Cumhur İttifakı şaşırtmadı: Depremden saatler önce bu teklifi reddettiler

Düzce'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da beklenen büyük depremi bir kez daha akıllara getirdi. İstanbul'da binlerce binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekirken, dün İBB Meclisi'nde kentsel dönüşüm çalışmaları için 'kira yardımı' tartışması yaşandı.

Cumhur İttifakı şaşırtmadı: Depremden saatler önce bu teklifi reddettiler

Büyük İstanbul depremi için hazır olmayan megakentte binlerce binanın kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Bugün yaşanan Düzce depremi de İstanbul'un depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha hatırlattı. Meydana gelen deprem sonrası dün İBB Meclisi'nde yaşanan 'kira tartışması' yeniden gündeme geldi. İBB, kentsel dönüşüm için vatandaşlara 4500 TL'lik kira yardımı yapmak isterken, AKP ve MHP'li komisyon üyeleri ise 1500 TL'lik yardımı 'uygun buldu.'

ÇÖKME RİSKİ OLAN BİNALAR BELİRLENDİ

14 bin 588'inin yüksek riskli olduğunu tespit eden İBB Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü, bu grup içindeki binaların bin 525'inin hiçbir deprem kuvveti taşıma kapasitesinin bulunmadığı, 318'inin de kendi kendine çökme ihtimalinin bulunduğunu belirledi. 318 binada 3 bin 99 hane bulunduğu ve 10 bin 320 kişinin yüksek risk altında yaşadığı kaydedildi. Bu doğrultuda ilk etapta kendi kendine çökme riskinin bulunduğu 318 binada, ikinci etapta da bin 207 binanın dönüşümü için yapılacaklar belirlendi.

İBB 4500 TL YARDIM ÖNERDİ

İstanbul genelinde hızla yükselen konut piyasası şartları göz önünde bulundurularak bağımsız birimde yaşayan ev sahiplerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği kira bedelinin 3 katını ve toplam 18 ayı, kiracıya da bakanlığın rakamının 3 katını ve 12 ayı, evinde yaşamayan ev sahiplerine de kira bedelinin 2 katını ve toplam 18 ayı geçmemek üzere İBB bütçesinden karşılanmak üzere kira yardımı yapılması önerildi.

AKP-MHP 1500 TL'LİK YARDIMI 'UYGUN BULDU'

İBB, kentsel dönüşüm için vatandaşlara 4500 TL'lik kira yardımı yapmak isterken AKP-MHP 'mevzuat' gerekçesiyle 1500 TL'lik yardımı Meclis'ten geçirdi.

AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu komisyon, yasaların ve mevzuatın imkan verdiği en üst miktara kadar ve en uzun süreyle kira ödemesi yapılması konusunda İBB Başkanı’na yetki verilmesini uygun buldu. Karar oy birliği ile kabul edildi. İlgili yasada üst sınırın 1500 TL olması kira yardımı konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.

"1500 TL'YE İSTANBUL'DA ÇADIR BİLE BULUNMAZ"

Sözcü'de yer alan habere göre, CHP grubunun eleştirileri üzerine AKP'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, “Bir algı yönetimi çalışması ile karşı karşıyayız. ‘Kentsel dönüşüme ikna etmek için kira yardımını artırmaya ihtiyacım var’ diyorlar. Bunun için meclis kararına ihtiyaç yok. Konunun meclise getirilme sebebi bu algıyı yapmak. Biz ‘yasal sınırlarlar içinde en üst sınırdan en uzun süre kira yardımı yapabilirsin' dedik. ‘Yasal sınırlar içinde istediğini yap’ diyoruz yine memnun olmuyorlar. İstediklerinden daha fazlasını verdik” dedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da yasada kira yardımının üst sınırının 1500 TL olduğunu hatırlatarak “Muhammet beyin bu konudaki iyi niyetine teşekkür ediyoruz. İstanbul'da evinden çıkacaklar için 1500 TL'ye ev bulma görevini de Muhammet beye veriyoruz” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da 1500 TL'ye İstanbul'da çadır bile kiralanamayacağını söyledi.

Etiketler
Cumhur İttifakı Düzce Meclis İstanbul