'Mehmet Demirtaş Dede' eleştirilere yanıt verdi: Davet edildiğimiz her yere icabet ederiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemevi ziyaretinde yanıbaşında oturmasıyla gündeme gelen 'Mehmet Demirtaş Dede', kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi: "Yolumuz ve inancımız gereği her zaman davete icabet etmeye çalışırız."

'Mehmet Demirtaş Dede' eleştirilere yanıt verdi: Davet edildiğimiz her yere icabet ederiz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan üç ayrı cemevine düzenlenen saldırıdan yaklaşık bir hafta sonra Hüseyin Gazi Cemevi’ne ziyarette bulundu.

Söz konusu ziyaret, bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Eskişehir Sücaattin Veli Ocağı'ndan 'Mehmet Demirtaş Dede', kendisine yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Ankara Hüseyin Gazi Dergâhında düzenlenen Muharrem lokmasına katılmam nedeniyle, tarafıma yöneltilen eleştirilere cevaptır" notuyla başlayan açıklamada şunlar yer aldı:

'DEDELER HER YÖNÜ İLE TARAFSIZ OLMAK DURUMUNDADIR'

"Öncelikle şunu söylemek isterim, Dedelerin partisi, tarafı olmadığı gibi futbol takımı dahi olmaz, yetmiş iki millete bir nazarla bakarlar. Dedeler her yönü ile tarafsız olmak durumundadır.

Alevi/Bektaşi inancı, akılcı felsefeyi önemser. Dedeler de akılcı dünya görüşü ile ahlak, sevgi, hoşgörü ışığında birleştirici, aydınlatıcı, adaleti sağlayan, talibinin inançsal taleplerini yerine getirmeyi şiar edinmiş inanç önderleridir.

Yani; bir görevi de taraf olmadan toplumları kaynaştırmaktır. Bu Muharrem lokmasında da böyle yapılmıştır.

Alevi, Sünni ayrıştırmasının ortadan kaldırılıp, toplumsal barışa katkı sağlamak için uğraş verilmiştir. Bu çaba başarılmıştır. Başarılmamış olduğu düşünülse de önemli olan, bu konuda emek verilip, çaba sarf edilmiş olmasıdır.

'DAVET EDİLDİĞİMİZ HER YERE İCABET EDERİZ'

Bizler/Dedeler bir yere davet edildiğimizde ülkemizin birliğine, barışa, huzura katkı verebilmeyi düşünürüz. Yolumuz ve inancımız gereği her zaman davete icabet etmeye çalışırız. ‘Sağcı mı solcu mu? Dinci mi laik mi? A partilimi B partilimi?’ diye bakmayız, davet edildiğimiz her yere icabet ederiz.

Muharrem lokmasına davet edilirken, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı bilgisi verilerek Sayın Dr. Ali Arif Özzeybek ve ekibi tarafından davet edildik, taraf gözetmeksizin gittik.

'ALEVİ/BEKTAŞİ TOPLUMUNUN BEKLENTİLERİNİ ARZ ETTİK'

Orada da Sayın Cumhurbaşkanımıza Alevi/Bektaşi toplumunun beklentilerini arz ettik. Bizler her zaman toplumun isteklerinin diyalog içinde çözülebileceğini düşünüyoruz. Bu şekilde de dile getirmeye gayret edeceğiz.

'HER ZAMAN DEVLETİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ'

Bir Alevi bireyi/Dedesi olarak, Hak Muhammed Ali sevgisi ve yolu ile devletimize ve bayrağımıza sarılacağız; çünkü bu değerler kutsallarımız. Her zaman devletimizin yanında olacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Kerbela ve Ehli Beyt sevgisi üzerine güzel bir konuşma yaptı. Sonra sohbet arasında, bizlerin yanında Sayın Dr. Ali Arif Özzeybek Beyefendi Alevilerin isteği olan konuları Cumhurbaşkanımıza iletti, Alevi Bektaşi halkının beklentilerinin olduğunu, bu gibi konuların değerlendirilmesi gerektiğini beyan etti. Bizler şahit olduk.

Biz; tüm Müslümanların/Alevilerin ortak yarası olan Kerbelayı anmak, Hz. Hüseyin ve 72 yaranı için gözyaşı dökmek nedeniyle oradaydık.

Yukarıda belirttiğim üzere; (Muharrem Lokmasına katılmam nedeniyle) tarafıma eleştiri yönelten insanların değerlendirmesi gereken esas konu; davet edilen tüm dede ve babaların oraya gitmeleri/gitmemeleri değil; suçlama, karalama, aşağılama yerine birlikte hareket ederek Alevi/Bektaşi toplumunun haklı taleplerini ( Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi; son günlerde Alevilere, cem evlerine yapılan saldırıları ve diğer istekleri ) anlatmak olmalıydı. En önemlisinin bu olduğunu düşünüyorum.

'DEDELİK GÖREVİMİN GEREKTİRDİĞİ MİSYONA UYGUN DAVRANDIM'

Elbette resim, oturma düzeni ve diğer konular önemli, fakat misafir olarak gittiğimiz dergâhta bu konunun dillendirilmesi dergâh yetkililerini üzer. Yine de kusur varsa, kusurların yolun gereği olarak bizlerce açığa vurulmaması, edep ve erken açısından uygun olmayacağının bilinmesi, uygun bir şekilde izah edilmesi gerekmektedir.

Halkıma hizmet ederken, yapılan haksız eleştirilere üzülüyorum ama dedelik görevimim gerektirdiği misyona uygun davrandığımı düşünüyorum. Saygılarımla."

Etiketler
Recep Tayyip Erdoğan