Boğazlarda yetki devri girişimine tepkiler sürüyor: 'Benzer tehlike diğer belediyeler için de mevcut'

İBB’nin İstanbul Boğazı’ndaki yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı’nın oluşturacağı kurullara devredilmesi planına tepkiler sürüyor.

Boğazlarda yetki devri girişimine tepkiler sürüyor: 'Benzer tehlike diğer belediyeler için de mevcut'

İBB’nin İstanbul Boğazı’ndaki yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı’nın oluşturacağı kurullara devredilmesi planına tepkiler sürüyor. Peş peşe açıklama yapan CHP ve meslek örgütleri, “Saray, belediyelerin yetkilerini tek elde toplamak istiyor” dedi


İstanbul Boğazı ile ilgili planlama, izin ve denetim yetkilerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oluşturduğu kurullara devredilmesi planına tepkiler sürüyor.

Düzenlemenin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Teklif, yeni kurulacak Boğaziçi Başkanlığı’na geniş kapsamlı yetkiler verilmesini öngörüyor. Öte yandan AKP’nin bir süredir üzerinde çalıştığı yerel yönetimler kanunundaki düzenleme de tüm belediyelerde benzer yetki kısıtlamalarının önünü açacağı ifade ediliyor.

PLANLAMA DA DENETİM DE YERELLERDEN YAPILIR

Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan İBB Meclis’in CHP’li Üyesi Tarık Balyalı, ortada teknik değil, siyasi bir gerekçe olduğunu söyledi. “İstanbul’da, Boğazlar’da ne gibi bir sorun vardı ki, bunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çözecek?” diyen Balyalı, “Konuyu belediye başkanlığımız yakından takip ediyor. İstanbul halkına ve İBB’ye ait olan bu yetkililerin başka kurumlara devredilmesine karşıyız. Planlama da denetim de yerelden yapılır. Merkezi idarenin planlama yapması ya da denetim yapması doğru değildir. Bu anlamda bu yetkilerin büyükşehir belediyesinde kalması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Balyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “23 Haziran seçimlerinde kaybetmiş olan AKP, iktidarda olduğu sürece aklına gelmeyen şeyleri aklına getirmiş ve elindeki iktidar gücünü kullanarak yerel yönetime özellikle de İstanbul yönetimini kısıtlamaya yönelik çalışmalara girmiş. Benzer tehlike diğer belediyeler için de mevcut. Anladığımız bu.”

İNSANLAR HANGİ FİRMALAR DİYE SORGULAMAYA BAŞLADI

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de düzenlemeye ilişkin açıklama yayımladı. “Anlaşılan o ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonucunu kabullenmeme tavrı, bir başka düzleme taşınarak devam ettirilmektedir” denilen açıklamada, 31 Mart seçiminin neden iptal edildiğinin açığa çıktığı ifade edildi.

Bölgenin rant politikalarına peşkeş çekildiği bildirilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kamuoyu şimdiden İstanbul’un ve hatta Türkiye’nin en değerli, rantı en yüksek bölgesi olan Boğaziçi’nde gerçekleştirilecek yapılaşmanın hangi müteahhit firmaların iştahını kabartacağını, hangi firmaların işi üstleneceğini sorgulamaya başlamıştır. Bölge kentlilerin elinden alınacak ve sermaye gruplarına peşkeş çekilecektir.”

Etiketler
İstanbul Boğazı yetki gaspı Cumhurbaşkanlığı İstanbul Boğazı