THK'nın 69 model uçaklarını eski bulan bakanlık yangın söndürmek için 62 model 10 helikopter kiraladı

Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin ciğerleri yok olurken yangınların söndürülememesi üzerine başlayan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Bakanlıktan ihaleleri alan CMC Holding'in 60 yaşında uçakları Türkiye'ye getirttiği ortaya çıktı.

THK'nın 69 model uçaklarını eski bulan bakanlık yangın söndürmek için 62 model 10 helikopter kiraladı

Geçtiğimiz yıl Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Türkiye'de gerçekleşen orman yangınlarında söndürme uçaklarının yetersiz kalması sonrasında eleştirilerin merkezine oturan Rusya'dan yangın söndürme uçağı getiren CMC Savunma Sanayi A.Ş. hakkında tartışmalar devam ediyor.

Şirketin ticari geçmişinde bu alanda faaliyet göstermediği ve herhangi bir tecrübesinin bulunmadığı bilgisi tepkilere neden olurken aynı şirketin şimdi de 60 yaşının üstünde 1962 Model 10 adet 'Chinook' tipi yangın söndürme helikopterini ABD’den getirttiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yıl Türk Hava Kurumu'nun (THK) 1969 model olduğu için eski denilerek yangın söndürme faaliyetleri için kullanılmamıştı.

"CMC SÖNDÜRÜLEMEYEN YANGINLAR İÇİN 203 MİLYON LİRA PARA ALDI"

Konu hakkında bilgilerini paylaşan bağımsız gazeteci Gökhan Özbek, "CMC geçen yıl tecrübesi olmamasına rağmen yangın söndürme ihalesine giren 4 firmadan birisi! Ne garip ki en pahalı teklifi verdi ve ihaleyi kazandı! Geçen yıl söndürülemeyen yangınlar içinde 203 Milyon Lira para aldı!" hatırlatmasında bulundu.

Gökhan Özbek, CMC firmasının geçmişini şu ifadelerle anlattı:

"CEM ÇOLAK, İSTANBUL MERKEZLİ ÇOK SAYIDA ŞİRKETİN UZUN YILLARDIR YÖNETİMİNDE YER ALAN BİR İSİM"

CMC Savunma 2019 yılında Ankara’da Can Çolak tarafından 100 bin lira sermaye ile kuruluyor. Şirket, 2020 yılında Baki Sezek'e devir oluyor. Şirket Sezek'in elindeyken İstanbul'da bir şube açıyor bu şube CMC Holding ile aynı adreste faaliyet gösteriyor.

Ocak 2021’de şirket bir kez daha el değiştiriyor ve bu defa sahibi ikametgah adresi Los Angeles olan Cem Çolak oluyor.

Cem Çolak, CS Group bünyesinde yer alan İstanbul merkezli çok sayıda şirketin uzun yıllardır yönetiminde yer alan bir isim.

CMC HOLDİNG'E BAĞLI ŞİRKETLER HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Enerji, bilişim, inşaat sektörlerinden faaliyet gösteren CS Group'un yanı sıra Çolak 2015 yılında 100 bin lira sermaye ile CMC Holding adlı bir şirket kuruyor. Holdingin bünyesinde Trizyuö İnşaat ve CD İnşaat adlı iki şirket bulunuyor.

Şirketin internet sitesine göre, CMC Holding’e bağlı, Türkiye ve diğer ülkelerde kurulmuş şirketler 4 ana başlık altında İstanbul, Ankara, Londra, Dubai, Amsterdam, Los Angeles, Seul ve Doha ofisleri ile faaliyetlerini sürdürüyor.

"CMC HOLDİNG VE ÇOLAK AİLESİNİN TİCARİ GEÇMİŞİNDE HAVACILIK VE YANGIN SÖNDÜRME DENEYİMİ YOK"

CMC Holding ve Çolak ailesinin ticari geçmişine bakıldığında havacılık ve yangın söndürme konusunda hiçbir deneyiminin olmadığı görülüyor. 2019 yılında kurulan CMC Savunma adlı şirket bir yıl sonra Orman Bakanlığı'nın açtığı yangın söndürme uçağı ihalesini kazanıyor. Bu yılda…

Etiketler
Helikopter Bakanlık Türkiye Yangınlar