Adalet Bakanı Bozdağ: Hasta mahpuslar için yeni düzenlemelerin hazırlığındayız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, işkence iddialarını yalanlarken hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Hasta mahpuslar için yeni düzenlemelerin hazırlığındayız

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kars Açık Cezaevinde kurulan Et Entegre Tesisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, tutuklu ve hükümlülerin devlete emanet olduğunu söyledi.

Geçen Nisan ayında hükümlü Ferhan Yılmaz'ın Silivri L Tipi 5 No'lu Cezaevi'nde işkence gördüğü iddialarıyla birlikte cezaevinde işkence sorunu yeniden gündeme gelmişti. Yılmaz'ın ölümünün ardından tepkiler artarken işkence benzer haberler diğer cezaevlerinden de gelmeye başlamıştı.

Adalet Bakanı Bozdağ: Hasta mahpuslar için yeni düzenlemelerin hazırlığındayız - Resim : 1

İşkence iddialarını yalanlayan Bozdağ, "Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki, Türkiye cezaevlerinde ve Türkiye'de işkence yoktur. Somut bir örnek kimse gösteremez. Gösterildi diyelim bir örnek, biz onun üzerine gitmezsek o zaman çıkıp bize şunu demeleri lazım, 'Size somut örnek gösterdik ama siz üzerine gitmediniz.' Hem adli yönden hem idari yönden böyle bir vaka olduğu zaman biz üzerine kararlılıkla gidiyoruz, gitmekte de kararlıyız. Bu konuda herhangi bir kamu görevlisini koruyucu, kollayıcı bir iradenin sahibi değiliz. Onlar emanet, o emanetlere kötü muamele yapan, işkence yapan herkes karşısında hukuku bulur, adaletin gereğini ise onu bulur, onu bulacaktır" dedi.

Bütün iddiaların araştırıldığını savunan Bozdağ, ihmali, kusuru olanlara, kasıtlı davrananlara yönelik yasal yolların işletildiğini söyledi.

HASTA MAHPUSLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

İHD'nin verilerine göre, 590'ı ağır bin 564 hasta mahpus ile ilgili de konuşan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Şimdi önümüzdeki günlerde hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili yeni çalışmaları yapma kararı aldık. Çünkü bu düzenlemeleri, mevcut infaz kanunumuzda ve diğer yasalardaki düzenlemeleri acaba daha insani esaslara göre nasıl düzenleriz bunu Adalet Bakanlığı olarak çalışıyoruz. Cezaevinde hastalığı nedeniyle kalamayacak durumda olanlarla ilgili şimdi bir düzenlememiz var ama bu düzenlemenin işleyişinde de sıkıntılar olduğunu çok yakından görüyoruz. O yüzden bu sıkıntıları tamamen kaldıracak, hiç olmazsa minimize edecek bir adımı atma konusunda da kararlıyız.

Bir yandan muayene süreçleriyle ilgili öte yandan da cezaevinde tek başına hayatını idame ettiremeyecek durumda olanlarla ilgili yeni düzenlemelerin hazırlığında olduğumuzu buradan bütün Türkiye kamuoyuna duyurmak isterim. Çalışıyoruz, çalışmalarımız nihayete erdiği zaman biz bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız ve bu adımın atılması konusunda da hazırlıklarımızı Türkiye Büyük Millet Meclisi AK Parti Grubu, Cumhur İttifakı grubuna da taslak olarak aktaracağımızı da buradan ifade etmek isterim."

Etiketler
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