Rektörlüğün yasaklama çabalarına Mezunlar Derneği’nden tepki: 50 yılı aşkın ODTÜ mezuniyet töreni yapılır, güvenlik sorun olmadı

Gerçek Gündem’e konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Baki Arslan, “Rektörlüğün güvenlik gerekçesini samimi bulmuyorum. Kendisinin protesto edilmesine karşı gerekçe yaratmak diye düşünüyorum.” dedi.

Rektörlüğün yasaklama çabalarına Mezunlar Derneği’nden tepki: 50 yılı aşkın ODTÜ mezuniyet töreni yapılır, güvenlik sorun olmadı

GERÇEK GÜNDEM -

Her yıl ODTÜ Devrim Stadı’nda yapılan ve özellikle siyasi ve mizahi içerikli mezuniyet pankartları ile gündeme gelen mezuniyet töreni ODTÜ Rektörlüğü tarafından iptal edildi.

ODTÜ Rektörlüğü 7 Temmuz’da öğrencilere bir mail atarak bu yılki mezuniyet töreninin “kendilerine ulaşan bilgiler doğrultusunda, güvenlik sebepleriyle” yerleşkede bulunan Devrim Stadyumu’nda yapılmayacağını duyurdu.

Karara tepki gösteren öğrenciler 30 Temmuz’da rektörlük önünde eylem yapacaklarını duyurarak karardan geri dönülmediği takdirde töreni 6 Ağustos’ta Devrim Stadyumu’nda yapacaklarını açıkladı.

Gelenek haline gelen Devrim Stadyumu’nda yapılan ODTÜ mezuniyet töreni, 2020’de salgın nedeniyle yapılmamış, geçen sene ise yine salgın sebebiyle her bölümün kendi mezuniyet törenini ayrı ayrı organize etmesi istenmişti.

MUHALEFET YASAĞA TEPKİLİ

Mezuniyet törenine getirilen yasak muhalefetin de tepkisini çekti. ODTÜ Rektörlüğü’nün güvenlik gerekçesi göstererek yasakladığı tören için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öğrencilere her türlü lojistik desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu. Buna karşılık ODTÜ Rektörlüğü bir açıklama yayımlayarak, “Siyasetçiler, belediye, kadın kolları, dernek, oda gibi kişi, kurum ve yapılanmaları üniversitemizin bağımsız iç işleyişine saygı duymaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.

ODTÜ AÇIKLAMASINDAKİ “GÜVENLİK” VURGUSU

Öğrenci, akademisyen ve siyasilerden yükselen tepkilerin ardından ODTÜ Rektörlüğü, 25 Temmuz’da bir açıklama yayımlayarak “Mecburi düzenlemeleri yanlış ve yanlı yöntem ve eksik bilgilendirmelerle farklı zeminlere çekmeye çalışan kişi, kurum, dernek ve örgütlenmelerin olduğunu üzülerek takip ediyoruz” ifadelerini kullandı ve mezuniyetin Devrim Stadyumu’nda yapılmama sebebini şöyle gerekçelendirdi:

“…Ancak son yıllardaki gerek diploma törenleri gerekse yürüyüşler, toplantılar ve törenler, büyük ölçüde bazı derneklerin ve örgütlerin organize ettiği, yasadışı örgütlerin flama ve pankartlarının açılması ve örgüt militanlarının resimlerinin taşınması gibi olaylar sebebiyle büyük yara almıştır. Bunun en son örneği, 2022 yılı Mayıs ayındaki Bahar Şenliği’nde yaşanmış olup, yürüyüş sonrası gözaltına alınan 16 kişiden çoğunun silahlı terör örgütü üyesi olmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek, kasten adam yaralama ve tehdit suçlarından adli işlem kayıtlarının olduğu ve bu gruptan sadece iki kişinin Üniversitemiz öğrencisi olduğu ortaya çıkmıştır.“

MEZUNLAR DERNEĞİ BAŞKANI BAKİ: KENDİSİNİN PROTESTO EDİLMESİNE KARŞI GEREKÇE YARATIYOR

Törenin iptali için Gerçek Gündem’e konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Baki Arslan, Rektörlüğün açıklamasına ilişkin “Kendisinin protesto edilmesine karşı gerekçe yaratmak diye düşünüyorum.” yorumunda bulunarak şunları söyledi:

“Mezuniyet töreni ODTÜ’nün bir geleneğidir. 50 yılı aşkın süredir bu gelenek sürdürülür. Ben 30 yıllık mühendisim, diplomamı Devrim Stadyumu’ndan aldım. Bugüne kadar hiç aksama olmadı. Hasan Tan döneminde bile boykotlar dışında aksama olmadı.” (Hasan Tan, 1977 yılının başlarına ODTÜ’ye rektör olarak atanmış, ODTÜ öğrencilerinin büyük tepkisiyle karşılaşmıştı.)

“BUGÜNE KADAR HERHANGİ BİR GÜVENLİK PROBLEMİ YAŞANMADI”

Baki Arslan, bugüne kadar herhangi bir güvenlik probleminin yaşanmadığını belirterek, “Ben böyle bir güvenlik zafiyeti olduğunu düşünmüyorum. Bugüne kadar Devrim’de yapılan törenlerde öğrencilerin pankartı dışında bir pankart açılmadı. Herhangi bir güvenlik problemi yaşanmadı. Dolayısıyla bu gerekçenin samimi olduğunu düşünmüyorum. Kendisinin protesto edilmesine karşı gerekçe yaratmak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİLER ERTESİ GÜN SERBEST BIRAKILDI

Arslan, ODTÜ Rektörlüğü’nün yaptığı açıklamada 2022’de Mayıs ayındaki Bahar Şenliğinde “16 kişide çoğunun silahlı terör örgütü üyesi olmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek, kasten adam yaralama ve tehdit suçlarından adli işlem kayıtlarının olduğunun” belirtilmesine ise şu yanıtı verdi:

“Öğrenci arkadaşlarımız gözaltının ertesi günü serbest bırakıldılar. Ortada bir terör, suç varsa serbest bırakılmazlardı.”

1968’LERDEN GELEN DALGAYLA TRİBÜNE ‘DEVRİM’ YAZILMIŞTI

50 yılı aşkın bir süredir yapılan törende mezunlar taşıdıkları pankartlarla güncel olayları, iktidar odaklarını mizahi bir dille hicvediyor. Gelenekselleşen tören, demokratik bir ülkede protesto hakkının kullanılması açısından da önem teşkil ediyor.

Yerleşkede bulunan Devrim Stadyumu’nun adı ise 1968 hareketinin Türkiye’deki yansımasına dayanıyor. 1968 Mayıs ve Haziran aylarında, Fransa'da De Gaulle iktidarına karşı Nanterre Üniversitesi'nde başlayan öğrenci hareketinin dalgasıyla ODTÜ’teki bir grup öğrenci bir Kasım gecesinde tribüne dev harflerle ‘Devrim’ yazdı. Kolluk güçleri tarafından defalarca silinmeye çalışılan yazının bir gün sonra yeniden yazılmış olduğu rivayet edilir.

Etiketler
ODTÜ