Gazeteciler Taksim'de 'Sansür Yasasına Hayır' dedi

Gazetecilik meslek örgütleri, basına ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine karşı Taksim'de bir araya geldi ve hapis cezası öngören 29. maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.

GERÇEK GÜNDEM - Cumhur İttifakı’nın iki ortağı AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı sosyal medya düzenlemesi ‘‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’’ adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu. Basın meslek örgütleri, "dezenformasyonla mücadele" adı altında basın ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar getiren düzenlemeye karşı protesto gösterileri düzenledi.

Sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik “Sansür Yasasına Hayır” demek için bir araya gelen basın örgütleri, İstanbul, Taksim’de Şişhane Barış Anıtı önünde 18.00’de buluştu.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın da aralarında bulunduğu basın örgütleri, "Sosyal medya yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamayı gazetecilerin yaptığı eylemde "Özgür basın susturulamaz", "Sansür yasasına hayır" "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

16 GAZETECİ HATIRLATMASI

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, "Bu yasa tasarısı, halkı yanıltıcı bilgiyi yaymak gibi subjektif gibi gazetecilere yeni cezalar yol açacaktır. Biz basın meslek örgütleri olarak bu tasarının tamamen geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Durmuş, Diyarbakır'da geçen hafta tutuklanan 16 gazeteciyi hatırlatarak, yasanın geçmesiyle gazetecilere yönelik var olan baskının daha da artacağını söyledi.

Sansüre ve çok sayıda cezaya yol açacağı gerekçesi ile eleştirilen tasarı son olarak, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Gazeteciler ve meslek örgütleri Adana, İzmir, Kocaeli, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde farklı saatlerde eylem düzenledi.

Teklifin en çok tartışma yaratan ve basın meslek örgütlerinin de tepki gösterdiği 29. Madde, Türk Ceza Yasası'na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunun eklenmesini öngörüyor. Tasarının görüşmelerinde iktidarla, muhalefet milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Muhalefet, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işleyenlerin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören 29. maddenin tekliften çıkarılmasını istedi.

Tepki çeken ve “sansür yasası” olarak tarif edilen tasarı, 22 Haziran 2022 Çarşamba günü TBMM’de görüşülmesi bekleniyor.

Etiketler
Hapis cezası Taksim