Gökçeadalı hayvan üreticilerini zora sokan yasak: Hayvanını çıkartmak isteyen üreticilere 'özel gemi tutun' dendi

Trakya'nın korunmuş bölge ilan edilmesinin ardından Gökçeada'dan hayvan sevki yasaklandı. Üreticilere yalnızca Çanakkale üzerinden sevk yapılması söylenirken adadan Çanakkale'ye ulaşım sağlanmıyor. Yetkililer, üreticilere "özel gemi tutun" diyor.

Gökçeadalı hayvan üreticilerini zora sokan yasak: Hayvanını çıkartmak isteyen üreticilere 'özel gemi tutun' dendi

GERÇEK GÜNDEM - MELİKE ÇAPAN

Çanakkale’de bulunan Gökçeada’daki hayvan üreticileri iki gün önce gelen yasağın karşısında çaresiz kaldı.

Gökçeada Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayvan üreticilerine gönderilen yazıda 2010 yılında Trakya’nın korunmuş bölge ilan edildiği ve bu nedenle Gökçeada’dan hayvan sevkinin yapılmayacağı tebliğ edildi.

Hayvan üreticilerine Çanakkale’ye sevk yapmalarının söylendiği yazıda “İlgili mevzuat çerçevesinde Gökçeada’nın aşılı ariliği sağlanarak korunmuş bölge ilan edilinceye kadar Gökçeada ilçesinden Anadolu’ya veya Anadolu’dan Gökçeada’ya büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinin korunmuş bölge olarak tanımlanan Trakya bölgesinde bulunan ilçelerimiz kullanılmadan (Eceabat, Gelibolu) yapılması gerekmektedir” ifadesi yer aldı.

Gökçeada Kaymakamı Serhat Doğan’ın imzasıyla tebliğ edilen yazıda ayrıca Gestaş veya özel feribotlarla Trakya’ya uğramadan Gökçeada’dan Anadolu’ya Anadolu’dan Gökçeada’ya hayvan sevkinin yapılabileceği belirtildi.

Gökçeadalı hayvan üreticilerini zora sokan yasak: Hayvanını çıkartmak isteyen üreticilere 'özel gemi tutun' dendi - Resim : 1

Gestaş’ın feribot ile ulaşım hizmeti sağladığı Gökçeada’ya yalnızca Kabatepe’den ulaşım sağlanabiliyorken gelen yazıyla üreticilere yeni bir maliyet kapısı daha açılmış oldu.

Gerçek Gündem’e konuşan Gökçeadalı hayvan üreticileri, bugüne kadar hayvan sevki yasağının gündeme getirilmediğini ve geçişlere izin verildiğini söyledi.

ÜRETİCİYE “GEMİ KİRALAYIN” DEDİLER

Hayvan üreticisi Themistokli Karanikolas, gelen yazının ardından tüm üreticilerle toplanarak kaymakamlığa gittiklerini anlattı:

“Gestaş, İl Müdürlüğü'ne çözüm olarak özel bir gemi seferiyle hayvanların Çanakkale’ye götürülebileceğini söylemiş. Kaymakam da bize iletti. Özel geminin bedeli 35 bin lira. Bu 35 bin lirayı verebilecek çiftçi de yok, üretici de yok.”

Karanikolas, üreticiler olarak çözüm olabilecek bir öneri beyan ettiklerini söyleyerek, “Hafta içi akşam saatlerinde yük gemisi seferi düzenlensin Çanakkale’ye. Daha makul fiyatlarla yük gemisi talep ettik. Bu akşam bir toplantı yapılacakmış bize bir dönüş sağlayacaklarını söylediler” dedi.

Göçkeada’da 300’ün üstünde aile hayvan üreticiliğinden geçiniyor. Adadan her gün yalnızca bir araç hayvan sevki için çıkıyor. Bugüne kadar Kabatepe üzerinden hayvan sevklerini gerçekleştiren üreticiler oluşturulan bir koridor üzerinden hayvanlarını Trakya’ya uğramadan Bursa ya da diğer illere ulaştırıyorlardı.

