Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Kolivar: ‘Ekmekten çıkan buhar öyle çürütüyor ki 10 senede binada demir bulamazsın’

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla 9 gün tutuklu kalan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul’un ilçe belediyelerinde fırınlara rüşvet ile ruhsat verildiğini iddia etti. Kolivar, fırın bulunan binaların çürüdüğünü de sözlerine ekledi.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Kolivar: ‘Ekmekten çıkan buhar öyle çürütüyor ki 10 senede binada demir bulamazsın’

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, Türkiye'de ekmek fiyatlarına zam yapılmasıyla ilgili kullandığı sözler nedeniyle siyaset gündemindeki yerini koruyor.

Kolivar'ın sözleriyle başlayan tartışma AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in tepkisiyle bir üst perdeye taşınmış, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Kolivar, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 9 gün tutuklu kalmasının ardından tahliye edildi.

Kararın fikir özgürlüğü yönündeki etkileri tartışıladursun Cihan Kolivar gündemi etkileyen ve toplumun bir kesiminin tepkisini çeken açıklamalarını sürdürüyor.

“BENİM BİR SUÇUM YOK, O ZAMAN TÜBİTAK’I DA İÇERİ ATACAKSIN”

Dün hakkındaki iddialar ve ekmek sektörü hakkında basın toplantısı gerçekleştiren Kolivar, iddialarının iktidara yakın medya tarafından içeriğinden uzaklaştırılarak servis edilmesi sonrasında Gerçek Gündem’e konuştu.

Tutuklanma gerekçesini eleştiren Cihan Kolivar, “Benim bir suçum yok ki. Yalan haberlerden dolayı tutuklandım. Beni ilk olarak “Türk halkına hakaret”ten dolayı tutukladılar. Ben TÜBİTAK’ın 20 sene önceki açıklamasını konuşuyorum. O zaman TÜBİTAK’ı da atacaksın içeri. Ya da Canan Karatay’ı. Benim sözlerimde cumhurbaşkanına hakaret geçmiyor. Ben ekmek konuşuyorum” ifadelerini kullandı. Kolivar bazı medya kuruluşlarında açıklamalarının çarpıtılması nedeniyle de yargıya başvuracağını duyurdu.

“İKİSİNDE DE DEMİŞİM, SPİKER HEYECANA KAPILMAMIŞ”

Cihan Kolivar tutuklanmasına neden olan sözleri hakkında, “‘Ekmek aptalların temel gıda maddesidir’ sözünü 4-5 ay önce özel bir kanalda 1 ay arayla iki programa katılmışım. İkisinde de demişim. Dan diye değil de, ‘bebeklere yedirilmez beyninin gelişmesi için’ demişim. Orada spiker heyecana kapılmamış” diye konuştu.

Erdoğan’ın temsiliyet konumu nedeniyle hakarette bulunamayacağını söyleyen Kolivar diploma sormanın ise suç olamayacağını belirtti. Kolivar, “Cumhurbaşkanını seversin sevmezsin. Ben sevmem. Ama senin devletini temsil ediyor. Devletini temsil eden bir adama hakaret edemezsin” diye konuştu.

BELEDİYELERDE RÜŞVET İDDİASI

Hakkında çıkan haberlere tepki gösteren Kolivar basın toplantısında dile getirdiği rüşvet iddialarına da açıklık getirdi. Cihan Kolivar fırınların ruhsatlarının sorumluluğunun ilçe belediyelerinde olduğunu hatırlatarak, “Ankara’da bir tane ruhsatsız fırın yok. Cumhurbaşkanı sadece Ankara’nın mı? Ben İstanbul’daki fırınları sayarken ilçe belediyelerini söylüyorum. Onu da sayarken 20 tanesi düzgün diyorum, 19’u bozuk. Düzgün olanlara da teşekkür ediyordum” diye konuştu.

Belediye başkanlarını suçlamadığını vurgulayan Kolivar ilçe belediyelerinde birim amirliklerinin fırınlarla ilgilendiğini belirterek, “Belediyelerde bir birim buradan besleniyor diyorum. Beslendiği dediğim para taş çatlasa 30 bin lira olur. 500 bin nüfuslu bir belediyenin başkanı 30 bin liraya tenezzül etmez, yüzüne bile bakmaz. Başkan yardımcısı bile etmez. En azla yürürsen zabıta müdürüne kadar çıkarsın. İmar müdürüne kadar çıkarsın çıkmazsın o kadar. Aşağıdakiler alıyor. Bizim işlerimiz zaten onlarla. Zabıtaya bakan başkan yardımcısına kadar çıkar. Bir de imar… Bizim ruhsatlar imar yasasına konulmuş. Petrol istasyonu, hastaneler gibi tehlikeli grubun içindedir. İmar yasası der ki, fırınları nüfusu yüz binin üzerinde olan ilçelerde sanayi bölgesinde açın. İstanbul’da nüfusu yüz binin altında bir Şile var. Orada da binanın tamamı fırın ve müştemilatına ayrılıp, proje çizer, belediye onarlarsa izin veriyor. Yasa böyle, ben onları, ekmeği anlatıyorum” dedi.

“EKMEKTEN ÇIKAN BUHAR BİNAYI ÇÜRÜTÜYOR, 10 SENEDE DEMİR BULAMAZSIN”

Yasaya ve bilimsel koşullara uygun olmayan fırınların binalara da zarar verdiğini ifade eden Cihan Kolivar, “Bize ruhsatı veren ilçe belediyeleri. Bütün sorun ilçe belediyelerinde. Ekmekten çıkan buhar o binayı öyle çürütüyor ki 10 senede binada demir bulamazsın. 1999 depreminden sonra çıktı fırınlarla ilgili yasa. Altında fırın olan binalar yıkıldı. Biz aylarca deprem bölgesine ekmek, un taşıdık. Deprem olunca doğalgaz, elektrik kesilecek. Hangi fırınlar odunla ekmeğini pişirebilir ilk 1 haftada, kargaşada. Bunları tespit edelim. ‘Böyle bir altyapı çalışması yapalım’ dediğimde herkes kulağının üstüne yattı” sözleriyle depremlerde yaşanabilecek facialar için uyarıda bulundu.

(FOTOĞRAF: İHLAS HABER AJANSI)

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Son Depremler Cihan Kolivar İstanbul Ekmek