Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası can kaybı sayısı resmi verilere göre 12 bin 391'e yükseldi. 62 bin 914 kişi yaralandı. Yıkım yaşanan 10 ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da da yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

Bölgede saat 03.29 itibariyle bildirildiğine göre toplam 12 bin 394 vatandaş hayatını kaybetti; 62 bin 914 kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, enkazda altında hala vatandaşlar bulunuyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, kamuoyunda tepki çekti: "Bazı yerlerde ilk etapta havaalanlarında, yollarda sıkıntılar oldu. Onları da aşacağız. Bugün daha rahatız, yarın daha rahat olacağız."

Felaketin üçüncü gününde yaşananlar, Gerçek Gündem'in takibinde:

AFAD: 12 bin 391 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 62 bin 914 vatandaşımız yaralanmıştır.

21.00 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: VPN’le bağlananlara bilgi; İBB’den Hatay’a: 1.051.473 ihtiyaç malzemesi 59 tır su, 3.5 milyon ekmek 877 kişilik kurtarma ekibi 6 bin kişilik yemek tırı, 15 bin kişilik fırın 400 iş makinası, 582 personel İnternet ve şarj noktaları Duş ve tuvalet kabinleri ulaştı

20.17 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Köylere helikopterlerle yardımlar ulaştırılmaya başlandı.

Sahayı etkileyecek kapalı yolumuz yok. Havalimanıyla ilgili son derece çirkin bir şekilde siyasi amaçlı açıklama vardı ama biz ilk günden beri yapıyoruz. Hatay Havalimanı'nda da onarım devam ediyor. Tüm afet bölgesine kontrollü bir şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız. Akaryakıtla ilgili çok yoğun bir sıkıntı yaşamadık ama bir gün tedbirli davrandı. Yolun açılmasıyla beraber sorunumuz kalmadı.

Bizimle görüşmek isteyenleri yoğunluğumuza rağmen kapımızı açtık. Zaten bu kapı milletin kapısıdır. Tüm bilgileri tüm şeffaflığıyla paylaştık. Buradan ayrıldıktan sonra ertesi gün sahada bu kadar insanın alın terinden bunların üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun.

Suriye'de bazı yollar tahribat var. Bu nedenle iki tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu insani bir durum siyasi bir durum değil.

18.13 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Maraş'ı ziyaret ettim. Durumun vahametini yakından gördüm. Hatay'ın durumu oradan farklı değil. Vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza şifa diliyorum.

Elbette eksikler var. Şartlar çok açık ortada. Böylesine büyük bir felakete hazır olmak mümkün değildir. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Deprem alanını afet bölgesi ilan ettik. Kimseyi mağdur etmeyecek afet yönetimi yürüteceğiz.

Şu andaki vefat sayısı 9 bin 57. Yaralı sayısı 52 bin 779.

KİMLİĞİ TESPİT EDİLEMEYEN DEPREMZEDELER 24 SAAT İÇİNDE DEFNEDİLECEK

15.10 - AFAD: depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp, dini vecibelere uygun defnedileceğini duyurdu.

'İNSANLAR ORADA CAN ÇEKİŞİYOR, BİZ BURADA EVRAK DAVASINA DÜŞTÜK'

14.40 - Gazeteci Melis Alphan, İstanbul Havalimanı'nda deprem bölgesine gitmek için bekleyen yurttaşların isyanını paylaştı: "Sabahtan beri hiçbir yere gidemiyoruz. Şu anda vinç operatörü arkadaşlarımız hepsi Allah rızası için gelmişler, alınmıyorlar. İnsanlar orada can çekişiyorken biz burada evrak davasına düştük."

14.34 - Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), depremlerden etkilenen Maraş'a ilave olarak 30 savcı daha görevlendirdi. HSK, dün, Maraş'a 23, Adıyaman'a 22, Hatay'a 21 ilave savcı görevlendirmişti.

