Beyoğlu'nun simgesi Lebon Pastanesi kapanıyor: 29 Ekim'de son kez hizmet verecek

İstanbul'un eski pastaneleri arasında yer alan Lebon Pastanesi'ne açılan tahliye davaları sonuçlandı. Pastane gelen tahliye kararı üzerine 29 Ekim'de son kez hizmet verecek.

Beyoğlu'nun simgesi Lebon Pastanesi kapanıyor: 29 Ekim'de son kez hizmet verecek

GERÇEK GÜNDEM - MELİKE ÇAPAN

Beyoğlu’nun simge mekanlarından biri olan Lebon Pastanesi kapanıyor.

1985 yılında İnci Pastanesi'nin eski ustalarından Şakir Ekinci ve akrabası Abdurrahman Cengiz tarafından İstiklal Caddesi’nin sonunda bulunan Hidivyal Palas’ın giriş katında kurulan pastanenin son kez hizmet vereceği tarih belli oldu.

TAHLİYE DAVASI BİTTİ: 29 EKİM’DE KEPENKLER İNİYOR

İstanbul’un ilk pastanesi Lebon’un isim hakkını alan ve aynı isimle 37 yıldır İstanbullulara hizmet veriyordu.

Kiracısı olduğu Karagözyan Vakfı'nın kira kontratını yenilememesi nedeniyle 31 Aralık 2021’de kapatacağını duyuran pastane, İstanbulluların ilgisi ve süren davalar nedeniyle bir süre daha kalmaya karar vermişti.

Ancak Karagözyan Vakfı’nın açtığı tahliye davasını kaybeden tarihi pastane 29 Ekim’de kepenkleri kapatacak. Pastane, kapatılma ilanını cama asarak duyurdu.

İlanda, “Değerli müşterilerimiz, İstanbullular ve dostlar… 40 yıla yakın süredir sizlere hizmet vermekten mutluluk duyduk. 29 Ekim 2022 Cumhuriyet Bayramı’nda Lebon’un kapanacağını bildirmekten üzüntü duyarız. Saygılarımızla…” ifadesi yer aldı.

Beyoğlu'nun simgesi Lebon Pastanesi kapanıyor: 29 Ekim'de son kez hizmet verecek - Resim : 1

“ARTIK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Gerçek Gündem’e konuşan Lebon Pastanesi’nin ortaklarından Abdurrahman Cengiz, karardan dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.

Karagözyan Vakfı’nın 2011 yılından beri kontrat yenilemediğini söyleyen Cengiz, “2015 yılında Borçlar Kanunu’nun ilgili maddesine göre, (10 yıllık kiracıysa mülk sahibi tahliye edebilir) tahliye kararı verdiler. Temyiz ettirdik kararı, Yargıtay bozdu ve ‘2020’ye kadar çıkartamazsınız’ dedi. 2020’de de pandemi nedeniyle dava açmadılar” dedi.

Pandemide pastanenin kapalı olması nedeniyle eksik kira ödediklerini söyleyen Cengiz, Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Garbis Gökdağ ile sözlü olarak anlaştıklarını ifade etti.

İndirim teklifinde bulunduklarını söyleyen Cengiz, Gökdağ’ın indirimi kabul etmediğini ancak “işler açılınca ödersiniz” dediğini aktardı. 2021 yılında eksik kira ödedikleri gerekçesiyle icraya verildiklerini ifade eden Cengiz, “Vakfın avukatı Setrak Davuthan’a gittim. Neden icraya verdiklerini sordum. Anlaştığımızı ifade ettim. Yönetim Kurulu’nun böyle bir karar verdiğini söyledi. Konuştuk. Bize icraya borcumuzu ödememizi söyledi. 2022 yılı için Üfe-Tüfe’ye göre zam yapma konusunda anlaştık. Hepsini ödedik ancak 1 hafta sonra tahliye davası açtılar” diye konuştu.

Lebon Pastanesi, hem imalathane hem de pastane için ayrı açılan iki davayı da kaybetti.

“Artık gücümüz kalmadı” diyen Cengiz, “Çok yorulduk. Ucu belli değil. Ne zaman bu mahkemeler bitecek belli değil. Önümüzü göremiyoruz. Piyasaya borçlanamıyoruz. Temyiz etsek bu sefer 10 yılı doldurduğumuz için yine dava açabiliyorlar. Borçlar Kanunu’nun mülk sahibini koruyan bir kanun” ifadesini kullandı.

Vakıf Başkanı Dikran Gülmezgil’e mektup yazdığını da ifade eden Cengiz, mektuba herhangi bir yanıt almadığını dile getirdi.

Beyoğlu’nun simge mekanları arasında yer alan tarihi Burç Lebon Pastanesi, son kez İstanbul’a 29 Ekim’de hizmet verecek.

Etiketler
Beyoğlu İstanbul Tahliye