Hayvan üreticisi Ferdi Karakuş ise şöyle konuştu:

“Buraya iki sene önce il tarafından mezbaha yapıldı. Mezbaha gerekli hijyen şartlarını sağlamıyordu. Fazla hayvan gönderdiğimiz zaman kesim yapılamıyordu. Gidip kendimiz kesim yapıyorduk. Bu sene kuzuların bir kısmı İzmir’de kesilmeye başladı. Bir kısmı İstanbul, Kocaeli ve Bursa’ya gönderiliyordu. Gökçeada’nın kuzusu daha çok adaklık kuzu. Genel olarak ağırlığı düşük canlılar. Bu sefer bıçakta randıman vermiyor ve et olarak bize para kazandırmıyor. Adaklıkta daha iyi para kazandırıyor.”

“ELİMİZE KALAN PARA ÜRETİM MALİYETİNİ KURTARMIYOR”

Karakuş da yasağın yeni gelmediğini söyleyerek bugüne kadar geçişlere izin verildiğini yineledi.

Karakuş, “Geçen günlerde bir toplantı oldu burada. İl müdürü, il müdür yardımcısı, birlik başkanı ve birlikten birkaç kişi daha katıldı. Toplantıdan sonra Valilik’ten gelen yazıyla Gökçeada’dan canlı hayvan çıkışı kesinlikle yasaklanmıştır. Trakya bölgesi hastalıktan arındırılmış bölge olduğu için izin verilemez. Bize diyorlar ki 40 bin liraya gemi tutun götürün. 40 bin liraya gemi tuttuk hayvanları götürdük diyelim, kaç tane hayvan götüreceğiz ki bizi kurtaracak. Zaten bizim bir kamyon hayvanımızın ederi 60 bin lira. 3 kamyon kaldırsak kamyon başı yalnızca 20 bin lira. Şu an mevcut mazot fiyatlarıyla bu kamyonun İstanbul’a kadar gitmesi 10 bin lira. Kalan 30 bin lira üretim maliyetimizi kurtarmıyor” diye konuştu.

“MEZBAHA ATIL KALDI DİYE ZORUNLU KILMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Karakuş, bu sorunun arkasında yatan nedenlerden birinin mezbahaya yapılan yatırımın atıl kalması olduğunu düşünüyor:

“Mezbahayı nasıl çalıştırırız diye düşündüler? 50 lira kesim ücretiyle mezbahada kimse kestirmez. O zaman zorunlu kılalım dediler ve zaten hazırda bahaneleri vardı. Trakya bölgesini komple kapattılar.”

"BAYRAM ARİFESİNDE HAYVANCILIĞA DARBE"

Hayvan üreticisi Seyfi Bozkurt da kararı haksız olarak değerlendiriyor. “Üretici perişan” diyen Bozkurt ada ekonomisinin temelden sarsan bir karar olduğunu savundu. Bayram arifesinde böyle bir kararın alınmasının hayvancılığa yapılan “büyük bir darbe” olarak yorumladı.

Devlet desteğinin de az olduğunu ifade eden Bozkurt “Koyun başı 20 lira devlet desteği. 20 liraya bugün çay içiyorsunuz anca” dedi.

12 YIL ÖNCE BÖYLE İZİN VERİLMİŞ

Bozkurt, bu karşılarına bir engel olarak koyulan 2010 yılındaki yasağın nasıl delindiğini ise şöyle anlattı:

“2010 yılında Trakya koruma bölgesi ilan edilince üreticiler çare bulmak için toplandık ve Ankara’ya gittik. Konuyu medyaya taşımak istedik. Bereket TV ile diyaloğa girdik. Bizi davet ettiler. Şimdilerde Agro TV’nin sahibi Mehmet Öztürk yayına çıkmadan daire başkanına haber vermiş. O dönem daire başkanı Muhittin Eyimaya ile yemek düzenlediler, konuştuk. Durumumuzu anlattık. ‘Bu konu televizyonda konuşulacak konu değil. Bu konunun çözümü bende’ dedi ve bakanlığa davet etti. O akşam çıktığımız programda organik tarım konuştuk. Sabah şoförüyle bizi aldırttı otelden, bakanlıkta ağırladı. Tekrar konuyu anlattık. Resmi bir yazıyla geçiş vermenin mümkün olmadığını söyledi ama hemen talimat vereceğini ifade etti. Bizim yanımızda telefon etti Çanakkale İl Müdürlüğü’ne. Gökçeada’nın sorununu çözün ve oradan bir geçiş güzergahı belirleyin. İnsanlar mağdur olmasın pazara ulaşsın’ dedi. 12 sene oldu böyle devam ediyoruz. Bugün ne oldu ki kapatmak zorunda kaldılar anlamış değiliz.”

Etiketler
Gökçeada Çanakkale Muş