14.25 - Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde enkaz altında kalan 69 yaşındaki Fahrettin Özgil, yaklaşık 57 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

14.12 - TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığı için toplanamadı.

'İNSANLARI UYANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ, ÖLMESİNLER DİYE'

14.01 - Kahramanmaraş'ta bir depremzede, Halk TV yayınında yaşadıklarını anlattı. "Biraz önce TRT1'in yayınına da gittim, konuşmak istedim kestiler yarı yolda. Provokatörlük yapacak sırada değilim. Ben canımı kurtarmışım" diyen kadın, şöyle devam etti:

"Kızılay üç gündür yok. Biz bu kadar vergiyi boşuna mı ödedik? Yıllarca boşuna mı çabaladık? Bu kadar çaba gösterdik, ettik. Üç gündür bize bir tane dernekten çorba geliyor sadece. Bu Kızılay nerede? Ne yapıyor? Şu an bize bir çadır verdiler, üç aile aynı çadırın içinde yaşıyoruz. Çocuklar donacak diye korkuyoruz. Sabahleyin kalktık insanlar köşe başlarında, uyandırmaya çalışıyoruz ölmesinler diye. Hiç diyecek bir şeyim yok."

ERDOĞAN: BUGÜN DAHA RAHATIZ, YARIN DAHA RAHAT OLACAĞIZ

13.50 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Deprem felaketi 10 vilayetimizi vurdu. Bunun merkezi de Kahramanmaraş'tı. Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574, yaralı sayısı 49 bin 133, yıkılan bina sayısı 6 bin 444" ifadeleriyle depremdeki son durumu duyurdu.

"Sıkıntılar yok değil, var" diyen Erdoğan, "Bazı yerlerde ilk etapta havaalanlarında, yollarda sıkıntılar oldu. Onları da aşacağız. Bugün daha rahatız, yarın daha rahat olacağız" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: BİZ BU ENKAZI KALDIRIRIZ

13.34 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kişisel Twitter hesabında peş peşe paylaşımlarda bulundu:

"Kapanan Hatay Havalimanı'nı onarıyoruz. Gelsinler tutuklasınlar. Arkadaşlarım limana müdahale ediyor. Gelsinler tutuklasınlar. Binlerce TIR yardımla halkımızın yanındayız. Gelsinler tutuklasınlar. Biz bu enkazı kaldırırız."

'YEMEK KAMYONUMUZ KURULDU'

13.01 - Cem Yılmaz: Hatay Araştırma Hastanesi'nin bahçesine yemek kamyonumuz kuruldu. Umut ediyorum ki ulaşan faydalanan olur .Faydalanmak isteyen haberdar olur. Emeği geçen arkadaşlarıma güç kuvvet dilerim.

12.55 - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Mersin Şehir Hastanesi'ni ziyaret etti. Kimliksiz pek çok yaralı ve ailesi tespit edilemeyen çocukların olduğu yönündeki bilgiler üzerine partisinin Kriz Koordinasyon Merkezi ilgili birimlerle iletişime geçerek çalışmalara başladı.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor - Resim : 3

'DEPREM ÖLDÜRMEZ, ALLAH ÖLDÜRÜR' DİYEN PROFESÖRE SORUŞTURMA

12.04 - Şeyh Edebali Üniversitesi, "Deprem ve binalar öldürmez, Allah öldürür. O da eceli geleni. Depremde ölenler aynı anda Mars'ta bile olsalar yine öleceklerdi" ifadelerini kullanan Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ali İhsan Göker hakkında idari soruşturma açıldığı belirtti.

11.48 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelerde ikameti bulunanların, raporlu ilaçlar ve tıbbi malzemelerini bir defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini bildirdi.

11.34 - AFAD, saat 10.35 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 bin 108 kişinin hayatını kaybettiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını açıkladı.

VIDEO: "Çocuklar yaşıyorlar, ama hiçbir şey yok kardeşim. Lütfen bize yardım edin."

