Murat Sabuncu: Aysel Tuğluk, Kürt olmasa serbest kalmıştı

Gazeteci Murat Sabuncu, demans hastası Aysel Tuğluk'un sağlık durumuyla ilgili detayları paylaşırken "Şunu açıkça söyleyeyim, utanarak yazayım: Aysel Tuğluk Kürt olmasa serbest kalmıştı" dedi.

Murat Sabuncu: Aysel Tuğluk, Kürt olmasa serbest kalmıştı

T24 yazarı Murat Sabuncu, demans hastalığına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un durumunu köşesine taşıdı.

Kısa bir süre önce benzer sağlık sorunu nedeniyle 28 Şubat davası kapsamında tutuklanan, eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in tahliye edildiğini hatırlatan Sabuncu, şunları söyledi:

"Bu ülkede haksızlık, hukuksuzluk herkese yapılıyor. Ancak konu Kürtler oldu mu, hukuksuzluğun ucu bucağı olmuyor. Üstelik sadece bu döneme özel bir durum değil. Bu ülkenin makbul vatandaşları 'muvafık Türkler.' Hayatın her alanında, 'hastalıkta ve sağlıkta…' Şunu açıkça söyleyeyim, utanarak yazayım: Aysel Tuğluk Kürt olmasa serbest kalmıştı."

Gazeteci, yazısında Tuğluk hakkında Kocaeli Üniversitesi tarafından 1 Nisan 2021'de verilen rapordan detayları da aktardı. Söz konusu raporda, şunlar yer alıyor:

'AYIN KAÇI OLDUĞUNU, YILI YAKLAŞIK SÖYLEDİ; HANGİ GÜNDE OLDUĞUNU BİLEMEDİ'

"Kişisel ve aktüel bilgilerinde belirgin bozulma vardı: Yer-zaman yönelimi korunuyordu, aktüel bilgilerden doğum tarihini, Cumhurbaşkanı'nı, eski Cumhurbaşkanı'nı ve Başbakanı, İstanbul Belediye Başkanı'nı doğrudan bilemedi, fonemik ipuçları ile hatırladı. Yer yönelimi korunmuştu. Zaman yöneliminde kısmen bozulma vardı.

'HAFTANIN GÜNLERİNİ GERİ SAYMADA HATALI SAYDI'

Ayın kaçı olduğunu, yılı yaklaşık söyledi; hangi günde olduğunu bilemedi. Basit ve global dikkat alanı belirgin şekilde daralmıştı. Karmaşık dikkat işlevlerinden dikkatini sürdürme ve işlem belleğinde güçlüğü belirgindi. Bu durum testlere şu şekilde yansıdı; mental kontrol alt testlerinde 1'lik düzende geri saymada ve haftanın günlerini geri saymada hatalı saydı: Ayları üçlük ve yedilik düzende sayamadı. Mantıksal bellek-hikâye izlemede hem anlık hatırlamada hem de uzun süreli hatırlamada belirgin şekilde zorlandı: Pekiştirme ve hatırlatıcılardan yeterince yararlanamadı.

'YENİDEN YAPILANDIRMASI BELİRGİN ŞEKİLDE BOZULMUŞTU'

Görsel mekânsal işlevler ile ilişkili yüz tanıması sınırda idi. Nesne adlandırması orta düzeyde bozulmuştu. 31 maddeden 18'ini kendiliğinden adlandırabildi. Yeniden yapılandırması belirgin şekilde bozulmuştu: Hiçbir şekli kopyalayamadı. Sözel malzemeyi öğrenme ve bellek süreçlerine bakıldığında: Dikkat alanı daraldığı için 15 kelimelik liste 10'a düşürüldü ve 7 deneme çalışıldı. Anlık belleği, toplam öğrenmesi ve uzun süreli bellekten kendiliğinden geri getirmesi belirgin şekilde bozuktu."

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Aysel Tuğluk Murat Sabuncu Kürt