlu bir belediyeyiz ama zorunlu, darda olanın, ihtiyacı olanın, sıkıntıda olanın yardımına koşmaktan bu tür sosyal hizmetleri sunmaktan geri durmadık. Evlere yemek, aşevi hizmetimiz devam etti. Şimdi daha güçlü bir şekilde devam ediyor. Diğer sosyal hizmetlerimiz durmadan sürüyor.

KAYNAKLARINI EN İYİ ŞEKİLDE KULLANAN BELEDİYEYİZ

Kaynaklarınız ne durumda?

Kaynakların verimli kullanılmasında Türkiye’nin en iyi belediyelerinden biriyiz. Paramız yok belki ama bütçemiz bu yıl fazla verecek. Bütçede öngörülen harcamayı en az 60 milyon tasarrufla tamamlayacağız. Bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Bu ay da bütçe ayı belediyelerde…

Bütçemizi yaptık. Geçen yıldan daha fazla bir bütçe yapmadık. Çünk kriz dönemi, sıkıntı dönemi ve gerçek bir bütçe yapmaya çalıştık. Geçen yılki bütçe oranında bir bütçe yaptık. 2020 yılında da daha güçlü bir çalışma yürüteceğiz.

BİR MİLYAR BORCUMUZ VAR, BİR BÖLÜMÜNÜ ÖDEDİK

Bir önceki belediye döneminde devam eden ancak kriz koşulları nedeniyle durdurulan proje var mı?

Başlamış projeleri bitirmek istedik ancak başlayan çok proje yok. Olanları bitiriyoruz.

Belediyenin ne kadar borcu var?

1 milyar. Bunun bir kısmını ödedik, birçok alacaklıyla da anlaşmalar yaparak faiz ve diğer harcama veya masrafları almaması suretiyle desteklerini alarak bu konuda iyi bir yol kattettiğimizi söyleyebilirim. İşçilerin ve memurların biz geldiğimizde içeride 3 maaşı vardı, şuan işçilerin sadece yarım maaş alacakları var. Memurların hiç maaş alacağı yok. Sadece diğer alacakları var. Hizmet üretmiş firmaların borcunu da ödedik. Yeni projelerde verimli ihaleler yapıyoruz. Daha uygun fiyatlarla işler yapmayı öngöruyoruz ve bu konuda da yol alıyoruz.

50-60 MİLYON CİVARINDA TASARRUF ETTİK

Yaptığınız tasarruf miktarı ne kadar?

Şu ana kadar 50-60 milyon civarında. Biz olmasaydık, başka bir belediye başkanı olsaydı bizden 50-60 milyon daha fazla harcardı ve bu harcama hizmete dönüşen harcamalar değil. Az önce belirttim tasarruf yapıyoruz diye hizmet üretmekten geri durmuyoruz. Tasarruf hizmet vermemek anlamına gelmiyor. Tasarruf dediğimiz şey harcanmaması gereken ve gereksiz yere boşa harcanan paraların engellenmesi demek. Onları durduruyoruz.

Makam araçlarını kaldıracağınızı belirtmiştiniz seçildikten sonra, o da bu tasarruf kalemlerinden biri sanırım…


İlk gün itibariyle yaptık. Halen belediyenin 2011 model minübüsünü kullanıyorum, onunla işten eve, evden işe gidiyorum. İlk üç ay kendi aracımı kullandım, şimdi bu aracı kullanıyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜ KURDUK, ACİL DEPREM PLANIMIZI GÜNCELLEDİK

Avcılar’da 5.8’lik son depremden sonra deprem her yerde olduğu gibi tekrar konuşulmaya başlandı. Önce şunu sormak isterim: Avcılar depreme ne kadar hazır?

Depremden önce, deprem anında ve sonrasında hayata geçireceğimiz acil deprem planımızı, yaptığımız toplantı ve çalıştaylarla güncelledik. Bu planı hayata geçiriyoruz. Bu konuda çok ciddi hazırlıklar yaptık. Bunun ötesinde depremden önce depreme dayanıklı yapıların yapılmasının önemli bir şey ve asıl meselenin bunun olduğunu düşünüyoruz çünkü rahmetli Ahmet Mete Işıkkara’nın “deprem değil bina öldürür” sözünü unutmuyoruz. Dolaysıyla depreme dayanıklı olmayan binaların yenilenmesi için çalışma yapıyoruz. Bunun için bir kentsel dönüşüm müdürlüğü kurduk. O müdürlük çalışmalarını sürdürüyor.

