AKP'li İBB'de bir skandal daha! Ulaşımı bedavaya getirmişler!

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, 2017 yılında AKP tarafından yönetilen İstanbul'da İstanbulKart yönetmeliği kapsamında bazı kişilere denetim kartı adı altında elektronik kart verildiğini aktardı.

AKP'li İBB'de bir skandal daha! Ulaşımı bedavaya getirmişler!

Murat Ağırel, İBB'deki usulsüzlükleri yazmaya devam ediyor. Ağırel, bugünkü "İstanbulKart bedavaya çalışmış!" başlıklı yazısında, "Anlayacağınız vatandaş olarak bizler her ay ulaşım masraflarına onlarca para öderken bazıları metrolara, otobüslere bedava binip inmiş." ifadelerini kullandı.

İşte o yazı:

Bir önceki yazımda İSPARK'ın kimler tarafından ücretsiz kullanıldığını yazmıştım. Hatırlatmak gerekir ise sadece 2017 yılında Belediye Meclis Üyeleri tarafından tam 241 bin 823 defa İSPARK ücretsiz kullanımı gerçekleştirilmiş. 5 bin 246 defa milletvekili, 27 bin 703 defa da muhtarlar tarafından ücretsiz olarak kullanılmış.

Madem İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ücretsiz kullanımları yazmaya başladık kamuoyu adına sormaya devam edelim…

İstanbul'da yaşayan ve toplum taşıma araçlarını kullanan herkes İstanbulKart kullanmak zorundadır. İstanbulKart belediye tarafından çeşitli nedenler ile kullanıma açılmış. Plajlara, tuvaletlere giriş, otobüs, metro, vapur, tramvay, tesis kullanımı gibi tüm olanaklardan İstanbulKart ile yararlanılıyor. Hatta İstanbulKart ile yardımda alınabiliyor.

Daha önce İstanbul'da yaşayan 147 bin 179 aileye, 2017 yılında sosyal yardım İstanbulKart verildiğini, bu ailelerin kartlarına 75 TL ile 225 TL arasında tutar yüklenildiğini biliyoruz. Toplamda ise 147 milyon TL'lik yıllık yardım dağıtıldığını yazmıştım. Bu sosyal yardım İstanbulKart sahipleri sadece belirli marketlerden alışveriş yapacağını da belirtmiştim.


Bugün sizlere anlatacağım durum ise farklı.

İstanbulKart yönetmeliği kapsamında bazı kişilere denetim kartı adı altında elektronik kart verildiği ve İstanbul dâhilindeki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalandırıldığı Sayıştay tarafından tespit edilmiş.

İlgili kanun maddesine göre belediye ve bağlı kuruluşların da içinde bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde, herhangi bir kişi veya kurum lehine indirimli veya ücretsiz tarife uygulanamayacağı belirtiliyor. (4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 1 inci maddesi birinci fıkrası)

Altıncı fıkrasında ise birinci fıkra hükmünden muaf tutulacak kişi veya kurumları tespit etmeye Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu ifade ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren İstanbulKart Yönetmeliği'nin "İndirimli ve ücretsiz İstanbulkart çeşitleri" başlıklı 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde ücrete tabi olmayan yöneticiler şöyle sıralanıyor:

İBB Meclisi Üyeleri, İBB ve İSKİ Genel Müdürlüğü Müfettişi, Müfettiş Yardımcıları, Murakıpları, İç Denetçileri ile İstanbul dâhilinde fiilen görev yapan Mahalle Muhtarları, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü (TUHİM) tarafından görevlendirilen personeli, İETT Personeli; kendi araçlarında geçerli olmak kaydıyla özel halk otobüsü şirketlerinin Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanan başkan, başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyeleri.


Sadede gelirsek…

Kanun ortada hazır dururken Belediye Meclisinin bu şekilde bir yönetmelik çıkarıp uygulamaya koyması mümkün değil. Aksi bir kanun veya Bakanlar Kurulu kararı olmadan ücretsiz veya indirimli kart tanımı yapmak mümkün değil.

İBB Meclisinin yayınladığı kanuna aykırı yönetmelik uyarınca denetim kartı kullanım sayılarını ilgililere aşağıdaki tabloda aktarıyorum:

AKP'li İBB'de bir skandal daha! Ulaşımı bedavaya getirmişler! - Resim : 1

Tablodan görüldüğü üzere 2017 yılı içerisinde toplu taşıma hizmetlerinden 126 bin adet ücretsiz olarak faydalanılmış.

Mevzuata aykırı şekilde İBB Meclisinin yayınladığı yönetmelik neticesinde ücretsiz İstanbulKart kullanıcılarını görüyoruz.

Denetçiler ne kadar sıkı çalışmışlar değil mi?

Tabii bunu Sayıştay 2016 yılında da 2017 yılında da tespit edip uyarmış ancak dinleyen kim?

Uygulama aynen devam etmiş.

Anlayacağınız vatandaş olarak bizler her ay ulaşım masraflarına onlarca para öderken bazıları metrolara, otobüslere bedava binip inmiş.

İstanbul'da uzun yıllar boyunca devam eden AKP iktidarı döneminde birçok belediye çalışanı ve yönetici de böylelikle toplu ulaşımda ücretsiz olarak hayatına devam etmiş.

Fakat biliyoruz aslında inip bindikleri metrolar, metrobüsler değil milletin sırtıydı

Etiketler
Murat Ağırel Şile