11.22 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK'nin deprem bölgelerinde ikameti bulunan kişilerin bir defaya mahsus raporlu ilaçlarını ve tıbbi malzemelerini reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.

LÜTFÜ SAVAŞ'TAN KÜÇÜK KAMYONETİ OLANLARA ÇAĞRI

11.18 - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kişisel Twitter hesabı üzerinden şu çağrıyı yaptı: "Değerli hemşehrilerim. Yardımlarımız geldi. Başta bebek maması olmak üzere temel ihtiyaçları bugün dağıtacağız. Herkes mahallesinde beklesin. Elinde pikap ve küçük kamyoneti olanları destek dağıtımı için Expo alanına bekliyoruz. Bu zor günleri hep birlikte aşacağız."

11.17 - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya paylaşımında "Partimizin kurucuları, yol arkadaşlarım Münevver Helün Fırat, Abdurrahman Bilgiç, Bekir Sıtkı Aslan ve Ahmet Faruk Ünsal’ın çok sayıda yakını Adıyaman’da hayatını kaybetti" açıklamasında bulundu.

DEMİRTAŞ: BUGÜN DEVLET DE SİZSİNİZ, HÜKÜMET DE

11.03 - Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda "Değerli kardeşlerim, bugün devlet de sizsiniz, hükümet de. Dayanışma ne kadar büyürse o kadar insanımızı, o kadar insanlığımızı kurtarırız. Dayanışmayı büyütün. Başka çaremiz de kimsemiz de yok" dedi.

10.57 - Kahramanmaraş'taki 12 Şubat Stadyumu evsiz kalan ve evlerine giremeyen vatandaşlar için çadır kente dönüştürüldü.

CAN KAYBI ARTIYOR

10.54 AFAD, saat 09.45 itibarıyla Maraş merkezli depremlerde 6 bin 957 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 bin 224 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD, depremlerden etkilenen bölgelerde 96 bin 670 personelin görev yaptığını, 50 bin 818 çadır kurulduğunu duyurdu.

10.37 - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uşak'tan 1 milyon battaniyenin deprem bölgesine gönderildiğini belirterek "Bu aslında Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunun da göstergesi" dedi.

FOTOĞRAF: Batman’ın Sason ilçesindeki vatandaşlar, kar nedeniyle araçla ulaşamadıkları köylere katır sırtında yardım taşıdı.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor - Resim : 4

10.36 - Deprem bölgelerini ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve belediye başkanları, Adana ve Hatay'ın ardından Osmaniye'de arama kurtarma çalışmalarını takip etti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 6 BİNİ AŞTI

09.36 - AFAD, saat 06.15 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 234 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 bin 11 kişinin yaralandığını açıkladı

'ULAŞABİLDİKLERİMİZİN YÜZDE 2'SİNE, 3'ÜNE ULAŞMIŞ DURUMDAYIZ'

09.15 - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Kırıkhan, Antakya’ya girişe kadar eski beldeler, Samandağı, İskenderun, Antakya en fazla etkilendiğimiz yerler. Ulaşabildiklerimizin yüzde 2’sine 3’üne ulaşmış durumdayız.

'PROFESYONEL DESTEK GEREKİYOR'

Yıkılan yerleri elinizdeki imkanlarla açamıyorsunuz çünkü profesyonel destek gerekiyor. Profesyonel destek olmadıktan sonra iş makineleri fazla bir şey yapmıyor. Dokunamıyorsunuz çünkü siz ulaşsanız bile iş makinesi gerekiyor, iş makinesini soktuğunuz zaman aşağıdaki insanların akıbetini kestiremiyorsunuz bu nedenle profesyonelleri bekliyorsunuz. Şu anda 2 binin üzerinde Hatay’da yıkılan bina var. 2 binin üstünde vefat var ama çok çıkıyor aşağıdan çıkanların artık bundan sonra büyük bir kısmı kayıp olarak analize yazılıyor. Hava soğuk dün gece bir dereceye kadar düştü.

