Boğaziçi Üniversitesi’nde yemekhane zammı protestosu

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciler yemekhane fiyatlarına yapılan zammı protesto etmek için bildiri okudular. Öğrenciler, “Kampüste olup bitenlerin ülkede yaşanan sorunlardan bağımsız olmadığını biliyoruz ve sorumluluk almaktan çekinmiyoruz.” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yemekhane zammı protestosu

GERÇEK GÜNDEM-MELİSA GÜLBAŞ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 2,60 TL olan kahvaltı ücretinin 5 TL’YE, 4,10 TL olan bir öğün yemeğin ücretinin 7,50’ye çıkarılması üzerine dün Kuzey Kampüste basın açıklaması yaparak zamları protesto ettiler.

“BİZLER OKURKEN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Öğrenciler yaptıkları basın açıklamasında hayat pahalılığı ve yoksullukla birlikte Türkiye’de öğrenci olmanın her geçen gün daha da zorlaştığını söyleyerek, “Bizler okurken çalışmak, akıldışı fiyatlara ulaşan kiralar ve faturalar karşısında temel ihtiyaçlarımızdan dahi vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Üniversite öğrencilerinin günümüz ekonomisinde ucuza ve ‘görece sağlıklı beslenebildiği’ tek yer olarak okul yemekhanesi kalmıştı. Her sene yemeğin kalitesi ve besleyiciliği düşerken bu sene de olağanüstü bir zam yapıldı.” ifadelerini kullandı.

BU ZAM BOĞAZİÇİ REKTÖRLÜĞÜ’NÜN UTANCI OLMALI

Rektörlüğün enflasyonun ve ekonominin ardına saklanmaması gerektiğini söyleyen öğrenciler, bu bahaneyi kabul etmediklerini belirterek, “Evlerimizin, yurt odalarımızın kirası artıyor, reel enflasyonla marketlerde yüzleşiyoruz. Hal böyleyken beslenme hakkımızın gaspı olan bu girişim Boğaziçi Rektörlüğü'nün utancı olmalıdır. Üniversite yönetimi, kaynaklarını öğrencilerin yararına kullanmakla yükümlüdür. Bir üniversite öğrencisinin sağlıklı ve besleyici bir yemeğe, üniversitesinin yemekhanesinde ulaşabilmesi en temel hakkıdır.” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yemekhane zammı protestosu - Resim : 1

ÖĞRENCİLER ZAMLARIN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Rektörlüğün iktidarın aklıyla okula bir şirket kapısı gözüyle baktığını söyleyen öğrenciler, kendileri ve emekçiler için koşulların her geçen gün daha da ağırlaştığını belirterek, “Boğaziçi yönetimi bilmelidir ki; bu böyle devam edemez, etmeyecek! Ülkemizde yaşanan sorunların bilincinde olan biz Boğaziçi öğrencileri, kampüste olup bitenlerin bu sorunlardan bağımsız olmadığını biliyoruz. Ve sorumluluk almaktan çekinmiyoruz. Tüm sıra arkadaşlarımızı da sorumluluk almaya ve bu sorunları yaratanlara karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Ucuz ve sağlıklı beslenme hakkımızı geri verin, zamları geri çekin.” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yemekhane zammı protestosu - Resim : 2

"KRİZİ YARATN HALK DEĞİL"

Gerçek Gündem’e konuşan 3’üncü sınıf Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi ve Yurtsuzlar Hareketi’nden Merve Altıntaş, ülkedeki milyonlarca insan gibi en temel ihtiyaçlarına bile erişmekte güçlük çektiğini söyleyerek, rektörlük tarafından yapılan zamları eleştirdi. Altıntaş, “Yapılan bu zamlarla da krizin faturasının bizlere ödetilmeye çalışıldığını görüyorum fakat krizi yaratan halk değildir, hükümetin yanlış ekonomik hamleleri ve onun sermayedardır.” açıklamalarında bulundu.

“Geçtiğimiz aylarda da yeni dönemin yurt ücretleri açıklanmıştı. Aynı zam yüzdesi orada da mevcut. Kayyum yönetim yemekhane zammını duyururken zamların bahanesi olarak maliyetlerindeki artışı gösteriyor. Ancak biz biliyoruz ki bu üniversitede konu öğrencinin beslenme ve barınma hakkına gelene kadar maliyeti oldukça fazla olan başka harcamalar var.” diyen Altıntaş, güvenlik kameraları ve X-ray gibi maliyeti çok fazla olan cihazların kayyum yönetim tarafından hiçbir masraftan kaçınmayarak alındığını söyledi.

KUZEY KAMPÜS’ÜN ÖNÜ ÇEVİK KUVVETLE DOLDU

Öğrencilerin düzenledikleri protesto eylemi nedeniyle Kuzey Kampüsün önüne çevik kuvvet ekipleri ve gözaltı otobüsleri geldi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yemekhane zammı protestosu - Resim : 3

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Üniversite