Kızılay Başkanı Kerem Kınık skandalı savundu: Bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim

Afette depremzedeler yardım beklerken deposundaki yemekleri ve çadırları satan Kızılay'ın Genel Başkanı Kerem Kınık, TBMM'de Deprem Araştırma Komisyonu'nda; "Vatandaşın bağışı ile satılan bir çadır yok" dedi.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık skandalı savundu: Bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı yıkımın yanı sıra yardım için kurulan Kızılay'ın afetin ardından 3 gün boyunca beklettiği çadırları AHBAP'a satması toplumu derinden yaraladı. Yiyecekleri de satan Kızılay'ın Genel Başkanı Kerem Kınık eleştiri oklarının hedefi oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Deprem Araştırma Komisyonu AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık sunum yaptı.

Kınık yaptığı açıklamada, "Vatandaşın bağışı ile satılan bir çadır yok. Vatandaşa yönelik bir ticari satış olmamıştır olamaz" diyerek, "Çadır satışından benim de AHBAP Derneği Başkanı'nın da haberi yoktu. Bana sorsalardı AHBAP'a göndermeyin derdim" ifadelerini kullandı.

“NEFRET OBJESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜK”

Yani gerçek çarpıtıldığı için bir itiraz oluşmuştur. Dolayısıyla burada vatandaşın bağışıyla yapılmış bir çadır yoktur. Vatandaşa parayla satılan bir çadır yoktur. Bu çarpıtıldığı için kamuoyunda biz bir nefret objesine dönüştürülüp, günler boyunca dakikalar boyunca ekranlarda en mahremimize kadar ailemize kadar tehdit edilip farklı farklı tehditler de oluştuğu için bizde vatandaş, artık linç objesine dönüşmüş olan bu hadisede gerçeği de anlamak istemedi.

“İSRİFA EDERSEK, GÖNÜLLÜLERİN YÖNETİLMESİ KAOTİK DURUMA DÖNÜŞÜR”

Kınık, muhalefet milletvekillerinin “Neden istifa etmediniz?” sorusu üzerine “Oluşacak tartışmalar sonucu sahada 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir ortama dönüşür” dedi. Kınık, “Kızılay bir yönetim kurulu ile yönetilir. Genel başkanı istifa ettiği anda tüzüğümüz gereği Kızılay, iki ay içerisinde genel kurula gitmek zorundadır. Kızılay Genel Başkanı ile beraber yönetim kurulu istifası halinde idari anlamdaki işlemleri durur. Kaldı ki oluşacak tartışmalar sonucunda sahada 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür” ifadesini kullandı.

“VEKİLLİĞE HEVESİM YOK"

Kınık, komisyonda milletvekillerinin, kendisinin milletvekili adayı olacağı iddiaları ile ilgili de, “Bu şerefli görevi sizlerin çok iyi götürdüğünüzü buna hiçbir hevesim olmadığını, 2004-2009 yılları arasında İstanbul’da İl Genel Meclisi üyeliği yaptım ama siyasetin bana göre olmadığını bilerek yerel yönetimlerde olsam da bir daha da dönmeyi düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

Milletvekillerine sunum da yapan Kınık, Kızılay’a ait çadır fabrikalarında bugüne kadar üretilen 36 bin 720 olmak üzere toplam 130 bin 271 çadırı deprem bölgesine sevk ettiklerini açıkladı. Çadır fabrikalarında günlük bin 200 çadır üretiminin yapıldığını da kaydeden Kınık, son iki yılda toplam 51 bin 480 çadırın AFAD’a teslim edildiğini belirtti.

101 ÜLKEDEN 68 MİLYON DOLARLIK YARDIM GELDİ

Depremin ardından toplanan yardımlarla ilgili de bilgi veren Kınık, 101 ülkeden gelen yardımların ayni ve nakdi olmak üzere toplam 68 milyon 403 bin dolara ulaştığını belirtti. “Yaraları Birlikte Saralım” kampanyası kapsamında da Kızılay’a bir milyar 203 milyon 731 bin TL’si ayni, bir milyar 991 milyon 263 bin TL’si de nakdi olmak üzere toplam 3 milyar 194 milyon 995 bin TL’lik yardım toplandığını söyledi.

TOPLAM YARDIM MİKTARI 6 MİLYAR 57 MİLYON TL’YE ULAŞTI

Kınık’ın verdiği bilgiye göre 15 Şubat akşamı tüm TV kanallarında yayınlanan “Türkiye Tek Yürek” kampanyası kapsamında Kızılay için 919 milyon 982 bin TL’lik yardım taahhüt edildi. Ancak, bugüne kadar taahhüt edilen tutarın yalnızca 565 milyon TL’lik kısmı kuruma aktarılırken, 354 milyon 982 bin TL’lik kısım ise halen bekleniyor.

Kınık, depremin ardından yurt içi ve yurt dışı olmak üzere toplam ayni ve nakdi bağış tutarının toplamının 6 milyar 57 milyon 210 bin TL’ye ulaştığını açıkladı.

Etiketler
Kızılay AFAD Deprem AKP