İkincisi bir plan notu değişikliğini Avcılar Belediyesi Meclisi’nden oybirliğiyle geçirdik. Bu plan notu değişikliği teklifi İBB Meclisi komisyonunda görüşülüyor. İnşallah bu teklif bu hafta meclis oturumunda oybirliğiyle oradan da karar olarak geçecek. Bunun dışında onlarca toplantı ve çalıştay yapıyoruz. Bu kentin yenilenmesi, güçlü ve dayanıklı hale gelmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.

OTUZ BEŞ BİN YAPININ 10 BİNİ YENİLENMELİ

Ne kadar riskli bina bulunuyor ve ne kadarının yıkılması gerekiyor?

On bin yapının yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. 35 bin civarında yapı stoğumuz var. Yani 3’te 1’nin yenilenmesi gerekiyor. Bunu bizim belediye olarak yenilememiz mümkün değil. Devlet olarak da böyle bir bütçe olmadığı söyleniyor. Türkiye gerçeğini görmek gerekiyor. Hiç kimse devlet de hiçbir aşamada kimseye evini binasını ücretsiz evini yenilemedi. Yanlış bir algı var bu konuda. Dolyasıyla devlet, vatandaş ilçe belediyeleri ve İBB tüm kurum ve kuruluşlar elbirliğiyle birlikte yol yürümemiz gerekiyor. Birlikte seferberlik halinde çalışma yürütmemiz gerekiyor. Bunu hep birlikte çözeceğiz.
Avcılar’ın dönüşmesi için ekstra bir imar hakkına ihtiyacı var.

AVCILAR’DA DÖNÜŞÜM İÇİN İMAR HAKKI İSTİYORUZ

İmar hakkı daha fazla yapılaşma anlamına gelmez mi, daha büyük bir risk değil mi, onu biraz açar mısınız?

Örneğin bir yapı burada yıkıldığında yenisi aynı büyüklükte yapılamıyor. Halbuki yapının yenilenmesi için yıkılan yapının biraz daha büyük yapılabilme şansının olması lazım. Bunun için imar hakkına ihtiyaç var. İnşallah bunu sağlayacağız. Sağlamaya çalışıyoruz. Çok daha büyük değil. Makul, karşılanabilir bir şey. En azından vatandaşın binasını yapabilmesinin önünü açacak bir şey olması lazım.

İLÇEDE 49 TANE DEPREM TOPLANMA ALANI VAR

İlçenizde ne kadar deprem toplanma alanı var?

Bizim 49 tane deprem toplanma alanımız var. Bunların yerleri belirlendi. Buralar barınma alanları değil, daha güçlü kamu binaları barınma alanları olarak düşünülüyor. Bu da AFAD çalışmasıyla organize edilen bir çalışma. Bizim bu konuda güçlü bir yetki ve sorumluluk alanımız yok. AFAD bunu organize edecek. Biz barınma alanı olarak Atatürk Havalimanı’nı istiyoruz çünkü lojistiği yakın, tek katlı güçlü yapıları var. Oranın bir barınma alanı olarak ilan edilmesini istiyoruz, oranın Avcılar’a da hizmet vereceği kanaatindeyiz. Bunu konuşuyoruz, söylüyoruz umarım bizi duyarlar.

DEPREM ÇALIŞMALARI İÇİN ÖNCELİĞİMİZ 4 MAHALLE

Önceliğiniz neler olacak? Hangi mahallelerden başlayacaksınız?

Öncelikle Merkez Mahallesi, Deniz Köşkler, Ambarlı Mahallesi ve Gümüşpala Mahallesi’nden başlayacağız. Buraların öncelikli olduğunu düşünüyoruz. Bunu belirlerken kriterlerimiz de şu: Arazi yapısı zayıf, binalar eski. İkisi birlikte çakışan yerleri hem arazi zayıf hem de binaları eski olan yerlerde dönüşümün acil, birinci öncelik olduğu kanaati ve değerlendirmemiz var.

Etiketler
Avcılar