08.45 - ABD'nin arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği 161 kişilik ekip yola çıktı.

İMAMOĞLU: HATAY'DAKİ EKİBİMİZDEN BİR GÜZEL HABER DAHA

08.39 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, enkaz altından çıkarılan kız çocuğunun görüntülerini paylaştı: "Serap Ela da geldi. Hatay’daki arama kurtarma ekibimizden bir güzel haber daha."

'BETÜL, KAÇ KİŞİ ALKIŞLAYACAK SENİ HE'

08.26 - Adıyaman’da göçük altında kalan 10 yaşındaki Betül, 47 saat sonra kurtarıldı. Küçük çocuğun ilk isteği soğuk içecek olurken, dedesi gözyaşlarına boğuldu.

08.09 - Hatay'da çöken bir binadan 51 saat sonra 5 yaşındaki bir kız çocuğu sağ olarak kurtarıldı.

07.27 - Malatya'da yaralanan 41 kişi, tedavilerinin devam edeceği İstanbul'a hareket etti.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor - Resim : 5

07.25 - Depremlerden etkilenen illere yardım malzemeleri ve iş makineleri taşıyan gemi, Çeşme Ulusoy Limanı'ndan İskenderun Limanı'na doğru yola çıktı.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor - Resim : 6

07:11 - Deprem bölgeleri olan Urfa, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Maraş, Adana ve Diyarbakır tabip odaları başkanları hastanelerin ve yaralıların son durumunu anlattı: Yaşanan bu yoğunluk kaldırılacak şey değil, sağlık çalışanları insanüstü bir çabayla görev yapıyor.

04.33 - Şanlıurfa, Adana ve Hatay'daki depremzedelerin bazıları Antalya'ya getirildi.

Deprem felaketinde dördüncü gün: Can kaybı 12 bin 391'e yükseldi, kurtarma çalışmaları sürüyor - Resim : 7

04:00 - Felaketin üzerinden 47 saat geçti, çalışmalar sürüyor. Gece saatlerinde Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 3'ü çocuk 11 kişi sağ kurtarıldı.

KILIÇDAROĞLU: YAŞANANLARA SİYASET ÜSTÜ BAKMAYI REDDEDİYORUM

02.24 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin vurduğu Hatay'dan video paylaştı:

"Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum."

"Çok net söyleyeyim. Bu sürecin başlıca bir sorumlusu varsa o da Erdoğan'dır. 20 yıldır ülkeyi depreme hazırlamayan bu iktidardır. Onun için kendisiyle görüşmeyi de asla düşünmüyorum. Bu meseleyi asla ama asla siyaset üstü de görmüyorum."

'İLETİŞİM HALA EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ'

01.25 - Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok. İletişim hala büyük problemimiz. Bu nedenle sosyal mecraları kullanamadık. Hepimize geçmiş olsun. Kayıplarımız var. Çok üzgünüz . Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz.

00:40 - 10 ilde OHAL kararı Resmi Gazete'de yayınlandı.

00:10 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlerde 5 bin 894 kişinin hayatını kaybettiğini, 34 bin 810 kişinin yaralandığını bildirdi.

00.04 - Alman telekom şirketi Deutsche Telekom, Maraş merkezli depremler nedeniyle Almanya'dan Türkiye ve Suriye'ye yapılan aramaları ve mesajları 15 Şubat'a kadar ücretlendirmeyeceğini duyurdu. Türkiye ve Suriye'deki müşterileri için veri dolaşımlarının da 15 Şubat'a kadar ücretsiz olacağı belirtilen açıklamada, şirketin "Aktion Deutschland Hilft"e (Almanya Yardım Ediyor) 1 milyon Euro bağışta bulunacağı belirtildi.

23.59 - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiğini, yaralılara şifa dileğinde bulunduğunu açıkladı.

Etiketler
Kahramanmaraş Arama kurtarma